24 Μαρτίου 2016

Πέθανε ο θρύλος του ποδοσφαίρου Γιόχαν Κρόιφ

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 68 ετών ο «ιπτάμενος Ολλανδός», Γιόχαν Κρόιφ (Johan Cruijff), μετά από μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα. «Το ποδόσφαιρο μου έδωσε τα πάντα, το τσιγάρο μου τα πήρε πίσω» είχε πει ο φυσικός ηγέτης του μεγάλου Αγιαξ της τριετίας 1971-73. 

Ο θρύλος του ποδοσφαίρου, Γιόχαν Κρόιφ, αφομοίωσε και εφήρμοσε επιτυχημένα το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο (total football) αρχικά σαν παίχτης και αργότερα σαν προπονητής. Συνήθως αγωνιζόταν με τον αριθμό 14 στην πλάτη, ενώ όταν αυτοί ήταν από το 1 έως το 11 φορούσε το 9. Αν και η θέση του στο γήπεδο ήταν σέντερ φορ, αγωνιζόταν σε όλο τον αγωνιστικό χώρο. 

Με τον Άγιαξ κατέκτησε τρεις συνεχόμενες φορές το Champions League (τις σεζόν: 1970-71, 1971-72, 1972-73), οκτώ φορές το πρωτάθλημα και πέντε φορές το κύπελλο Ολλανδίας. Με την Μπαρτσελόνα κατέκτησε 4 συνεχόμενες φορές το ισπανικό πρωτάθλημα (τις σεζόν 1990-94). Επίσης σαν προπονητής οδήγησε τη Μπαρτσελόνα στην πρώτη Ευρωπαϊκή διάκριση της το 1992. Κατέκτησε 3 φορές τη Χρυσή Μπάλα αγωνιζόμενος σε Άγιαξ και Μπαρτσελόνα. 

Αν και αθλητής ήταν φανατικός καπνιστής, μέχρι το 1991, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να δείξει το ταλέντο του. Μετά την εγχείριση στην καρδιά, στην οποία υπεβλήθη το 1991, έδινε «το παρών» σε κάθε αντικαπνιστική εκστρατεία ανά τον πλανήτη. 

Ο Γιόχαν Κρόιφ γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας στις 25 Απριλίου 1947. Πέθανε στη Βαρκελώνη στις 24 Μαρτίου 2016.

Το 1999 είχε αναδειχθεί ως ο κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα, καθώς και ως ο κορυφαίος Ολλανδός αθλητής του αιώνα.

Πηγές: Στοιχεία από el.wikipedia.org, tovima.gr, kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Η διοίκηση του Άγιαξ σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει το όνομα του μεγάλου Κρόιφ στο γήπεδο της ομάδας. Ήταν ένα αίτημα των οπαδών του Άγιαξ που είχε τεθεί και στο παρελθόν. Ο θάνατος του Γιόχαν Κρόιφ το επανέφερε στην επιφάνεια και πλέον μοιάζει πιο επιτακτικό από ποτέ και η μετονομασία του Amsterdam Arena σε Johan Cruyff Arena, μάλλον δεν θα αργήσει. Πηγή: protothema.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή