29 Μαρτίου 2016

Στέφανος Μάνος: Πέντε προτάσεις για να ξεπεράσουμε την κρίση

Μέτρα όπως την κατάργηση του ασφαλιστικού και των εισφορών, τη μείωση του κράτους, την αποδυνάμωση της κεντρικής εξουσίας υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη θέσπιση νέου Συντάγματος με δημοψήφισμα, προτείνει μεταξύ άλλων ο "νεοφιλελευθερος" πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος.

Οπως είπε στην ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο του New York College με θέμα "πώς θα ξεφύγουμε από την κρίση", δεν περιέγραψε ιδέες για να τις ακούσει και να τις εφαρμόσει η κυβέρνηση, αλλά τι θα έκανε ο ίδιος αν είχε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας για τρία χρόνια.

Συνοπτικά οι 5 "νεοφιλελεύθερες" προτάσεις του κ. Μάνου είναι οι εξής:

1. Η Ελλάδα θα εφαρμόσει το μνημόνιο στην ολότητά του. Είτε μας αρέσει είτε όχι. Διότι ό,τι δεν μας αρέσει, έπρεπε να το εντοπίσουμε πριν συμφωνήσουμε και να το απορρίψουμε. Ό,τι όμως συμφωνούμε, να το τηρούμε. Πρέπει να φθάσουμε στα άκρα για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης.

2. Στα σαράντα χρόνια εφαρμογής του Συντάγματος του 1975, γιγαντώθηκε ο λαϊκισμός και ο πελατειακός αναξιοκρατικός κρατισμός. Το Σύνταγμα πρέπει να αλλάξει. Αφενός, πρέπει να διατηρήσει τη δημοκρατική και κοινοβουλευτική παράδοση καθώς και την παράδοσή στο «κοινωνικό κράτος δικαίου» και αφετέρου, να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς. Μια δική μου κυβέρνηση θα ζητήσει από τον ελληνικό λαό να εγκρίνει με δημοψήφισμα ένα νέο Σύνταγμα, παρακάμπτοντας το άρθρο 110.

3. Το πολιτικό μας σύστημα έχει χαρακτηριστεί πρωθυπουργοκεντρικό και πράγματι είναι. Στη δική μου κυβέρνηση θέλω να αποδυναμωθεί ο πρωθυπουργός και να ενδυναμώσουμε τους πολίτες. Ν' αποδυναμώσουμε την κεντρική εξουσία, τα υπουργεία, τους υπουργούς, τους παράγοντες, και να ενδυναμώσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα έχουν ίδιους πόρους που θα καθορίζονται από αυτούς, στο πλαίσιο όμως του νόμου.

4. Από μόνο του το ασφαλιστικό σύστημα είναι ικανό να ματαιώσει κάθε προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης. Η δική μου κυβέρνηση θα καταργήσει στο σύνολό του το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό. Θα καταργήσει τις εισφορές. Μηδέν εισφορές εργαζόμενου, μηδέν εισφορές εργοδότη. Κάθε Έλληνας -εργαζόμενος είτε όχι- θα δικαιούται σύνταξη 700 ευρώ μηνιαίως, μόλις συμπληρώσει τα 67. Θα την πληρώνει το κράτος από τα γενικά φορολογικά έσοδα. Κόστος για τον προϋπολογισμό 15 δισ. ετησίως, 3 δισ. λιγότερα από όσα πληρώνει σήμερα το κράτος σε επιχορηγήσεις χρεοκοπημένων Ταμείων. Χωρίς εισφορές, δεν θα υπάρχει μαύρη εργασία. Χωρίς εισφορές, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα εκτιναχθεί. Η ανάπτυξη θα είναι ante portas.

5. Μικρότερο κράτος. Υπάρχουν δύο ομάδες πολιτών. Οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι είναι η μία. Η άλλη είναι οι παραγωγικά απασχολούμενοι, που συνεισφέρουν φόρους και εισφορές για να αμείβεται η ομάδα των υπαλλήλων του δημοσίου και οι συνταξιούχοι. Η πρώτη εισπράττει και η δεύτερη πληρώνει... Είναι απολύτως παράλογο να περιμένετε ότι 2,5 εκατ. παραγωγικά απασχολούμενοι θα πληρώνουν για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους και θα πληρώνουν επιπλέον για τη σίτιση 3,5 εκατ. υπαλλήλων και συνταξιούχων. Απλώς δεν γίνεται. Δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Βρισκόμαστε σε απόλυτο αδιέξοδο. Πρέπει να γίνουν απολύσεις. Πολλές. Πρέπει βέβαια ταυτόχρονα να φροντίσει η πολιτεία για την κατά το δυνατό ομαλή μετάβαση από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς δραστική μείωση του δημόσιου τομέα δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Η εξοντωτική φορολογία θα διαλύσει ό,τι απομένει από την οικονομία και θα στείλει εκατοντάδες χιλιάδες στην παρανομία της φοροδιαφυγής, στη μαύρη οικονομία, στο εξωτερικό.

Και ο κ. Μάνος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας:
Αναφέρθηκα σε πέντε κεφάλαια πολιτικής μιας δικής μου κυβέρνησης. Δημιουργούν τα θεμέλια για μια οικονομία ανταγωνιστική που αναπτύσσεται ραγδαία. Όλα όσα σας είπα απορρίπτονται συλλήβδην από το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο, με την προσχηματική δικαιολογία ότι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα. Ε, λοιπόν, εγώ νομίζω πως γίνονται και είμαι διατεθειμένος να τα κάνω».

Πηγή: www.euro2day.gr 28.03.2016
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Μάνου μπορείτε να το διαβάσετε και στο:
Στέφανος Μάνος: Πέντε προτάσεις για να ξεπεράσουμε την κρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου