6 Οκτωβρίου 2016

Γεφύρωση των διαφορών επιχείρησαν κυβέρνηση και Εκκλησία

Τη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων φαίνεται ότι επιδίωξαν κυβέρνηση και Εκκλησία κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευσαν οι Μητροπολίτες Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Μεσογαίας κ. Νικόλαος και ο νομικός σύμβουλος της Ιεραρχίας, κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

Επιχειρήθηκε να βρεθεί ένα σημείο σύγκλισης ώστε να υπάρξει αμοιβαίος, αξιοπρεπής συμβιβασμός και για τις δύο πλευρές. Η λύση δόθηκε με τη συμφωνία να ανοίξει συνεχής διάλογος με την Εκκλησία για το νέο πρόγραμμα και για τη γεφύρωση των διαφορών. 

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης –«κόκκινο πανί» για την Ιεραρχία μετά τις τελευταίες δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας στη χούντα και στην Κατοχή– εξήγησε στους ιεράρχες ότι «δεν ήθελε να θίξει την Ιεραρχία στο σύνολό της με τις δηλώσεις του» όπως αναφέρει η kathimerini.gr. Μάλιστα ο κ. Φίλης, σύμφωνα με το tovima.gr, είπε πως δεν έχει πρόβλημα να «διορθώσει» τη δήλωσή του «περί συμβολής της εκκλησίας στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας». 
 
Πηγές της Εκκλησίας εκτιμούν ότι ο δρόμος είναι μακρύς αλλά η αρχή έγινε. Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμισαν ότι αναμένουν, μετά τη χθεσινή συνάντηση, «διορθωτικές κινήσεις», από πλευράς του υπουργείου Παιδείας, στην εγκύκλιο για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχουν ανατροπές στον επικείμενο, όποτε πραγματοποιηθεί, ανασχηματισμό. Ανατροπές που ίσως κρύβουν και υποχώρηση της κυβέρνησης, τουλάχιστον για την τρέχουσα σχολική χρονιά, μέχρι να οριστικοποιηθούν μέσα από τον διάλογο οι αποφάσεις, όπως εκτιμά το tovima.gr.

Αμφίπλευρη αναδίπλωση στο θέμα των Θρησκευτικών από την κυβέρνηση και την Εκκλησία, αναφέρει η kathimerini.gr, η οποία κάνει λόγο για εύθραυστη ανακωχή. Ωστόσο, προσθέτει, ο διάλογος από μηδενική βάση που εξαγγέλθηκε υποδηλώνει κυβερνητική υποχώρηση, καθώς το υπ. Παιδείας μιλούσε έως χθες για ειλημμένη απόφαση.
Πηγές: Στοιχεία από tovima.grkathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Μια ευκαιρία είχε η αριστερά Να διαχωρίσει Κράτος και Εκκλησία. Πάει και αυτή, χάθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή