30 Μαρτίου 2016

Καταυλισμός προσφύγων στη Μυρσίνη Ηλείας, πάνω στο κύμα

Σε ένα εγκαταλελειμμένο παραλιακό παραθεριστικό κέντρο στη Μυρσίνη Ηλείας, 4 αστέρων όταν λειτουργούσε, πρόκειται να φιλοξενηθούν περίπου 300 πρόσφυγες. Το δημοτικό συμβούλιο Ανδραβίδας - Κυλλήνης ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τη φιλοξενία των προσφύγων.
Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στα κτίρια του παραθεριστικού κέντρου, ώστε να είναι και πάλι λειτουργικά.

Το συγκεκριμένο παραθεριστικό κέντρο εγκαινιάσθηκε την 1η Αυγούστου 1998, λειτούργησε περίπου δέκα χρόνια, ενώ τα τελευταία οκτώ χρόνια παραμένει κλειστό. Παρά τις κατά καιρούς λεηλασίες, το συγκρότημα εξακολουθεί να θυμίζει έναν πολυτελή χώρο διακοπών. Στο συγκρότημα, το οποίο εκτείνεται σε έκταση 52 στρεμμάτων, υπάρχουν 38 διώροφες κατοικίες, χώροι πρασίνου, αναψυχής, πισίνα, εστιατόριο, παιδική χαρά, καταστήματα και αμμώδη παραλία στο Ιόνιο Πέλαγος.

Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο συριακής καταγωγής δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, «θέλουμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία και οικογένειες με μικρά παιδιά και γι’ αυτό παραχωρούμε τα 19 από τα 38 κτίρια που μας ανήκουν, με την προϋπόθεση η πολιτεία να φροντίσει για τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων και τη φύλαξη του κέντρου». Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, εάν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις, «τότε θα δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με απρόβλεπτες διαστάσεις και το δημοτικό συμβούλιο θα ανακαλέσει την απόφασή του».

Από την τοπική κοινωνία εκφράζεται η ανησυχία μήπως μετατραπεί σε μεγάλο καταυλισμό, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση, διότι, όπως τόνισε, «υπάρχουν ακραία στοιχεία που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου και τρόμου». 
 
Ο χώρος φιλοξενίας των προσφύγων από ψηλά

Παράλληλα, έχουν ήδη ενημερωθεί οι αστυνομικές αρχές για την επικείμενη λειτουργία του χώρου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζονται ανησυχίες μήπως και κυκλώματα διακίνησης επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν τους πρόσφυγες. Καθώς το παραθεριστικό κέντρο βρίσκεται στις ακτές του Ιονίου Πελάγους, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η πιθανότητα, κυκλώματα διακίνησης να υποσχεθούν στους πρόσφυγες ταξίδι προς την Ιταλία. 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου