25 Μαρτίου 2016

Μεταξύ ισλαμισμού και λαϊκισμού η Ευρώπη

Κάποιες απόψεις και σχόλια στον παγκόσμιο τύπο, τρεις ημέρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα των Βρυξελλών, για την αντιμετώπιση της βίας του ισλαμισμού, αλλά και του λαϊκισμού που εξ αυτής ενισχύεται:

Η ισπανική El Mundo, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σημειώνει: 
«Η Ευρώπη βρίσκεται μεταξύ ισλαμισμού και λαϊκισμού που αλληλοενισχύονται. Σε πολλές χώρες ακροδεξιές δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν τις επιθέσεις των Βρυξελλών για την εκστρατεία τους κατά της ιδέας μιας Ευρώπης χωρίς σύνορα. Το να αποδίδεις τον τζιχαντισμό στη μεταναστευτική πολιτική είναι άτοπο και άστοχο. Οι τρομοκράτες στις Βρυξέλλες ήταν ευρωπαίοι πολίτες και γνωστοί στις αστυνομικές αρχές. Δεν είχαν καμία σχέση με τους πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν από τη φρίκη του πολέμου στις πατρίδες τους. Η ΕΕ θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις σε συμμάχους της, όπως τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία προκειμένου αυτές να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη σοβαρότητα το τζιχαντισμό. Το Ριάντ χρηματοδοτεί τη διάδοση ακραίων εκδοχών του ισλάμ, η Άγκυρα επιτρέπει την ανεμπόδιστη διέλευση τζιχαντιστών». 
Πηγή: http://dw.com/p/1IJnD 

Οι New York Times, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σημειώνουν: 
«Φυσικά και η Ευρώπη πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες της. Το κλειδί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρίσκεται όμως στο να κερδίσει η Ευρώπη την εμπιστοσύνη της μεγάλης μουσουλμανικής κοινότητας». 
Πηγή: http://dw.com/p/1IJnD 

Διαφορετική είναι η προσέγγιση της Arab News από τη Σαουδική Αραβία, η οποία σύμφωνα με τη Deutsche Welle τονίζει :
«Πραγματικά, πόσες βομβιστικές επιθέσεις πρέπει να γίνουν ακόμη σε δημόσιους χώρους για να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με παράφρονες φονταμενταλιστές; Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να αντιδρούν σε αυτό με ανούσια ρητορική και αναποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας. Θα πρέπει να προσεγγίσουν το πρόβλημα όπως μια επιδημία ίωσης: να καταπολεμηθούν τα συμπτώματα αυτής της βίαιης και ακραίας ιδεολογίας με μια χαριστική βολή στο νευραλγικό κέντρο του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία. Παράλληλα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια αυτής της ριζοσπαστικοποίησης και να δοθεί μια έξυπνη απάντηση. Εάν κάποιος θέλει να εξοντώσει το ΙΚ, τότε αυτό σημαίνει χερσαίες δυνάμεις, είτε αρέσει στις κυβερνήσεις αυτού του κόσμου, είτε όχι». 
Πηγή: http://dw.com/p/1IJnD 

«Η προσφυγική κρίση και το τρομοκρατικό ζήτημα είναι εντελώς διαφορετικά θέματα, αλλά προφανώς η κοινή γνώμη τα συνδέει», υπογραμμίζει ο Ντομινίκ Μοϊζί του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, σύμφωνα με την Καθημερινή. «Οσο συχνότερα βλέπει κανείς τρομοκρατικές ενέργειες, τόσο λιγότερο θέλει να βλέπει πρόσφυγες, πράγμα που είναι άδικο για τους τελευταίους αλλά αποτελεί κομμάτι της συναισθηματικής αντίδρασης της κοινής γνώμης», συμπληρώνει. Η προσφυγική κρίση και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους έχουν εξωθήσει τους ψηφοφόρους στις αγκάλες ακροδεξιών κομμάτων. Ενα έχει ήδη εγκατασταθεί στην εξουσία, στην Πολωνία, ενώ και άλλα βλέπουν τη δύναμή τους να εκτοξεύεται, από τη Σλοβακία και τη Σουηδία μέχρι την Αυστρία και τη Γαλλία. Η επίθεση στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να ενισχύσει την υποστήριξη των πολιτών σε τέτοιους σχηματισμούς. «Φαίνεται πως θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος λαϊκιστών και εθνικιστών. Το μήνυμά τους για κλείσιμο των συνόρων, λιγότερη ανεκτικότητα κ.λπ. έχει αποκτήσει νέο νόημα μετά τα χτυπήματα», επισημαίνει ο Τόμας Ράιτ, αναλυτής του ινστιτούτου Brookings για ΗΠΑ και Ευρώπη.
Πηγή: 
www.kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου