5 Οκτωβρίου 2016

Ηχηρές παραιτήσεις από την Ένωση Δικαστικών του ΣτΕ

Oι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Χρήστος Ράμμος, παραιτήθηκαν σήμερα από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας ήταν μέλη για πάνω από 30 χρόνια. Θεώρησαν απαράδεκτη την επίκληση «του κλίματος που έχει διαμορφωθε» ως λόγο ματαίωσης της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες. Επίσης κάνουν λόγο για μετετροπή της Ένωσης σε «γραφείο τύπου του Προέδρου του Δικαστηρίου» κ. Νίκου Σακελλαρίου.

Ειδικότερα, η κυρία 
Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην επιστολή παραίτησης της αναφέρει χαρακτηριστικά: 
«Με την ανακοίνωση το ΔΣ αποδοκιμάζει, ως ψευδή, "όσα αντίθετα αναφέρονται στον τύπο", με βάση όχι τη δική του αντίληψη για τα πράγματα αλλά την ανακοίνωση του Προέδρου του Δικαστηρίου, μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη, κατά την αντίληψή μου φορά, σε γραφείο τύπου του Προέδρου του Δικαστηρίου». «Με την ανακοίνωσή του αυτή», πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου, το ΔΣ, κατά πλήρη παραγνώριση του θεσμικού ρόλου της Ένωσης, εξέφερε γνώμη για ζήτημα το οποίο ούτε είχε θεσμικά τη δυνατότητα να γνωρίζει ως συλλογικό όργανο (πώς δηλαδή, υπό ποίες συνθήκες και για ποιο πραγματικά λόγο διακόπηκε μία διάσκεψη) ούτε ανήκε στις αρμοδιότητές του».

Από την πλευρά του ο κ. 
Χρήστος Ράμμος επισημαίνει ότι:
«Η άποψη ότι το Δικαστήριο ή ο κάθε δικαστής στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων μπορεί να παραιτείται και να απέχει έστω και προσωρινά, αλλά πάντως επ' αόριστον, από την επιτέλεση του θεσμικού συνταγματικού του καθήκοντος, που δεν είναι άλλο από το να τέμνει αδιατάρακτο τις ενώπιόν του αγόμενες διαφορές, έτσι ώστε να επιλύονται οι αμφισβητήσεις που διαπερνούν την κοινωνία με την αυθεντία της δικαστικής λειτουργίας, όταν έχει αναπτυχθεί -και μάλιστα εκτός Δικαστηρίου- κλίμα έντασης, είναι πρωτοφανής. Η άποψη, με άλλα λόγια, που δέχεται ότι το Δικαστήριο αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως, ανεξαρτήτως της φύσεώς της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ' αόριστον την διάσκεψή του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος (το οποίο βεβαίως το Δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει) συνιστά κατά την γνώμη μου αρνησιδικία». 

Σε σχετική με το θέμα ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Εδώ και καιρό η Νέα Δημοκρατία επανειλημμένα έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Για τις σοβαρές δυσλειτουργίες, τις περίεργες μεθοδεύσεις και τις απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτήν. Η σημερινή παραίτηση δύο Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επιβεβαιώνει και ενισχύει ακόμα περισσότερο τις έντονες αυτές ανησυχίες μας...». 

Απαντώντας στη ΝΔ, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Η ακαριαία αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην παραίτηση δύο δικαστικών από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, αλλά και τα όσα ανέφερε χθες στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, καθιστούν σαφές, ακόμα και στον πλέον ανυποψίαστο πολίτη, το ποιος προσπαθεί, με κάθε μέσον και τρόπο, να επηρεάσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Πηγές: Στοιχεία από tovima.gr, kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Είναι φανερό, αυτοί θέλουν τις τρεις εξουσίες να τις συμπυκνώσουν στην εξής μία. Την εκτελεστική. Να ελέγχουν τα πάντα! Οι αριστερές ιδεοληψίες άλλων εποχών δεν τους αφήνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή