1 Οκτωβρίου 2016

Εξαιρετικά δημοφιλές το ελβετικό «χιλιάρικο»!

Εξαιρετικά δημοφιλές παραμένει στην Ελβετία το χαρτονόμισμα των 1.000 ελβετικών φράγκων, παρότι του προσάπτουν ότι διευκολύνει το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», τη φοροδιαφυγή και το οργανωμένο έγκλημα.
Οι Ελβετοί φαίνεται πως το προτιμούν και όχι μόνον την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν αγοράζουν τα δώρα τους, αλλά και γενικότερα.

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελβετίας καταδεικνύουν πως η ζήτηση για το χαρτονόμισμα των 1.000 ελβετικών φράγκων αυξάνεται την περίοδο των εορτών και υποχωρεί στη συνέχεια. Φέτος, όμως, έχει παραμείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα, καθώς στα μέσα Ιουλίου κυκλοφορούσαν λίγο λιγότερα από 45 εκατ. χαρτονομίσματα των 1.000 φράγκων, σχεδόν όσα και στα μέσα Δεκεμβρίου. Από την αρχή του έτους και μέχρι τον Ιούλιο η αύξηση της κυκλοφορίας του είχε φτάσει στο 7,6%. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελβετίας Τόμας Τζόρνταν έχει αποκλείσει την προοπτική κατάργησης οποιουδήποτε χαρτονομίσματος του ελβετικού φράγκου, αδιακρίτως υψηλής αξίας. Παρέμεινε μάλιστα αμετακίνητος στη θέση του, ακόμη κι όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ. Σημειωτέον ότι η ισοτιμία του ευρώ προς το ελβετικό φράγκο εγγίζει το 1:1. 

Είναι γνωστό ότι τα μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα προτιμούνται και για αποταμίευση!

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου