8 Οκτωβρίου 2016

Πέθανε ο χουντικός πραξικοπηματίας Στυλιανός Παττακός

Σε ηλικία 104 ετών πέθανε σήμερα ο μακροβιότερος από τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος και της 7χρονης δικτατορίας στην Ελλάδα, Στυλιανός Παττακός. 

Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς συντελεστές του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967. Ήταν εκείνος που κατέβασε τα τανκς στην Αθήνα που ανέτρεψαν τη Δημοκρατία. Μετά την πτώση της δικτατορίας ο Πατακός κρίθηκε ένοχος στάσης και εσχάτης προδοσίας για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε το Σεπτέμβριο του 1990 για λόγους υγείας. 

Ειδικότερα ο Στυλιανός Παττακός υπήρξε μέλος της τριμελούς ηγετικής ομάδας (με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Νικόλαο Μακαρέζο) που πρωτοστάτησε στην εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Ήταν το δεύτερο σημαντικότερο στέλεχος της Χούντας μετά τον Γ. Παπαδόπουλο. Τον Απρίλιο του 1967, αμέσως μετά την εκδήλωση πραξικοπήματος ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών, μέχρι το 1971, οπότε και ανέλαβε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ως το 1973. Στο επιχειρησιακό κομμάτι του πραξικοπήματος, ο ρόλος του Παττακού ήταν μακράν ο σπουδαιότερος, καθώς, ως διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, ήλεγχε τις μονάδες των Τεθωρακισμένων που ήταν απαραίτητες για την κατάληψη της Αττικής.  

τριμελής ηγετική ομάδα της Χούντας. Από αριστερά: Στυλιανός Παττακός, Γεώργιος Παπαδόπουλος και Νικόλαος Μακαρέζος

Μετά την πτώση της χούντας Ιωαννίδη, συνελήφθη στις 23 Οκτωβρίου 1974 και μεταφέρθηκε στην Κέα, ενώ στις 20 Ιανουαρίου 1975 προφυλακίστηκε. Στη δίκη που ακολούθησε το Πενταμελές Εφετείο, υπό την προεδρία του Γιάννη Ντεγιάννη, τον έκρινε ένοχο στάσης και εσχάτης προδοσίας και τον καταδίκασε σε θάνατο, αλλά η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη από την πολιτική εξουσία. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1990 αποφυλακίστηκε «λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του» με την υποχρέωση να δίνει το παρόν ανά 15 ημέρες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και ανά 5 μήνες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Μέχρι το θάνατό του παρέμεινε αμετανόητος, ισχυριζόμενος ότι η Χούντα έσωσε την Ελλάδα από τη σχεδιαζόμενη τότε σοσιαλιστική δικτατορία.

Σημειώνεται ότι δύο μέρες πριν το θανατό του ο Στυλιανός Παττακός είχε γίνει στόχος ληστών καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης άγνωστοι εισέβαλαν στη μονοκατοικία όπου διέμενε στα Πατήσια και έκλεψαν κοσμήματα, συλλεκτικά νομίσματα και αναμνηστικά μετάλλια. Ο ίδιος δεν αντιλήφθηκε το περιστατικό καθώς κοιμόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο την Τρίτη, στην Αγία Παρασκευή Ρεθύμνου, που ήταν και ο τόπος καταγωγής του.

Πηγές: Στοιχεία από el.wikipedia.org, eleftherostypos.gr 

Σχετική με Πατακό ανάρτηση από μια άλλη σκοπιά:
Ανέκδοτα από την εποχή της Χούντας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου