12 Απριλίου 2017

Στη Fraport από χθες τα 14 αεροδρόμια

Στη φωτογραφία: Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Αντώνης Λεούσης (κέντρο) παραλαμβάνει μία συμβολική επιταγή 1.234 εκατ. ευρώ από τον επικεφαλής της Fraport Greece, Αλεξάντερ Ζίνελ (αριστερά) και τον Δημήτρη Κοπελούζο (δεξιά), πρόεδρο του ομίλου Κοπελούζου.

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40 χρόνια, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Fraport Greece, υπέγραψαν τη Μεγάλη Τρίτη οι αρμόδιοι υπουργοί, Οικονομικών Ευκλειδης Τσακαλώτος, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, υπέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Αντώνης Λεούσης. Η μεταβίβαση έγινε χωρίς απρόοπτα, ενώ περιορισμένες ήταν και οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν.

Η κοινοπραξία FRAPORT AG - SLENTEL Ltd. κατέβαλε το εφάπαξ τίμημα ύψους 1,234 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική οικονομική συμφωνία, στο πλαίσιο του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει επιπλέον 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, καθώς και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται κατά έτος στο 28,6% των Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων των αεροδρομίων.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια περιλαμβάνουν τρεις πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκη, Ακτιο, Καβάλα) και 11 αεροδρόμια στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος). Σε αεροδρόμια υψηλής στρατιωτικής δραστηριότητας (δηλαδή των Χανίων και του Ακτίου) δεν παραχωρείται ο χώρος των διαδρόμων προσγείωσης και των τροχιοδρόμων, ο οποίος και παραμένει στην Πολεμική Αεροπορία, παρά μόνο ο αεροσταθμός και ο χώρος στάθμευσης των αεροπλάνων πολιτικής αεροπορίας,

Κατά το 2016, τα 14 αυτά αεροδρόμια σημείωσαν αύξηση 9% του αριθμού των επιβατών εξυπηρετώντας συνολικά 25,3 εκατ. επιβάτες.

Η Fraport Greece αποτελεί κοινοπραξία της Fraport AG που ελέγχει ποσοστό 73,4% και του ομίλου Κοπελούζου που κατέχει το υπόλοιπο 26,6%. 

Ο Αλεξάντερ Ζινέλ, διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας, δηλώνει πως «θα διαχειριστούμε και θα αναπτύξουμε τα αεροδρόμια προς όφελος των επιβατών, των αεροπορικών εταιρειών και όλων των ενδιαφερόμενων μερών». 

Στη φωτογραφία επάνω αριστερά ο Αλεξάντερ Ζινέλ της Fraport με τον Αντώνη Λεούση του ΤΑΙΠΕΔ. 

«Πιστεύουμε στην Ελλάδα και στις δυνατότητές της, ως ένας από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο», σημειώνει ο πρόεδρος της Fraport AG, δρ Στέφαν Σούλτε, χαρακτηρίζοντας τη Fraport Greece «τη μεγαλύτερη προσθήκη στο διεθνές χαρτοφυλάκιό μας και ορόσημο για την περαιτέρω ανάπτυξη της διεθνούς επιχειρηματικής μας δράσης».

Η Fraport Greece θα επενδύσει περίπου 400 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των αεροδρομίων έως το 2021.

Σήμερα φθάνει στην Ελλάδα και ο επικεφαλής της μητρικής εταιρείας Fraport AG, δρ Στέφαν Σούλτε, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου