28 Μαρτίου 2016

Τι ισχύει για τα χαρτονομίσματα των 500 €

H διεθνής νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος υπαγορεύει την καταγραφή των στοιχείων όσων είναι άγνωστοι στην τράπεζα και πηγαίνουν να «αλλάξουν» χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, όπως επισημαίνουν πηγές της Τράπεζας της Ελλαδος (ΤτΕ),
σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην naftemporiki.gr.

Η ΤτΕ, δίνοντας μεγάλη σημασία τόσο στην επιστροφή των καταθέσεων όσο και στην αποτροπή διακίνησης χαρτονομισμάτων ή μετρητών που προέρχονται ή μπορεί να κατευθυνθούν σε πάσης φύσεως παράνομες δραστηριότητες, επανέλαβε οδηγίες που εχει δώσει στις τράπεζες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν δυσκολεύουν τους πολίτες που νόμιμα επιθυμούν να συναλλαχθούν με το τραπεζικό σύστημα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Σημειώνουν δε χαρακτηριστικά ότι «αν κάποιοι θα ήθελαν να γίνει η χώρα ένα πλυντήριο χρημάτων και μονοπάτι διέλευσης και νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων, πλανώνται πλάνην οικτράν».

Όπως διευκρινίζεται, η εγκύκλιος της ΤτΕ αναφέρει ότι οι τράπεζες θα καταγράφουν τα στοιχεία μόνο όσων είναι άγνωστοι σε αυτές. Δηλαδή, αν κάποιος έχει έναν οποιονδήποτε λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα και πάει σε αυτήν την τραπεζα να αλλάξει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, δεν καταγράφονται τα στοιχεία του. Αν είναι άγνωστος, καταγράφονται, κάτι που επιβάλλει άλλωστε η διεθνής νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος. 


Σε παλαιότερο άρθρο στη naftemporiki.gr σημειώνονταν και τα εξής:

Τα μεγάλα χαρτονομίσματα, κυρίως των 500 ευρώ, έχουν «στοχοποιηθεί» από πολλούς στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, κυρίως από τις φορολογικές και διωκτικές αρχές, οι οποίες θεωρούν ότι διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή και τις εγκληματικές και τρομοκρατικές πράξεις. Για τους λόγους αυτούς το τελευταίο διάστημα έχει «ανοίξει» η συζήτηση περί κατάργησης των χαρτονομισμάτων υψηλής αξίας.

Ωστόσο, τα μεγάλα χαρτονομίσματα δεν χρησιμοποιούνται μόνο από το οργανωμένο έγκλημα και τους τρομοκράτες, αλλά και από φοροφυγάδες ή ακόμη και φορολογούμενους που σε περιόδους κρίσεων μεταφέρουν τη ρευστότητά τους από την τράπεζα στο σπίτι.

Πηγή: www.naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου