31 Μαρτίου 2016

Μιχαήλ Αξελός - Ανάμεσα σε δύο κόσμους

Aφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής και του έργου του σχεδιάζοντας τραπεζογραμμάτια, νομίσματα και άλλες αξίες. Αντιμετώπισε τα δημιουργήματά του αυτά ως μικρά έργα τέχνης, προσδίδοντάς τους εκτός από την πρακτική και καλλιτεχνική αξία. Έκθεση στην ΤτΕ με αντιπροσωπευτικά δείγματα της καλλιτεχνικής του πορείας.

Ο Μιχαήλ Αξελός υπήρξε ένας δημιουργός με εξαιρετικές ικανότητες και σημαντικό έργο σε διαφορετικούς τομείς. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, της Σχολής Καλών Τεχνών και με μακρόχρονες σπουδές ζωγραφικής στο Παρίσι, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής και του έργου του στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), σχεδιάζοντας τραπεζογραμμάτια, νομίσματα και άλλες αξίες. Αντιμετώπισε τα δημιουργήματά του αυτά ως μικρά έργα τέχνης, προσδίδοντάς τους εκτός από την πρακτική και καλλιτεχνική αξία.

Ο κόσμος της Τράπεζας είναι ο ένας από τους δύο του τίτλου. O άλλος, ίσως λιγότερο γνωστός σήμερα αλλά εξίσου σημαντικός και πολύ γοητευτικός, σχετίζεται με το ζωγραφικό του έργο. 

Στόχος της έκθεσης, που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στο Μουσείο της ΤτΕ (Αμερικής 3), είναι να αναδείξει αυτό το κομμάτι της δημιουργίας του μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματα της καλλιτεχνικής του πορείας. Από τα πρώιμα έργα της μαθητείας του μέχρι τις πιο ελεύθερες δημιουργίες των τελευταίων χρόνων, αναδεικνύεται ένας καλλιτέχνης με σχεδιαστική ικανότητα, καλή γνώση του χρώματος και άρτια τεχνική κατάρτιση.


Η έκθεση, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 ετών από τον θάνατό του, παρουσιάζει τον Μιχαήλ Αξελό στο κοινό μέσα από μια διαφορετική ματιά και φιλοδοξεί να αποτελέσει, σε συνδυασμό με τον συνοδευτικό κατάλογο, αφορμή για την επανεκτίμηση ενός σπουδαίου και πολύπλευρου έργου.

Λίγα ακόμη λόγια για τον Μ. Αξελό

Ο Μιχαήλ Αξελός γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1877 στη Σητεία της Κρήτης. Το 1902 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών και προσελήφθη στην Εθνική Τράπεζα. Έναν χρόνο αργότερα, το 1903, εγγράφηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1908. Μεταξύ 1911-1914 συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, στην Académie Julian και στην Académie de la Grande Chaumière. 

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, του ανατέθηκε από την Εθνική Τράπεζα το 1918 ο σχεδιασμός των νέων τύπων χαρτονομισμάτων. Μέχρι τότε, η σύνθεση ήταν έργο ξένων καλλιτεχνών και η παραγωγή τους γινόταν αποκλειστικά στο εξωτερικό. Με την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος (Μάιος 1928), ο Αξελός μετατέθηκε εκεί. Μέχρι το 1946, που συνταξιοδοτήθηκε, ασχολήθηκε όχι μόνο με τα τραπεζογραμμάτια, αλλά και με οτιδήποτε άλλο απαιτούσε καλλιτεχνική επιμέλεια. 

Ο Μιχαήλ Αξελός απεβίωσε τον Μάρτιο του 1965 στην Αθήνα. Το 2003 η κόρη του δώρισε στην ΤτΕ περισσότερα από 1.100 έργα του.

Πηγή: www.bankofgreece.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου