16 Ιανουαρίου 2016

Δημοσκοπήσεις: Με την νέα ηγεσία πτρωτιά στη ΝΔ

Θετικά φαίνεται να επιδρά στη Νέα Δημοκρατία η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος. Αυτό τουλάστον προκύπτει από τις δυο πρώτες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες και σήμερα, βάσει των οποίων η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 3,3 έως 3,7 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα:

Έρευνα της Alcο:

Ένας στους δύο πολίτες αξιολογεί ως θετική εξέλιξη την εκλογή του κ. Μητσοτάκη, την ίδια ώρα που, σύμφωνα με έρευνα της Alco για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», η ογκούμενη απογοήτευση από τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντείνουν την απαισιοδοξία της κοινής γνώμης, η οποία εκτοξεύεται σε πρωτόγνωρα ύψη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν προκαλεί εντύπωση ότι η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο 18% (από το 35,46% που πήρε στις κάλπες του περασμένου Σεπτεμβρίου) δίνει την ευκαιρία στη ΝΔ να προσπεράσει και, με το 21,3% που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου, να αποσπάσει προβάδισμα 3,3 εκατισταιών μονάδων, που επιτυγχάνει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ περνά τρίτο με 5,4%, αφήνοντας τέταρτη τη Χρυσή Αυγή με 5,2%. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 3,1%, η Ένωση Κεντρώων με 2,6%, οι ΑΝΕΛ με 1,9% το Ποτάμι με 1,6%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,3%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Δημοσκόπηση της Meyron Analysis:

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Meyron Analysis, που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», η ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 3,7 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου.

Αναλυτικότερα, τα ποσοστά έχουν ως εξής: Νέα Δημοκρατία: 23,6%, ΣΥΡΙΖΑ: 19,9%, Χρυσή Αυγή: 4,6%, Δημοκρατική Συμπαράταξη: 4,1%, ΚΚΕ: 4,6%, Ποτάμι: 2,2%, Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,1%, Ένωση Κεντρώων: 2,7%, Λαϊκή Ενότητα: 2,3%.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 42% έναντι 41% του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό», ο Αλ. Τσίπρας προηγείται του Κ. Μητσοτάκη με 22%, έναντι 20% που συγκεντρώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πηγή: www.protothema.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου