3 Ιανουαρίου 2021

536 μ.Χ. η χειρότερη χρονιά στην παγκόσμια ιστορία

Το 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μια χρονιά που κανείς ποτέ δεν θα ξεχάσει. Ωστόσο, όταν μιλάμε για τη χειρότερη χρονιά που καταγράφηκε στην ανθρώπινη ιστορία, υπάρχουν πολλές άλλες για να διαλέξει κάποιος. 
Ας δούμε τις βασικές υποψηφιότητες:

  • Το 1349, η Μαύρη Πανώλη (ή Μαύρος Θάνατος) πλάκωσε την Ευρώπη σκοτώνοντας τον μισό πληθυσμό της.
  • Το 1520, η ευλογιά σάρωσε την αμερικανική ήπειρο και άφησε πίσω της νεκρούς, το 60%-90% του γηγενούς πληθυσμού της.
  • To 1918, ήταν σειρά της Ισπανικής Γρίπης να σκοτώσει 50 εκατομμύρια ανθρώπους -τουλάχιστον.
  • Το 1933, σήμανε την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία με όλα τα γνωστά τραγικά επακόλουθα.
  • Τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σαφώς και θέτουν υποψηφιότητα για τον τίτλο.
  • Ομως, όπως επισημαίνει το Medium, οι ιστορικοί έχουν καταλήξει ομόφωνα -και με ευκολία- σε διαφορετικό έτος ως το χειρότερο στην ιστορία: Είναι το 536 μ.Χ. Ο ιστορικός Μάικλ ΜακΚόρμικ, που ειδικεύεται στον Μεσαίωνα, είχε πει το 2018 στο Science, ότι αυτή η χρονιά ήταν το ξεκίνημα της χειρότερης περιόδου που θα μπορούσε να ζει κανείς στη Γη.

Η χρονιά, το 536 μ.Χ., ξεκίνησε με μία ανεξήγητη, πυκνή ομίχλη που σκέπασε όλο τον πλανήτη και βύθισε στο σκοτάδι ιδίως την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τμήματα της Ασίας, σε 24ωρη βάση, για σχεδόν δύο χρόνια! Ως αποτέλεσμα, οι θερμοκρασίες παντού έπεσαν προκαλώντας βαρύ χειμώνα. Ηταν η ψυχρότερη δεκαετία των τελευταίων 2.000 χρόνων. Οι καλλιτέργειες καταστράφηκαν παντού σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία και ο κόσμος πέθαινε από πείνα. Ομως, τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμα. Η περίοδος του ψύχους και της πείνας προκάλεσε οικονομική καταστροφή στην Ευρώπη, ενώ το 541 ξέσπασε η τρομερή πανδημία της πανούκλας, γνωστής και ως Πανώλης του Ιουστινιανού, που προκάλεσε τον θάνατο 100 εκατομμυρίων ανθρώπων και αφάνισε τη μισή Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη, πέθαιναν 5.000 άτομα την ημέρα.

Αυτό το διάστημα του έκτου αιώνα, για πολλούς ιστορικούς συμπίπτει με την αρχή του Μεσαίωνα. Η προέλευση της ομίχλης και του σκότους ήταν ένα μυστήριο για τους επιστήμονες μέχρι πρόσφατα, που ο ΜακΚόρμικ και άλλοι ειδικοί ανακάλυψαν ότι στις αρχές του 536 είχε γίνει μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία, η οποία διασκόρπισε τεράστιες ποσότητες στάχτης στην ατμόσφαιρα. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που άλλαξε το παγκόσμιο κλίμα, τον καιρό και τις καλλιέργειες για πολλά χρόνια.

Ετσι, παρά την πανδημία του κορωνοϊού που έλαχε στα δικά μας χρόνια, καταλήγει το Medium, ας θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που δεν ζήσαμε το 536 μ.Χ., όταν ο κόσμος ήταν πραγματικά στο σκοτάδι.

Πηγές: medium.com , protagon.gr

1 σχόλιο:

  1. 당시 KOVO가 발표한 샐러리캡 제도를 보면 남자부는 2018~2019시즌 25억원에서 이후 3년간 매년 1억원씩 인상키로 했고, 여자부는 2018~2019시즌 14억원에서 2년간 동결키로 했다. '여자선수 한 명의 연봉 최고액이 샐러리캡의 25%를 초과할 수 없다'는 단서조항까지 달았다.
    오피오피

    ΑπάντησηΔιαγραφή