27 Μαρτίου 2016

Η αρχαία Παλμύρα υπό τον έλεγχο του Άσαντ

από τη Deutsche Welle

Μετά από σκληρές μάχες οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατάφεραν με ρωσική βοήθεια να ανακτήσουν τον έλεγχο της Παλμύρας, που βρισκόταν στο έλεος του Ισλαμικού Κράτους. Πολλά μνημεία διασώθηκαν. 


Τις τελευταίες ώρες η συριακή τηλεόραση αναμεταδίδει διαρκώς λεπτό προς λεπτό τη νικηφόρα προέλαση του συριακού στρατού, με άλλα λόγια των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ, στην αρχαία πόλη – όαση της Παλμύρας, η οποία για πάνω από δέκα μήνες βρισκόταν στο έλεος του Ισλαμικού Κράτους. «Η ανακατάληψη της Παλμύρας αποδεικνύει την επιτυχία της τακτικής που ακολουθεί ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον συριακό λαό ο Μπασάρ Αλ Άσαντ μέσα στο μεσημέρι, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη ρωσική συνδρομή στις επιχειρήσεις του στρατού της Συρίας. Aπό την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν συνεχάρη προσωπικά τον σύρο ομόλογό του για τις κοινές στρατιωτικές επιτυχίες που σημειώνουν το τελευταίο διάστημα στα συριακά εδάφη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

Ο συριακός στρατός πανηγυρίζει κατά την είσοδό του στην Παλμύρα

Στρατηγικής σημασίας νίκη για τον Άσαντ


Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών του συριακού στρατού, τις οποίες αναμεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο, τόσο ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας, που συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όσο και οι γύρω κατοικημένες περιοχές έχουν απελευθερωθεί από τον στρατό του Άσαντ, που κατάφερε να εκδιώξει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τουλάχιστον 400 ακραίοι ισλαμιστές έχουν πέσει νεκροί. Τις ίδιες πληροφορίες επιβεβαίωσε σήμερα και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση. «Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει καταγράψει το Ισλαμικό Κράτος από τότε που δημιουργήθηκε», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για τη Συρία, Ραμί Αμπντέλ Ραμάν.

Μετά την εκδίωξή τους από τη Παλμύρα οι μαχητές του ΙΚ υποχώρησαν στα προπύργιά τους Ράκα, Σούνα και Ντέιρ Εσόρ, στα ανατολικά και βόρεια της Συρίας. Όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές η ανακατάληψη της Παλμύρας είναι μια στρατηγικής σημασίας στρατιωτική επιτυχία των δυνάμεων Άσαντ. Παράλληλα, ενώ εδώ και κάποιες εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από τη Συρία, ο συριακός στρατός σε αυτή του την προσπάθεια είχε τη συνδρομή ρωσικών βομβαρδιστικών. Σύμφωνα μάλιστα με το ρωσικό υπ. Άμυνας τα ρωσικά βομβαρδιστικά μόνο μέσα στην Παρασκευή έπληξαν «158 θέσεις τρομοκρατών». Ειδικοί θεωρούν επίσης ότι η νίκη αυτή αναμένεται να διευκολύνει τις επόμενες εβδομάδες την προέλαση του συριακού στρατού προς τη Ράκα, την de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

Το βλέμμα στραμμένα στα αρχαία μνημεία 

Μια από τις μεγαλύτερες αγωνίες τόσο του συριακού στρατού όσο και της διεθνούς κοινότητας αφορούσε εδώ και καιρό την πραγματική κατάσταση των αρχαιοτήτων της Παλμύρας, της ρωμαϊκής πόλης που έχει μείνει στην ιστορία ως η «πέρλα της ερήμου». Η κατάληψη της αρχαίας πόλης από το ΙΚ, η ανατίναξη δύο εκ των σημαντικότερων αρχαίων ναών και η καταστροφή ταφικών μνημείων αλλά και της χαρακτηριστικής αψίδας του θριάμβου προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή, με την UNESCO να κάνει διαρκώς εκκλήσεις για την προστασία των μνημείων.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της UNESCO σύντομα αναμένεται να συσταθεί ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων με στόχο την καταγραφή των καταστροφών στα αρχαία μνημεία και τη σταδιακή τους αποκατάσταση. Σύμφωνα με την ρωσίδα εκπρόσωπο της UNESCO Ελεονόρα Μιτροφάνοβα μέλη της επιτροπής αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή στις 4 Απριλίου με στόχο να παράσχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου.

Ωστόσο όπως εκτιμά ο Μάρκους Χίλγκερτ, διευθυντής του Μουσείου Εγγύς και Μέσης Ανατολής του Βερολίνου, η αποκατάσταση των αρχαιοτήτων είναι μια εξαιρετική δύσκολη υπόθεση, η οποία δεν θα πρέπει να αλλοιώνει τη συνολική φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου. Για το λόγο αυτό εφιστά την προσοχή των ειδικών τονίζοντας ότι αναφορικά με την αποκατάσταση μνημείων «δεν θα πρέπει να γίνονται υπερβολές».

DW, Spiegel, dpa, afp / Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: http://dw.com/p/1IKX0 

Σχετικές με την Παλμύρα αναρτήσεις:
Χάθηκε η Παλμύρα για πάντα;
Το ISIS κατέστρεψε την Αψίδα Θριάμβου στην Παλμύρα
Φωτογραφίες: Η Ισοπέδωση του Ρωμαϊκού Ναού στην Παλμύρα
ΟΗΕ: Το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε το ναό του Βήλου στην Παλμύρα
Το ISIS πουλά αρχαιότητες από καταστρεμμένους ναούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου