22 Μαρτίου 2016

Δρ. Δημήτρης Ματσάκης: Ο Ελληνας πίσω από την παγκόσμια ώρα

"Για το χρόνο υπάρχουν πολλές θεωρίες, αλλά δεν πιστεύω καμία. Προσωπικά νομίζω ότι ο χρόνος υπάρχει μόνο ως μέτρο της αλληλεπίδρασης δύο πραγμάτων. Είναι μια ιδέα που βασίζεται στη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, όπου η ροή του χρόνου δεν είναι σταθερή. Χωρίς αλληλεπίδραση ο χρόνος δεν έχει σημασία". Αυτή η άποψη θα μπορούσε να είναι απλά φιλοσοφική και εντελώς ανεδαφική αν δεν αποτύπωνε ακριβώς τη σκέψη του ελληνικής καταγωγής σημαντικού επιστήμονα δρ. Δημήτρη Ματσάκη, που από το 1997 είναι επικεφαλής του Tμήματος Παρατήρησης του Χρόνου στο Παρατηρητήριο του Ναυτικού στις ΗΠΑ (U.S Naval Observatory). 

Ένα απόσπασμα από παλιότερο δημοσίευμα στην imerisia.gr με συνέντευξη του δρ. Δημήτρη Ματσάκη, στη συνέχεια:

Ο επονομαζόμενος "Father of time" (πατέρας του χρόνου) ή "Τime lord" (Λόρδος του χρόνου) έχει περάσει ένα υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί με αυτό που ονομάζεται Master Clock (κύριος χρονομέτρης) της Αμερικής, που είναι ουσιαστικά το "κρυφό όργανο" της κυριαρχίας της Ουάσιγκτον στην παγκόσμια ώρα. 
"Το Μaster Clock βασίζεται στη λειτουργία 100 περίπου ατομικών ρολογιών, που μετρούν τον χρόνο, τα οποία είναι τόσο ακριβή ώστε να μην χάσουν ούτε ένα δευτερόλεπτο μέσα στα επόμενα 300 δισεκατομμύρια χρόνια! ", εξηγεί με ενθουσιασμό ο διακεκριμένος ομογενής επιστήμονας, στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο. Έτσι, αν αναρωτιέστε από πού προέρχεται η ώρα που βλέπουμε στα smartphone και τον υπολογιστή μας ή πώς γίνεται το smartphone μας να δείχνει τη σωστή ώρα κάθε στιγμή και σε κάθε σημείο της γης, σας πληροφορούμε ότι δεν είναι από μόνο του «έξυπνο». Έχει προγραμματιστεί από τα συγκεκριμένα ελληνικά χέρια να συμπεριφέρεται "έξυπνα".

Στο κέντρο του Παρατηρητηρίου του Ναυτικού στις ΗΠΑ…

Το Master Clock λειτουργεί με τον μηχανισμό του παραδοσιακού εκκρεμούς, που υπολογίζει την ταλάντευση της ακτινοβολίας ατόμων με εκπληκτική ακρίβεια, αλλά σε μια πολύ εξελιγμένη μορφή. Τα 100 ατομικά ρολόγια δεν είναι παρά ρολόγια ακριβείας, των οποίων η λειτουργία βασίζεται σε αυτήν την ηλεκτρική ταλάντωση, η οποία ρυθμίζεται από τις φυσικές συχνότητες ταλάντωσης ενός ατομικού συστήματος και συγκεκριμένα του καισίου-133, το οποίο είναι ένα ισότοπο του ραδιενεργού στοιχείου καισίου.
Το δευτερόλεπτο στο σύστημα ενός ατομικού ρολογιού είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να συμπληρωθούν 9.192.631.770 ταλαντώσεις της ακτινοβολίας από την ενεργειακή μετάπτωση του ατόμου του κεσίου 133 (ή πιο απλά 9.192.631.770 παλινδρομήσεις του στοιχείου καισίου ανάμεσα σε δύο καταστάσεις).


Βασικό καθήκον του "Timekeeper" (χρονομέτρη) είναι να διατηρεί σταθερό το "βήμα" κάθε δευτερολέπτου, το γνωστό τικ-τακ. Αυτός ο χτύπος των ατομικών ρολογιών είναι που "λέει" τόσα πολλά για τον χρόνο στα κινητά μας, στους υπολογιστές μας, τις ιστοσελίδες μας, στις τηλεοπτικές οθόνες μας, στα ραδιόφωνα μας, και στα Παγκόσμια Συστήματα Εντοπισμού GPS (Global Positioning System). 
"Τα ρολόγια στο επίπεδο ενός δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου, έχουν τη δική τους προσωπικότητα και κανένα δεν είναι όμοιο με το άλλο. Εμείς διορθώνουμε και συγχρονίζουμε το τικ-τακ με μαθηματική ακρίβεια, βασισμένοι σε ένα ειδικά κατασκευασμένο από μας λογισμικό (software). Το δυσκολότερο κομμάτι είναι η κατανόηση του ρυθμού που μερικές φορές αλλάζει ξαφνικά και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για πιθανές αποκλίσεις από την προβλεπόμενη συμπεριφορά. Τα εκατό και πλέον ατομικά ρολόγια, που είναι τριών ειδών, βρίσκονται σε τέσσερα κτίρια σε δύο πόλεις, στην Ουάσιγκτον και στο Κολοράντο (εφεδρικό). Η πρόσβαση στους χώρους των ρολογιών, που έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, ελέγχεται αυστηρά.
Οι θερμοκρασίες που συνήθως είναι στους 25 ° C, ρυθμίζονται ώστε να αποκλίνουν κατά +/- 0,1 ° C , ενώ η υγρασία εντός διατηρείται στο 3%. Ο μέσος όρος της ένδειξης των ρολογιών, ο οποίος περνάει μέσα από έναν υπολογιστή όπου διορθώνεται, αποτελεί την παγκόσμια ώρα. Από εκεί η παγκόσμια ώρα πηγαίνει στο αμερικανικό σύστημα GPS και κατόπιν μέσω δορυφόρου στους απανταχού πύργους κινητής τηλεφωνίας και στα κινητά μας τηλέφωνα. Αν το GPS δείξει λάθος ώρα, τότε όλος ο κόσμος θα μετρά το χρόνο λάθος", εξηγεί ο δρ. Ματσάκης, ο οποίος διαχειρίζεται το πιο ακριβές σύστημα μέτρησης που κατασκευάστηκε ποτέ από την ανθρωπότητα και που συνολικά δίνει χρόνο με ακρίβεια 16 δεκαδικών ψηφίων...


Και η συνέντευξη κλείνει με τη διαπίστωση πως ο χρόνος είναι ένα απλό κατασκεύασμα και πως ουσιαστικά δεν υφίσταται.

Ο σημαντικός αυτός έλληνας, που διακρίνεται για το πρωτότυπο χιούμορ του, ενστερνίζεται τον ισχυρισμό πως ο χρόνος είναι αυτό που ζούμε την κάθε στιγμή, είναι μόνο το τώρα και ο ίδιος προσπαθεί να το απολαμβάνει με όλες του τις αισθήσεις. Αν και δεν δηλώνει συνεπής με το χρόνο, δεν είναι ποτέ ασυνεπής στα ραντεβού του. Το εκπληκτικό είναι πως δεν φοράει ποτέ ρολόι και έχει συγκεκριμένο λόγο για αυτό: "Αν φορούσα ρολόι θα έχανα το μέτρο του χρόνου, ενώ έτσι μπορώ να ζω άνετα και ολοκληρωμένα την κάθε στιγμή…" 


Πηγή: www.imerisia.gr 
Ολόκληρο το άρθρο της Βάσω Μιχοπούλου, που δημοσιεύτηκε στις 24.7.2015, μπορείτε να το βρείτε στο:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=31205&subid=2&pubid=113624566 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου