18 Μαρτίου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 18.3.2016

(upd) Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό: Συμφωνία των «28» με την Τουρκία. Προϊόν αλλεπάλληλων Συνόδων Κορυφής και σκληρού ανατολίτικου παζαριού με την Τουρκία, η συμφωνία για το προσφυγικό τίθεται σε εφαρμογή στις 20 Μαρτίου, όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις και την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Παράλληλα, βρέθηκε φόρμουλα παράκαμψης του κυπριακού βέτο στο άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων ένταξης της Τουρκίας. Τσίπρας: Οποιος τολμά με σχέδιο έχει επιτυχία - Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:Η συμφωνία είναι νόμιμη, εφαρμόσιμη και συνοδεύεται με βοήθεια στην Ελλάδα - Νταβούτογλου: Ιστορική συμφωνία - Μέρκελ: Μεγάλο βήμα η συμφωνία. 

Νωρίτερα γράφαμε: 
2η ημέρα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Κοινή θέση των 28 απέναντι στο σκληρό παζάρι με την Τουρκία. Ξανάρχισε η συνάντηση Τουσκ- Γιούνκερ- Νταβούτογλου- Ρούτε που είχε διακοπεί για τεχνικές διεργασίες. Σουλτς: Χρειαζόμαστε συνεργασία με την Τουρκία, όχι εξάρτηση από αυτή. Σκληρή επίθεση Ερντογάν στην Ευρώπη το πρωί της Παρασκευής

Τσίπρας: Η Τουρκία ζητά από την ΕΕ περισσότερα από αυτά που προσφέρει. Την αντίθεση της Ελλάδας σε άνοιγμα οποιουδήποτε ενταξιακού κεφαλαίου της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, που αφορά την Κύπρο εξέφρασε εκ νέου την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. 

Δριμύ «κατηγορώ» Ερντογάν: Η Ευρώπη χορεύει σε ένα ναρκοπέδιο. «Η Ευρώπη χρειάζεται να κοιτάξει το δικό της μητρώο για τους μετανάστες πριν να πει στην Τουρκία τι να κάνει» δήλωσε. 


Λοιπες ειδήσεις: 

Σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ στις Βρυξέλλες. Μεγάλη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής του Βελγίου πραγματοποιείται σε προάστιο των Βρυξελλών, οδηγώντας τις αρχές στη σύλληψη του υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι. 

Στην Κριμαία ο Πούτιν για την επέτειο των δύο χρόνων από την προσάρτηση της στη Ρωσία. Την Κριμαία επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου, κι ενώ η επίδειξη ισχύος της Μόσχας στην ουκρανική κρίση συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις της Ρωσίας με τις χώρες της Δύσης. 

Κουρδική ομοσπονδία στη βόρεια Συρία. To κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Συρίας (PYD) ανακήρυξε τη δική του ομοσπονδία στη Βόρεια Συρία. Έντονες οι αντιδράσεις τόσο από την Συρία όσο και από την Τουρκία. 

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Nα συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν. «Φαίνεται πως η Τουρκία πιστεύει ότι αν η Ιστορία δεν συμφωνεί με όσα αυτή υποστηρίζει, τόσο το χειρότερο για την Ιστορία», απαντά η ελληνική διπλωματία στην «απαράδεκτη» επίθεση που εξαπέλυσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπου αρνείται εν νέου την Γενοκτονία των Αρμενίων και επιτίθεται στην ελληνική ηγεσία για τις σχετικές τοποθετήσεις της.

Αισιοδοξία για συμφωνία έως την 1η Μαΐου. Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης έως την 1η Μαΐου εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών. Αποσαφήνισε δε, ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι «αυστηρά ξεχωριστό θέμα» από την προσφυγική κρίση. 

Τέσσερα βήματα πίσω για να κλείσει η συμφωνία στο ασφαλιστικό. Άνοιξε ο δρόμος για συμφωνία στο ασφαλιστικό μεταξύ κυβέρνησης - εκπροσώπων των θεσμών, μετά την ολοκλήρωση και της χθεσινής, τέταρτης κατά σειρά, συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο των πιστωτών, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, που περιλαμβάνουν «κούρεμα» συντάξεων, κύριων και επικουρικών, καθώς και των μερισμάτων.

Νέα πρόταση της Αθήνας επιβαρύνει περισσότερο τα εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ. Νέα πρόταση, που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους μισθωτούς με εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ, υπέβαλε χθες Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής των θεσμών. 

ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικές και σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που έγιναν σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία. 

Συμπλοκές στον «καταυλισμό» του Πειραιά. Επικίνδυνα τεταμένο κλίμα επικρατεί τις δύο τελευταίες ημέρες στον Πειραιά αλλά και στην Ειδομένη, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν συγκεντρωμένοι στις δύο περιοχές για περισσότερες από δύο εβδομάδες. 

Πανό στην Ακρόπολη υπέρ των προσφύγων: Ανοίξτε τα σύνορα. Πανό υπέρ των προσφύγων, με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα, ανήρτησαν την Παρασκευή το πρωί ακτιβιστές στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. Πρόκειται για την κοινωνική πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία Safe Passage- Stop WARS.

Πόλεμος επιστολών ανάμεσα στην πρόεδρο του ΠαΣοΚ και την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για τη διάκριση των εξουσιών. Με ιδιαιτέρως σκληρές διατυπώσεις και προσωπικές αιχμές για τη στάση της Βασιλικής Θάνου απαντά η Φώφη Γεννηματά στην επιστολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου, για την υπόθεση Τσακυράκη. Φώφη Γεννηματά σε Βασιλική Θάνου: Ανεπίτρεπτη η παρέμβασή σας στο κοινοβουλευτικό έργο.

Αποφυλακίστηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς. Αποφυλακίστηκε το πρωί της Παρασκευής ο Γιώργος Ρουπακιάς, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έπειτα από 30 μήνες προσωρινής κράτησης, λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης που ορίζεται ρητά από το Σύνταγμα σε 18 μήνες.


Χάλκινο μετάλλιο η Στεφανίδη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Το πρώτο της μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου κατέκτησε η Κατερίνα Στεφανίδη. Η πρωταθλήτρια του επί κοντώ ήρθε τρίτη στη διοργάνωση, η οποία άρχισε σήμερα στο Πόρτλαντ, με άλμα στα 4,80 μ. Αντίθετα, η Νικόλ Κυριακοπούλου δε κατάφερε να ανεβεί στο βάθρο, με καλύτερη προσπάθεια στα 4,60 μ. περιορίστηκε στην 6η θέση. Μακριά από τον καλό του εαυτό βρέθηκε και ο Κώστας Φιλιππίδης, ο πρωταθλητής μας δε κατάφερε να υπερασπιστεί το χρυσό μετάλλιο του 2014 και έμεινε 7ος με 5,65 μ.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου