9 Ιουλίου 2020

Bloomberg: Facebook και Zuckerberg απογοητεύουν για ακόμη μία φορά

Όλοι γνωρίζουν ότι τα χειρότερα είδη περιεχομένου - όπως η ρητορική μίσους, η παραπληροφόρηση και οι αθεμελίωτες θεωρίες συνωμοσίας, μαζί με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα οργής - τείνουν να γίνονται viral και να οδηγούν σε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα για τις σελίδες των εταιρειών των social media. Η θετική για τα συμφέροντα της Facebook πλευρά στην αύξηση αυτού του έντονα διαδραστικού περιεχομένου είναι προφανής. 

Η Facebook και ο Zuckerberg απογοητεύουν για ακόμη μία φορά
του Tae Kim / Bloomberg
απόσπασμα από το Capital.gr

Η Facebook συνεχίζει να μην (ή να κάνει πως δεν) καταλαβαίνει.

Μια αναμενόμενη από πολλούς συνάντηση την Τρίτη μεταξύ του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των οργανώσεων για τα πολιτικά δικαιώματα που "κίνησαν" το πρόσφατο μποϊκοτάζ διαφημίσεων στο Facebook - συμπεριλαμβανομένων των Anti-Defamation League, NAACP και Color of Change - δεν εξελίχθηκε καλά.

Οι New York Times ανέφεραν ότι ο CEO Mark Zuckerberg και η COO Sheryl Sandberg έλαβαν μέρος εκπροσωπώντας την εταιρεία για περίπου μία ώρα στην τηλεδιάσκεψη, προσέφεραν ωστόσο ελάχιστες παραχωρήσεις σχετικά με την πολιτική τους όσον αφορά τη διαχείριση περιεχομένου στα κοινωνικά τους δίκτυα.

Οι αρνητικές αντιδράσεις ήρθαν γρήγορα. "Ήταν ξεκάθαρο στη συνάντησή μας σήμερα ότι ο Mark Zuckerberg και η ομάδα της Facebook δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το βιτριολικό μίσος που συναντάται στην πλατφόρμα τους", ανέφεραν οι οργανώσεις σε δήλωσή τους.

"Αντί να ανταποκριθεί πραγματικά στις απαιτήσεις δεκάδων από τους μεγαλύτερους διαφημιζόμενους της πλατφόρμας που έχουν ενταχθεί στο μποϊκοτάζ διαφημίσεων #StopHateForProfit μόνον μέσα στον Ιούλιο, η Facebook μας ζητεί να δεχτούμε την ίδια παλιά ρητορική, επανασυσκευασμένη ως νέα απάντηση εκ μέρους της", είπαν.


Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων για τα πολιτικά δικαιώματα δήλωσαν ότι η Facebook προσφέρθηκε να ανταποκριθεί σε μόλις ένα από τα 10 αιτήματά τους - η εταιρεία εμφανίστηκε πρόθυμη να δημιουργήσει μια στελεχική θέση στο εσωτερικό της με κύριο αντικείμενο την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων - αλλά δεν δεσμεύθηκε να το πράξει σε επίπεδο ανώτατου στελέχους, όπως της ζητήθηκε. Πλην αυτού, η εταιρεία δεν έκανε την παραμικρή παραχώρηση όσον αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δικαιωματικών οργανώσεων.

Για να είμαστε ειλικρινείς, η αδράνεια της Facebook δεν αποτελεί έκπληξη. Η εταιρεία έχει καταφύγει σε αυτή τη στάση "οχύρωσης" πολλές φορές στο παρελθόν. Ο παλιός αφορισμός ο οποίος λέει ότι το συμφέρον αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για τη συμπεριφορά φαίνεται να έχει απόλυτη ισχύ για τον τεχνολογικό κολοσσό. Και σε καθαρά χρηματικό επίπεδο, η εταιρεία έχει στην πραγματικότητα συμφέρον να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα.

Όλοι γνωρίζουν ότι τα χειρότερα είδη περιεχομένου - όπως η ρητορική μίσους, η παραπληροφόρηση και οι αθεμελίωτες θεωρίες συνωμοσίας, μαζί με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα οργής που περιβάλλει τους φορείς τους - τείνουν να γίνονται viral και να οδηγούν σε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα για τις σελίδες των εταιρειών των social media.

Η θετική για τα συμφέροντα της Facebook πλευρά στην αύξηση αυτού του έντονα διαδραστικού περιεχομένου είναι προφανής, ωστόσο οι παράπλευρες απώλειες για την κοινωνία στο σύνολό της είναι τεράστιες - από ζητήματα ψυχικής υγείας έως την ανάδυση πρόδηλα αντιεπιστημονικών ιδεών όπως το κίνημα κατά των εμβολίων. Οι εγκέφαλοι εκατομμυρίων ανθρώπων καταδύονται έτσι σε δηλητηριώδεις κατακόμβες. (...) 

Δυστυχώς, φαίνεται ότι η Facebook θα συνεχίσει να απογοητεύει τους επικριτές της. Την περασμένη εβδομάδα, ο Zuckerberg φέρεται να δήλωσε στους υπαλλήλους του ότι οι διαφημιστές στο τέλος θα επιστρέψουν και ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να δεχθεί να αλλάξει τις πολιτικές της υπό συνθήκες πίεσης, σύμφωνα με το The Information. (...)

Ίσως ο Zuckerberg θα έπρεπε να αναπροσαρμόσει τον τρόπο σκέψης του και να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι ο ηθικός ιστός που συνέχει την κοινωνία μας διαλύεται αργά αλλά σταθερά μέσω της παραπληροφόρησης που διαδίδεται διά μέσου της πλατφόρμας του.

Ίσως υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας, είναι ωστόσο μικρή. Η Facebook δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει την ανεξάρτητη έκθεση ελέγχου για ζητήματα πολιτικών δικαιωμάτων αυτές τις ημέρες, μετά από διετή εξέταση των πολιτικών και πρακτικών της. (...) Υπάρχει ακόμη χώρος για πραγματική ανάληψη δράσης. Ας ελπίσουμε ότι η Facebook θα αποφασίσει να πράξει το σωστό.

Πηγή: capital.gr/bloomberg-view


Πρόσφατες σχετικές αναρτήσεις:
«Ουδετερότητα» το Facebook στον «πόλεμο» Twitter - Τραμπ. (
1.6.2020)
To Viber διακόπτει κάθε επιχειρηματική σχέση με το Facebook (
26.6.2020)
Γιατί οι πολυεθνικές κόβουν τις διαφημίσεις στα social media (
28.6.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου