8 Απριλίου 2017

Eurogroup: Συμφωνία με μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ

Μετά την υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και την αποδοχή μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, τα οποία χαρακτηρίστηκαν "μεταρρυθμίσεις", επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών χθες στη Βαλέτα της Μάλτας κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα:

Δηλώσεις Γερούν Ντάισελμπλουμ


O πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο» και ανακοίνωσε πως τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό.

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο της συμφωνίας, ο 
πρόεδρος του Eurogroup, επανέλαβε ότι θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ, το οποίο θα υλοποιηθεί ως εξής:
1% του ΑΕΠ το 2019, το οποίο θα αφορά τις συντάξεις και
1% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο θα αφορά το αφορολόγητο όριο.


Η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει την πιθανότητα εμπροσθοβαρούς εφαρμογής των μέτρων του 2020, καθώς εφόσον διαπιστωθεί ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις των δανειστών (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), τότε το πακέτο μείωσης του αφορολόγητου ορίου θα τεθεί σε εφαρμογή το 2019 και όχι το 2020.

Ο 
Γερούν Ντέισελμπλουμ αναφέρθηκε και στα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν, όπως υποστήριξε, «υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Μάλιστα, επεσήμανε ότι «μπορούν να νομοθετηθούν εκ των προτέρων» επαναλαμβάνοντας βέβαια, ότι «η υλοποίηση τους θα είναι σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα μέτρα». 

Να σημειωθεί εδώ ότι το ύψος των μέτρων (περικοπές στις συντάξεις και αύξηση των φόρων) σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 3,6 δισ. ευρώ.

Δηλώσεις Ευκλείδη Τσακαλώτου

«Υπάρχουν πράγματα που θα στενoχωρήσουν όχι πρωτίστως τη διαπραγματευτική ομάδα, αλλά θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στις πρώτες του δηλώσεις μετά το Eurogroup, εξηγώντας πως καταφέραμε να συμφωνήσουμε για τα μεγάλα, ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να κλείσουμε και για τα μικρά θέματα. Πρόσθεσε δε ότι στη συμφωνία υπάρχουν συμβιβασμοί και πράγματα που δεν μας ικανοποιούν, σχολιάζοντας ότι «αυτό είναι στη φύση της κάθε συμφωνίας».

Ο υπουργός Οικονομικώς ανέφερε ότι η συμφωνία αφορά τα μέτρα και τα αντίμετρα, λέγοντας πως θα έχουμε 1% περιοριστικά μέτρα για τις συντάξεις το 2019 και 1% μέτρα για τους φόρους το 2020. Θα έχουμε επίσης 1% θετικά μέτρα το 2019 και 1% θετικά το 2020.

Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στα θετικά μέτρα λέγοντας ότι θα αντιμετωπίζουν τη παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, της νέας γενιάς για την απασχόληση, τη συμβολή των συνταξιούχων στα φάρμακα και τέλος θα αφορούν και ένα επενδυτικό πακέτο.

Στις ράγες της ... αισιοδοξίας

Αισιόδοξος για την άμεση ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τις εργασίες του Eurogroup. «Υπάρχει συμφωνία για τα βασικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος» επεσήμανε και έσπευσε να προσθέσει: «Είμαστε στις σωστές ράγες για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση».

«Μπαίνουμε και μένουμε στις ράγες της ανάπτυξης», τόνισε σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του Eurogroup ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος προεδρεύει στη 15η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής- Ιονίου στα Ιωάννινα. «Από ό,τι φαίνεται, επετεύχθη μία θετική συμφωνία στο Eurogroup, με βάση την οποία, η β΄ αξιολόγηση κλείνει επί της ουσίας και άρα μπαίνουμε και μένουμε στις ράγες μίας ανάπτυξης, που και στην περιφερειακή της πτυχή θα έχει σημαντικές πλευρές», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. 


Η σάτιρα 

Και ενώ τα ΜΜΕ περιμένουν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να κατέβει από το αεροπλάνο και να κάνει τις πρώτες του δηλώσεις στην Αθήνα, μετά το Eurogroup της Μάλτας, εκείνος το ...σκάει από την "πίσω πόρτα"!
Το σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή από την Καθημερινή. 

Και το δικό μας σχόλιο

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για "ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα" η "σκληρή" διαπραγμάτευση για την β΄ αξιολόγηση φαίνεται να είχε κλείσει εδώ και μέρες. Το ύψος των νέων μέτρων στο 2% του ΑΕΠ είχε ήδη καθοριστεί, όπως και το ποιους θα επιβαρύνει. Η όλη προσπάθεια του κ Τσίπρα και της παρέας του περιορίστηκε στο: Να φέρει το λογαριασμό στους συνταξιούχους και τους φορολογούμενους η επόμενη κυβέρνηση! Και αυτό φαίνεται να το κατάφερε... 

afirimeno.com

Πηγές: Με στοιχεία από naftemporiki.gr, kathimerini.gr, tanea.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου