12 Απριλίου 2017

Έγραψαν λάθος την επιγραφή της UNESCO στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων!

Ενώ η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, φωτογραφιζόταν αμέριμνη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων... Η επιγραφή αντί για World Heritage Site (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς) αναφέρει Word (που σημαίνει «λέξη» και όχι κόσμος) Heritage Site
 
Το απίστευτο λάθος στην επιγραφή της UNESCO στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων κάνει το γύρο του διαδικτύου...


Το αρχαίο θέατρο έγινε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σε ειδική εκδήλωση, δυο μέρες πριν, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, αποκάλυψε την αναμνηστική πινακίδα επιβεβαιώνοντας πλέον και τυπικά την ένταξη του χώρου στον κατάλογο της UNESCO.



Και ένα σχόλιο*:

Αυτό μάλιστα, είναι πολιτισμός με περικεφαλαία! Η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, αποκάλυψε υπερηφάνως τη μαρμάρινη πλάκα στους Φιλίππους, με την οποία ο αρχαιολογικός χώρος αναγνωρίζεται ως μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού από την UNESCO, και φωτογραφήθηκε μπροστά της σε διαφορετικές πόζες. Δεν κατάλαβε, επειδή μάλλον δεν ξέρει αγγλικά, ότι η λέξη «world» στην πλάκα είχε γραφεί –ακριβέστερα, είχε χαραχθεί στο μάρμαρο– ανορθόγραφα ως «word».

Και καλά η υπουργός. Οι άλλοι παριστάμενοι δεν το είδαν ή προτίμησαν να κάνουν ότι δεν το βλέπουν; Σε μια φωτογραφία η υπουργός εικονίζεται με έξι ακόμη κυρίες και έναν κύριο. Κανείς τους δεν πρόσεξε ή δεν κατάλαβε το λάθος; Αυτό είναι το πιθανότερο. Αλλιώς δεν εξηγείται γιατί ταπεινώθηκαν φωτογραφιζόμενοι μπροστά σε μια προσβλητική για το κράτος και τον πολιτισμό μας ανορθογραφία, η οποία αποκαλύπτει πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα της προχειρότητας και του άρπα-κόλλα...

Δεν πειράζει. Διότι και έτσι, όπως είναι τώρα η επιγραφή, έχει την αξία της. Ας γράφει επάνω ό,τι θέλει: μνημεία, παγκόσμιος πολιτισμός, UNESCO κλπ. Eτσι όπως είναι γραμμένη η επιγραφή λέει, στην πραγματικότητα, κάτι διαφορετικό: δοξάζει τη βασική αξία του Υπαρκτού Ελληνισμού, το «δε βαριέσαι...». (Iσως μάλιστα να είναι το πρώτο μνημείο αφιερωμένο στο «δε βαριέσαι...) Είθε να αποκτήσουμε και άλλα τέτοια! Τα έχουμε ανάγκη.

Πηγή: Με στοιχεία από 
άρθρο του Στέφανου Κασιμάτη  με τίτλο "Το «δε βαριέσαι» χαραγμένο σε μάρμαρο" στην kathimerini.gr
Φωτογραφίες από protothema.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου