9 Απριλίου 2017

Δυο βομβιστικές επιθέσεις σε κοπτικές εκκλησίες στην Αίγυπτο

(upd) Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 150 τραυματίστηκαν σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, στις βομβιστικές επιθέσεις σε δυο κοπτικές εκκλησίες στην Αίγυπτο. Την ευθύνη και για τις δυο επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Ειδικότερα:

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 71 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση σε κοπτική εκκλησία της πόλης Τάντα, 120 χλμ. βόρεια του Καΐρου, στο Δέλτα του Νείλου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 μέσα στην εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου), τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, και τρεις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου. Λίγες ώρες μετά την έκρηξη βόμβας μέσα σε κοπτική εκκλησία της πόλης Τάντα, δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον Κοπτικό Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, στην περιοχή Μανσέια της Αλεξάνδρειας. Ο ναός αυτός βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Ο απολογισμός της δεύτερης εκρηξης από την επίθεση αυτοκτονίας έξω από κοπτική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια είναι 18 νεκροί και 66 τραυματίες. Σε αυτούς, συμπεριλαμβάνονται και τρεις αστυνομικοί στους οποίους συγκαταλέγεται και ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος της περιοχής Αταρίν.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στις δύο εκκλησίες Κοπτών στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του, AMAQ.


«Μαύρη Κυριακή» αναδεικνύεται για την Αίγυπτο η σημερινή Κυριακή των Βαΐων, μία από τις σημαντικότερες χριστιανικές γιορτές στην Αίγυπτο, όπου συγκεντρώνει εκατομμύρια πιστούς σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η σημερινή χριστιανική ημέρα είναι εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι. 

Πηγές: kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου