31 Μαρτίου 2016

Σύντομες Εδήσεις της Ημέρας 31.3.2016

(upd) Συμπλοκή μεταξύ Σύρων και Αφγανών στο λιμάνι του Πειραιά το βράδυ της Τετάρτης. Οκτώ οι τραυματίες, 4 στο νοσοκομείο. Με καδρόνια και πέτρες στήθηκε το πεδίο της μάχης. Στα επεισόδια εκτιμάται ότι πήραν μέρος περίπου 500 άτομα. Σύμφωνα με μαρτυρίες όλα ξεκίνησαν όταν πρόσφυγας από το Αφγανιστάν «πείραξε» μια γυναίκα από τη Συρία και συμπατριώτες της «ζήτησαν τον λόγο».
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση προσφύγων στην Αθήνα για τη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας. Διαμαρτυρία και στη Μόρια Λέσβου. 

Υπεγράφη 9μηνη παράταση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Από τη ΓΣΕΕ, το ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και το ΣΕΤΕ. Διατηρείται το επίδομα γάμου και οι τριετίες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 για πάνω από 400.000 ανειδίκευτους εργάτες. 

Σουηδία: Ελεγχόμενη έκρηξη για δύο ύποπτα αντικείμενα στο αεροδρόμιο του Γκέτεμποργκ Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας - Εκκενώθηκε πτέρυγα του αερολιμένα - Σημειώθηκε ελεγχόμενη έκρηξη δύο «ύποπτων» αποσκευών, από τους ειδικούς πυροτεχνουργούς. 

Νεκροί και παγιδευμένοι από την κατάρρευση γέφυρας στην Καλκούτα. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ εκφράζονται φόβοι έως και 150 παγιδευμένους στα συντρίμμια υπό κατασκευή ανισόπεδης γέφυρας που κατέρρευσε πάνω σε αυτοκίνητα τα οποία κινούνταν στο δρόμο που βρίσκεται από κάτω. Άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν μπουκάλια με νερό σε επιζώντες που είναι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια

Έκκληση Πάνου Σκουρλέτη για συμβιβασμό στις Σκουριές. Χείρα φιλίας προς την πλευρά της Eldorado έτεινε, σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για αναγκαίο συμβιβασμό. "Θα έβλεπα, λοιπόν, έναν συμβιβασμό που προϋποθέτει η μία πλευρά να μπορεί να αναγνωρίζει στην άλλη, ότι κάνει ένα βήμα πίσω. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το υπουργείο μπορεί να συμβάλλει, αλλά δεν θα βάλει νερό στο κρασί του" είπε. 

Κομισιόν: Τη Δευτέρα επιστρέφουν στην Τουρκία οι πρώτοι πρόσφυγες. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα περίπου 500 μετανάστες.

«Στο κόκκινο» το προσφυγικό. Δραματική αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος από την κυβέρνηση δείχνουν οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν σε κέντρα φιλοξενίας στα νησιά, όπου οι ροές σταδιακά επανέρχονται εγκλωβίζοντας χιλιάδες αιτούντες άσυλο στα hotspots, καθώς και στην Αττική. 

Στις επιτροπές ως κατεπείγον το νομοσχέδιο για το προσφυγικό. Το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία των Βρυξελλών για το προσφυγικό, χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως κατεπείγον και εισάγεται στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές στις 17:30 το απόγευμα, ώστε την Παρασκευή να εισαχθεί και να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής. 


Αυξήθηκαν κατά 10 δισ. τα δάνεια σε καθυστέρηση. Στο δυσθεώρητο νούμερο των 117 δισ. ευρώ ανήλθαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2015, καταγράφοντας αύξηση κατά 9% ή περίπου 10 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα χρόνο. 

Προβόπουλος: Προειδοποιήσεις για το χρέος από το 2008. Στο 800% του ΑΕΠ θα έφτανε το χρέος μακροπρόθεσμα εκτιμούσε το 2008, πριν από την κρίση, ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Μπομπ Τράα, καθώς το αναλογιστικό χρέος του ασφαλιστικού θα ανερχόταν στο 400% του ΑΕΠ. Αυτό αποκάλυψε χθες ο τότε διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος. 

Τ. Γιαννίτσης: «Αναγκαία η πολιτική σύμπραξη για επίλυση του ασφαλιστικού». Η συλλογική αναγνώριση των λαθών και η υπέρβαση και η ανάγκη σύμπραξης των πολιτικών δυνάμεων είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος της χώρας

Συνάντηση Γεννηματά-Θεοδωράκη την Πέμπτη στην ΒουλήΠροσπάθεια να προχωρήσει ο διάλογος για την ανασύνταξη του μεσαίου χώρου. 

Η Κύπρος αποχαιρετά το μνημόνιο. Μετά από τρία χρόνια θυσιών και σκληρής λιτότητας η Κύπρος εξέρχεται και τυπικά σήμερα από το μνημόνιο. Θεωρείται η τέταρτη χώρα που ολοκληρώνει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο Ομπάμα βλέπει τον Ολάντ, ο Μπάιντεν τον ουκρανό πρόεδρο. Επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας γίνεται η Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο ομόλογός του της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, με πρώτο θέμα να αναμένεται να είναι η τρομοκρατία. Παράλληλα, ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα συναντήσει τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. 

Κυβέρνηση συνεργασίας ζητεί ο Ασαντ. Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» τάχθηκε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. 

Σύμφωνο της Βαρσοβίας, 25 χρόνια από τη διάλυσή του. Στις 31 Μαρτίου 1991 έπαυσε να υπάρχει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.Πολλές από τις χώρες που ανήκαν στην πρώην ανατολική συμμαχία βρήκαν στη συνέχεια ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, το οποίο όμως με τη σειρά του δεν κατάφερε να μεταρρυθμιστεί.

Αργεντινή: Εγκρίθηκε η συμφωνία αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους . Tην στήριξη της Γερουσίας στον επιδιωκόμενο διακανονισμό με τους διεθνείς δανειστές της χώρας, που έχουν στα χέρια τους κρατικά ομόλογα της Αργεντινής, εξασφάλισε ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι. 


Γαλλία: Νέα απεργία και κινητοποιήσεις για τα εργασιακά. Μεταφορές, νοσοκομεία, σχολεία, ο δημόσιος τομέας και διάφοροι κλάδοι της γαλλικής οικονομίας κατεβαίνουν σε απεργία εναντίον των εργασιακών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, με τους μαθητές επίσης να βγαίνουν στους δρόμους εναντίον του νόμου.

Καταυλισμός προσφύγων στη Μυρσίνη Ηλείας, πάνω στο κύμαΣε ένα εγκαταλελειμμένο παραλιακό παραθεριστικό κέντρο στη Μυρσίνη Ηλείας, 4 αστέρων όταν λειτουργούσε, πρόκειται να φιλοξενηθούν περίπου 300 πρόσφυγες. Το δημοτικό συμβούλιο Ανδραβίδας - Κυλλήνης ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τη φιλοξενία των προσφύγων.

Κίνδυνος Grexit στο ποδόσφαιρο. Σε αδιέξοδο κατέληξε η πολυαναμενόμενη συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής με αντιπροσωπεία των FIFA, UEFA και ΕΠΟ, με αφορμή την απειλή της παγκόσμιας ομοσπονδίας για αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις, αν μέχρι αύριο δεν άρει την απόφαση για οριστική διακοπή του Κυπέλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου