20 Μαρτίου 2016

Ο Κάμπος της Χίου μεταξύ των 7 πλέον απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο Κάμπος της Χίου (φωτογραφία αριστερά), βρίσκεται μέσα στα επτά πλέον απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, για το 2016. Τα υπόλοιπα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς είναι: ο αρχαιολογικός χώρος του Ererouyk και το χωριό Ani Pemza (Αρμενία), το Θαλάσσιο Οχυρό του Patarei στο Ταλίν (Εσθονία), το αεροδρόμιο του Ελσίνκι - Malmi (Φινλανδία), η κινητή γέφυρα Colbert στη Dieppe (Γαλλία), η Μονή Αγ. Αντωνίου στην Padua (Ισπανία), η αρχαία πόλη του Hasankeyf και ο περιβάλλων χώρος της (Τουρκία). 

Η Europa Nostra - ο κορυφαίος Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την πολιτιστική κληρονομιά, και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ), έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τον παραπάνω κατάλογο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ateneo Veneto της Βενετίας στην Ιταλία.

Ο Κάμπος της Χίου

Αυτά τα εξαιρετικά δείγματα της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, άλλα λόγω έλλειψης πόρων ή ειδικών γνώσεων, ενώ άλλα λόγω εγκατάλειψης ή λόγω ανεπαρκούς σχεδιασμού. Είναι, συνεπώς, απαραίτητη η άμεση δράση. Μέχρι το τέλος του χρόνου πρόκειται να οργανωθεί η αποστολή ομάδων εμπειρογνωμόνων στα μνημεία και η σύνταξη βιώσιμων σχεδίων δράσης. To Πρόγραμμα «7 Most Enadngered» έχει την υποστήριξη του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Creative Europe», ως τμήμα του προγράμματος της Europa Nostra για το δίκτυο «Προωθώντας την Πολιτιστική Κληρονομιά». 


Επιπλέον, η Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μετά από πρόταση διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων, αποφάσισαν να προβάλουν έναν εξαιρετικής αξίας για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά θησαυρό, τη Λιμνοθάλασσα της Βενετίας στην Ιταλία.

 Ο αρχαιολογικός χώρος του Ererouyk (Αρμενία)

Ο διάσημος τραγουδιστής της όπερας και πρόεδρος της Eurοpa Nostra, Πλάθιντο Ντομίνγκο, δήλωσε: «Ο κατάλογος αυτός εφιστά την προσοχή στα σπάνια δείγματα της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα. Οι κατά τόπους κοινότητες δραστηριοποιούνται ενεργά για τη σωτηρία αυτών των πειστηρίων της κοινής μας ιστορίας αλλά χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη. Εκ μέρους της Europa Nostra, καλώ τους εμπλεκόμενους σε τοπικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να εξασφαλίσουμε ένα υποσχόμενο μέλλον για τους τόπους αυτούς. 

Στους επόμενους μήνες, η Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μαζί με άλλους εταίρους και τους φορείς που κατέθεσαν τις υποψηφιότητες, θα επισκεφθούν τα επτά επιλεγμένα μνημεία και θα συναντηθούν με τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς. Εμπειρογνώμονες στα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και οικονομικών θα προσφέρουν τεχνική υποστήριξη, θα προτείνουν πιθανές πηγές χρηματοδότησης και θα επιχειρήσουν να κινητοποιήσουν την κοινωνία με στόχο την ευρύτερη στήριξη του προγράμματος. 


Δυο λόγια για τον Κάμπο της Χίου

Ο Κάμπος της Χίου είναι μια ημιαγροτική περιοχή εντός των ορίων της πόλης της Χίου. Αποτελεί παράδειγμα της συνύπαρξης Βυζαντινών, Γενοβέζικων και τοπικών αρχιτεκτονικών παραδόσεων και επιρροών και χρονολογείται αρχικά από τον 14ο αι. Βρίσκεται σε μια εύφορη πεδιάδα στην ανατολική ακτή του νησιού, και αρχικά αποτελείτο από 200 και πλέον κτήματα που συμπεριελάμβαναν περιβόλια (τυπικά αγρο- οικοσυστήματα), αρχοντικά σπίτια και εκκλησίες. Ο υφιστάμενος αστικός ιστός περιλαμβάνει ιστορικά κτίρια από τον 14ο έως τον 18ο αι., καθώς και νεοκλασικά κτίρια των αρχών του 20ου αιώνα. Η περιοχή αποτελεί ένα ιδιαίτερο ζωντανό ιστορικό παράδειγμα συνύπαρξης κατοικίας και παραγωγής. Κτισμένος ολόκληρος με την τοπική πέτρα, ο Κάμπος είναι ένα σύνολο εξαιρετικής ομορφιάς.

Ο Κάμπος σήμερα απειλείται αφενός από την αδυναμία των κατοίκων να συντηρήσουν και να διατηρήσουν τις ιδιοκτησίες τους, και αφετέρου από ακατάλληλες για τον τόπο χρήσεις, όπως αυτές εισάγονται με το Πολεοδομικό Σχέδιο του 2008. Προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω φθορά και αλλοίωση του μοναδικού χαρακτήρα του ιστορικού αυτού συνόλου, και μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνοχής και της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΕΕ «Ευρώπη 2020», προτείνεται μια σειρά δράσεων αναφορικά με θέματα αποκαταστάσεων, υποδομών, καλλιεργειών, κυκλοφορίας κοκ.

Η υποψηφιότητα του Κάμπου για το πρόγραμμα «7 Most Endangered» 2016 υποβλήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το σωματείο Φίλοι του Κάμπου Χίου, που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες. 

Πηγή: astraparis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου