1 Μαρτίου 2016

Οι πρόσφυγες αντιμέτωποι με τα δακρυγόνα

Σε δυό τουλάχιστον περιπτώσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο βρέθηκαν οι πρόσφυγες αντιμέτωποι με τα δακρυγόνα κάπου στην Ευρώπη. Τη μια στην Ειδομένη, στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, και την άλλη στο Καλαί της Γαλλίας.

Οι πρόσφυγες, οι ταλαιπωριμένοι αυτοί άνθρωποι, μπορεί να μην ξέρουν τι ακριβώς συζητούν οι ευρωπαίοι για το πρόβλημά τους, βλέπουν όμως πως τους αντιμετωπίζουν μπροστά στα συρματοπλέγματα ή καλύτερα προσπαθούν να δούν μέσα από τα δακρυγόνα.

Κάποιες «θλιβερές εικόνες ντροπής» που βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα: 

Στην Ειδομένη 

Οι πρόσφυγες προσπαθούν να ρίξουν, μέσα σε ένα σύννεφο από δακρυγόνα, τον συρμάτινο φράχτη για να περάσουν στην ΠΓΔΜ: 


«Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να διασπάσουν το διαχωριστικό φράχτη στη μεθόριο. Το ότι έφτασαν τα πράγματα εκεί, ήταν αναμενόμενο. Και είχε προβλεφθεί, με την προσδοκία κυρίως της Βιέννης, ότι τέτοιες θλιβερές εικόνες θα προκαλούσαν αλλαγή απόψεων στο προσφυγικό. Συντελέστηκε αυτή η μεταβολή; Προς το παρόν υπάρχει μόνο ένας καταρράκτης αλληλοκατηγοριών», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Αυτές οι εικόνες θα πρέπει να κάνουν να ντρέπονται όσοι βλέπουν την γηραιά ήπειρο ως νησίδα ευμάρειας», παρατηρεί η εφημερίδα Landeszeitung από το Λίνενμπουργκ.

Στο Καλαί της Γαλλίας

Δραματικές εικόνες εκτυλίχθηκαν με πρόσφυγες και μετανάστες στον πρόχειρο καταυλισμό στο Καλαί της Γαλλίας. Στην επιχείρηση μερικής εκκένωσης της παραγκούπολης, όπου συνωστίζονταν γύρω στις τρεισήμισι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, η κατάσταση εκτραχύνθηκε.


Η χθεσινή όμως μέρα χαρακτηρίσθηκε «μέρα ντροπής και αγανάκτησης» από πολλούς. Η πρώτη προσπάθεια εκκένωσης έγινε μέσα στη βία και τη σύγχυση, με χρήση δακρυγόνων έναντι των πετροβολισμών, με εκρήξεις φιαλών αερίου σε παράγκες που πήραν φωτιά, και τις μπουλντόζες να σαρώνουν ό,τι απέμενε, σημειώνει η Deutsche Welle.


«Η κυβέρνηση προσφέρει μια ανθρωπιστική λύση» επέμεινε η Νομάρχης και αυτό ερμηνεύεται με τα 125 κοντέινερ που έχουν μετατραπεί σε χώρους διαμονής με θέρμανση και νερό, τοποθετημένα στο βόρειο μέρος της «ζούγκλας του Καλαί» ικανά να φιλοξενήσουν 1500 άτομα. Για τους υπόλοιπους θα βρεθεί λύση, υπόσχεται η κυβέρνηση. 
Όμως οι πρόσφυγες είναι ήδη κατασταλαγμένοι στον προσανατολισμό τους, στόχος τους είναι η Αγγλία, για το λόγο αυτό δύσκολα θα δεχθούν να απομακρυνθούν από το Καλαί.

Πηγή:  Με στοιχεία από τη Deutsche Welle
http://dw.com/p/1I4hW και http://dw.com/p/1I4rb 

Ακούστε και αυτό:
Του Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους Νazim Hikmet με τη Ρίτα Αντωνοπούλου






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου