18 Μαρτίου 2016

Κουρδική ομοσπονδία στη βόρεια Συρία

από τη Deutsche Welle

To κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Συρίας (PYD) ανακήρυξε τη δική του ομοσπονδία στη Βόρεια Συρία. Έντονες οι αντιδράσεις τόσο από την Συρία όσο και από την Τουρκία. 

Η περιοχή δεν θα ονομαστεί Συριακό Κουρδιστάν, δηλώνει ο Σαλέχ Μουσλίμ, αρχηγός του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Συρίας (PYD): «Η περιοχή θα έχει το όνομα Ροζάβα και Βόρεια Συρία. Διαθέτει μια αυτόνομη δημοκρατική διοίκηση και όλες οι εθνικές ομάδες που ζουν στη βόρεια Συρία θα ενταχθούν σε αυτό».

Η περιοχή για την οποία μιλάει ο Σαλέχ Μουσλίμ περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές περιφέρειες κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Απλώνεται από το Αφρίν στα δυτικά, το Κομπάνι στο κέντρο και φθάνει μέχρι την Ζεζίρα στα ανατολικά. Οι περιοχές αυτές διοικούνται ήδη εδώ και δύο χρόνια από κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Συρίας (PYD).

Το κόμμα αυτό προέρχεται από το απαγορευμένο στην Τουρκία κουρδικό κόμμα PKK. H Τουρκία είναι ενοχλημένη από αυτή την εξέλιξη. Από το περασμένο καλοκαίρι αντιδρά με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον των Κούρδων μαχητών, όχι μόνο στο έδαφός της αλλά και στη βόρεια Συρία. Η Άγκυρα φοβάται ότι στα νότια σύνορά της θα μπορούσε να προκύψει ένα αυτόνομο κουρδικό κράτος και η σπίθα αυτή θα μπορούσε να μεταπηδήσει στους Κούρδους της Τουρκίας. Η Τουρκία θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση και ως εκ τούτου και το συριακό PYD ή τουλάχιστον το στρατιωτικό της τμήμα. Στον αγώνα όμως κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος η διεθνής κοινότητα βασίζεται στους Κούρδους μαχητές.

Η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν πάντως διπλωματική. Θέλουν την ενότητα της Συρίας αλλά, εάν οι Σύροι αποφάσισαν για ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυρβέρνησης, δεν θα σταθούν εμπόδιο. 

O Σαλέχ Μουσλίμ, αρχηγός του PYD

Αντιδράσεις από το συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση

Καθαρό «όχι» λέει από την πλευρά της η Συρία, τόσο από την πλευρά του καθεστώτος όσο και των αντιπάλων του. Η συριακή κυβέρνηση στη Δαμασκό δήλωσε πως το βήμα του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Συρίας (PYD) δεν έχει «καμία αξία».

Ο Μπασάρ Τσαφάρι, ο οποίος εκπροσωπεί την συριακή κυβέρνηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, απορρίπτει κάθε τέτοια κίνηση: «Οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του συριακού λαού. Είμαστε περήφανοι για αυτούς. Εδώ και αιώνες φτιάξαμε μαζί το κράτος μας. Όποιος στοχεύει τώρα σε μια διάσπαση της Συρίας θα αποτύχει».

Η μεγαλύτερη ομάδα της συριακής αντιπολίτευσης που κάθεται στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων επίσης στη Γενεύη επέκρινε την πρωτοβουλία του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Συρίας (PYD). Κατά την άποψή της την μορφή που θα έχει ένα νέο συριακό κράτος δεν μπορεί να την αποφασίσει μόνο μια πλευρά. Εάν η Συρία θα έχει στο μέλλον κεντρικό ή ομοσπονδιακό χαρακτήρα μένει να αποσαφηνιστεί και να διατυπωθεί σε ένα καινούργιο Σύνταγμα.

Ζαμπίνε Ρόσι / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.com/p/1IFnc






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου