26 Μαρτίου 2016

Στηρίζει πράγματι ο Σόιμπλε τον Τσίπρα;

«Εμπιστεύεστε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα;» ήταν το ερώτημα του δημοσιογράφου στους δυο υπουργούς Οικονομικών, της Γαλλίας και της Γερμανίας, κατά την κοινή συνέντευξή τους στον ραδιοσταθμό Europe1 και στην τηλεόραση Itele, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου τους για τις γαλλογερμανικές σχέσεις και την Ευρώπη.
«Εγώ τον εμπιστεύομαι», είπε ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν.
«Φυσικά κι εγώ», έσπευσε να δηλώσει και ο 
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Πώς έτσι; Είναι γιατί μιλάει φέτος λιγότερο ελληνικά και περισσότερο τη γαλλογερμανική γλώσσα και τη γλώσσα των Βρυξελλών;» αναρωτήθηκε ο πολιτικός συντάκτης.
«Οχι, δεν είναι έτσι», ξεκαθάρισε ο Σόιμπλε και υπογράμμισε: «Κάνουμε τα πάντα ώστε οι αποφάσεις στις οποίες με δυσκολία καταλήξαμε το περασμένο καλοκαίρι να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Δεν είναι εύκολο για τους Ελληνες να υλοποιήσουν όλα αυτά, εργάζονται όμως».

Η κουβέντα-συνέντευξη συνεχίστηκε εμφανίζοντας σαφέστατα τη διάθεση στήριξης του Αλέξη Τσίπρα από τους δύο υπουργούς Οικονομικών, τους κ. Σόιμπλε και Σαπέν, οι οποίοι άφησαν και αιχμές για τη στάση προηγούμενων κυβερνήσεων στη χώρα μας.

«Πριν από την τωρινή κυβέρνηση υπήρξαν άλλες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες, ενώ έχουμε μια κυβέρνηση σήμερα που προσπαθεί. Θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους και θα πρέπει να τη βοηθήσουμε», επισήμανε ο Μισέλ Σαπέν.

Αλλά και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το "Έθνος", έδειξε αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί για να λήξει μια ώρα αρχύτερα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, προφανώς υιοθετώντας την άποψη ότι οι πολλές ανοιχτές «πληγές» στην Ευρώπη, όπως τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ο κίνδυνος του Brexit και φυσικά το Προσφυγικό, δεν επιτρέπουν στους εταίρους μας να αφήσουν το παραμικρό περιθώριο για την πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας.

Συνεπώς, η παρούσα ιστορική συγκυρία φαίνεται να επιτάσσει τη στήριξη του Τσίπρα ακομα και από το "σκληρό" γερμανό υπουργό των οινομικών. Ενδεχομένως λοιπόν οι παρούσες δυσμενείς γενικότερα συνθήκες να είναι ευνοϊκές για την Ελλάδα, όσον αφορά την ταχεία λήξη των διαπραγματεύσεων και ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και την έναρξη στη συνέχεια των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους. 

Πηγή: Στοιχεία από το www.ethnos.gr 

1 σχόλιο:

  1. Στο ίδιο περίπου «πνεύμα» και το άρθρο στην Καθημερινή με τίτλο «Γιατί οι σκληροί της Ευρώπης χαμηλώνουν τον ελληνικό πήχυ», Γράφει ο Γιαννης Παλαιολόγος: Συγκρατημένη αισιοδοξία για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εντός εβδομάδων υπάρχει στις κύριες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και στις αγορές. Κρίσιμο ρόλο στην αλλαγή του κλίματος έχει διαδραματίσει η όξυνση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα μετά το σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου. Η βασική διαφορά που έχει δημιουργήσει αυτή η όξυνση αφορά τη στάση του Βερολίνου. Οπως αναφέρουν στην «Κ» πηγές του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, «οι Γερμανοί είναι σαφώς πιο ήπιοι τις τελευταίες εβδομάδες». Η νέα κατάσταση στο προσφυγικό έχει οδηγήσει τους Ευρωπαίους «σε μία συνολική αποτίμηση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα», σημειώνουν, «με μία νέα κατανόηση της σημασίας διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας»... Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή