28 Μαρτίου 2016

Χοσέ Κάρλος Ουγκάζ: «Αίσθηση ατιμωρησίας επικρατεί στην Ελλάδα»

Ελλειψη ηγεσίας με ακεραιότητα, πελατειακές σχέσεις, συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας που επηρεάζουν τις όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται κατά της διαφθοράς, απουσία ισονομίας και αίσθηση ατιμωρησίας, αλλά και ανοχή της κοινωνίας έναντι της συγκεκριμένης παθογένειας, που είναι απόρροια μιας κρίσης αξιών, συνθέτουν το παζλ της διαφθοράς στην Ελλάδα, επισημαίνει, μιλώντας στην «Καθημερινή», ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας Χοσέ Κάρλος Ουγκάζ.

Αναφέρει ότι η διαφθορά έχει εξαπλωθεί στην ελληνική κοινωνία, όπου κυριαρχεί το φαινόμενο της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, ενώ πολύ συχνές είναι, επίσης, οι περιπτώσεις δωροδοκίας, αν και λιγότερο τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, με εξαίρεση τον τομέα της υγείας, όπου εξακολουθούν να είναι σημαντικές.

Ειδικότερα, σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, αναφέρει:

«Η διαφθορά παραμένει κορυφαία πρόκληση για την Ελλάδα και είναι απόρροια μιας κρίσης αξιών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης. Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι: το ασταθές πολιτικό περιβάλλον με συνεχείς αλλαγές κυβερνήσεων, που οδηγεί σε συνεχείς αλλαγές νόμων, φορολογικών μέτρων, κ.λπ. Ως συνέπεια αυτού, η αστάθεια επηρεάζει και πρωτοβουλίες κατά της διαφθοράς. Αντί της ακεραιότητας, οι ηγεσίες κινούνται με γνώμονα τις πελατειακές σχέσεις. Ο νεποτισμός είναι βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής τάξης στη σημερινή και σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Το νομικό πλαίσιο αφήνει μεγάλα περιθώρια για πολλαπλές ερμηνείες και οι νόμοι δεν εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο. Αυτό γεννάει μια αίσθηση ατιμωρησίας για αυτούς που εμπλέκονται σε περιπτώσεις διαφθοράς. Η εφαρμογή των νόμων είναι αδύναμη και η απονομή Δικαιοσύνης απαράδεκτα μακρά. Η ελληνική κοινωνία θεωρείται πολύ ανεκτική σε φαινόμενα διαφθοράς. Μια σειρά από μεγάλες περιπτώσεις διαφθοράς ήρθαν τα τελευταία χρόνια στο φως και αφορούσαν δισεκατομμύρια ευρώ στους τομείς της άμυνας, των μέσων ενημέρωσης, των ασφαλειών, όπως και στον χρηματοπιστωτικό. Εδώ βλέπουμε κάποια ενθαρρυντικά σημάδια προς μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση από τη Δικαιοσύνη μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς».

«Η διαφθορά στην Ελλάδα είναι εξαπλωμένη και εντοπίζεται σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Η έρευνα που έγινε από το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας δείχνει ότι οι άνθρωποι με το υψηλότερο κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο δεν είναι απαλλαγμένοι από τη διαφθορά».

Η πρόταση του Χοσέ Κάρλος Ουγκάζ για μια περισσότερο ηθική Ελλάδα; Καθιέρωση κράτους δικαίου και δημιουργία καλύτερων πολιτών, κυρίως μέσα από την καλλιέργεια ενός διαφορετικού αξιακού κώδικα και νέων συμπεριφορών, εγχείρημα που δεν μπορεί παρά να αρχίσει από τη νεολαία.

Πηγή: 
www.kathimerini.gr 27.03.2016
Ολόκληρη η συνέντευξή του στον Αθανάσιο Έλη, στο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου