16 Ιανουαρίου 2016

Χώρες που βυθίζονται λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου

Σε εφιάλτη ορισμένων τουλάχιστον πετρελαιοπαραγωγών χωρών έχει εξελιχθεί η καθοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου, μέχρι και κάτω από το όριο των 30 δολαρίων ανά βαρέλι, που φέρνει στα πρόθυρα πτώχευσης χώρες που άλλοτε βοήθησε να πλουτίσουν ή να βελτιώσουν σημαντικά το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού τους.

Τρείς χαρακτηριστικές περιπτώσεις, από δημοσίευμα στην Καθημερινή:

Ρωσία: Μέσα στην εβδομάδα η είδηση της νέας υποχώρησης του «μαύρου χρυσού» συνέπεσε με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι οι υπηρεσίες της ρωσικής κυβέρνησης οφείλουν να περικόψουν κατά ακόμη 10% τις δαπάνες τους, εξαιρουμένων ορισμένων καίριων υποχρεώσεων όπως οι συντάξεις και οι μισθοί του δημοσίου. Η ρωσική οικονομία βυθίζεται ήδη σε ύφεση για δεύτερο έτος, η ανεργία αυξάνεται και οι μισθοί υποχωρούν, ενώ η υποτίμηση του ρουβλίου δίνει ώθηση στον πληθωρισμό. Ηδη το νόμισμα της Ρωσίας τείνει να υποχωρήσει σε επίπεδα κοντά στα 80 ρούβλια έναντι του ενός δολαρίου, που σημαίνει ότι έχει χάσει το 60% της αξίας του μέσα σε δύο χρόνια.

Βενεζουέλα: Είναι ίσως η πετρελαιοπαραγωγός χώρα που έχει δεχθεί το χειρότερο πλήγμα από την πτώση του πετρελαίου. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως για κάθε δολάριο που μειώνεται η τιμή του πετρελαίου η κρατική πετρελαϊκή της Βενεζουέλας χάνει περισσότερα από 685 εκατ. δολάρια από τα ετήσια έσοδά της. Λαμβανομένου δε υπόψη ότι το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει περίπου το 96% των εσόδων της χώρας από εξαγωγές, η πτώση του πετρελαίου συνεπάγεται πολύ λιγότερα χρήματα διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση των τομέων της υγείας, της παιδείας και της στέγασης, καθώς και για κάθε είδος κοινωνικών προγραμμάτων. Ηδη από τα μέσα του περασμένου έτους υπήρχαν εμφανείς ελλείψεις βασικών αγαθών, όπως φάρμακα και είδη διατροφής.

Νιγηρία: Στους μεγάλους χαμένους, η πρώτη σε παραγωγή πετρελαίου χώρα της Αφρικής, Νιγηρία, βρίσκεται σε δεινή θέση δεδομένου ότι οι εξαγωγές πετρελαίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% του προϋπολογισμού της, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η ραγδαία μείωση των εσόδων της από το πετρέλαιο, που υπολογίζεται πως τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους περιορίστηκαν σε λιγότερο από το 50% των αντίστοιχων του 2014, είχε ως αποτέλεσμα να μη διαθέτουν οι περιφερειακές αρχές τα κεφάλαια για να καταβάλουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων επί μήνες.

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr
Σχετικές αναρτήσεις:
Τι υποδηλώνει η πτώση των τιμών του πετρελαίου
Το φθηνό πετρέλαιο πλήττει τα χρηματιστήρια






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου