9 Ιουλίου 2018

Πίτερ Ντόλμαν του ΔΝΤ: Τα πλεονάσματα «πνίγουν» την ανάπτυξη

Τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η Ελλάδα στα χρόνια μετά τα μνημόνια αναλύει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Καθημερινή» ο Πίτερ Ντόλμαν, που διαδέχθηκε την Ντέλια Βελκουλέσκου ως επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα στις αρχές του έτους.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ο κ. Ντόλμαν, 
σημειώνει ότι «θέτει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ σε καθοδική πορεία, διατηρεί τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω από το 20% του ΑΕΠ και αντανακλά τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα». Μεσοπρόθεσμα, όλα αυτά «βελτιώνουν τις προοπτικές πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει δεσμευθεί να πετύχει η χώρα –3,5% του ΑΕΠ ώς και το 2022, στη συνέχεια 2,2% του ΑΕΠ– «περιορίζουν την ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την ανάπτυξη. Ως μέλος της Ευρωζώνης η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκήσει ανεξάρτητη νομισματική πολιτική. Με αυτούς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς μένουν πολύ λίγα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας».

Για τον στόχο του 2,2% του ΑΕΠ σημειώνει ότι «θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της έκθεσης συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό το δημοσιονομικό πλαίσιο. Αυτή τη στιγμή, θεωρούμε ότι η ρεαλιστική πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι 1% ετησίως».

Σε κάθε περίπτωση, με τη δημοσιονομική πορεία προδιαγεγραμμένη, τονίζει ο νέος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, αποκτούν μεγαλύτερη σημασία το κατάλληλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την παραγωγικότητα της οικονομίας – στις αγορές εργασίας και προϊόντων, στις τράπεζες, στο δικαστικό σύστημα και στη δημόσια διοίκηση.

Σχετικά με το μείγμα, ο κ. Ντόλμαν δίνει το παράδειγμα των προσεχών ετών: «Το 2019, η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει νέες, στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες και επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τη μείωση των δαπανών για τις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ. Αντιστοίχως, το 2020, θα επιχειρηθεί να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές –κάτι που είναι σημαντικό, γιατί οι φόροι είναι υπερβολικά υψηλοί στην Ελλάδα– με τρόπο που θα είναι κι αυτός δημοσιονομικά ουδέτερος: οι μειώσεις των συντελεστών θα χρηματοδοτηθούν από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα προκύψει από τη μείωση του αφορολογήτου».


Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος και την τη μετα-προγραμματική εποπτεία ο κ. Ντόλμαν μεταξύ άλλων αναφέρει: «Προσδοκώ ότι η εμπλοκή μας θα είναι παρόμοια με αυτήν που είχαμε στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου και του συντονισμού με το πλαίσιο μετα-προγραμματικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Η διαφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, συνεχίζει, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει ενεργοποιήσει, για πρώτη φορά, το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, που περιλαμβάνει τέσσερις εκθέσεις αξιολόγησης ετησίως. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχουμε συμπληρωματικά πεδία εξειδίκευσης. Αρα, όποτε έρχονται αποστολές από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, το πρακτικό σε αυτή τη φάση θα ήταν να ερχόμαστε κι εμείς». 

Πηγή: kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου