5 Ιουλίου 2020

Γκρέμισαν άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στη Βαλτιμόρη

Στόχος διαδηλωτών έγινε το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στη Βαλτιμόρη, με το συγκεντρωμένο πλήθος να το γκρεμίζει πριν το σύρει στο λιμάνι της πόλης και το πετάξει στο νερό, την ώρα που ήταν εξέλιξη ο παραδοσιακός εορτασμός με πυροτεχνήματα για την 4η Ιουλίου. 

Πλάνα από το περιστατικό έκαναν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Baltimore Brew @BaltimoreBrew
Activists made good on their promise tonight. Chanting "Hey hey, ho ho, this racist guy has got to go" they pulled Baltimore's Columbus statue down and dumped it in the water.https://bit.ly/3dVeaMQ
Οι ακτιβιστές έδωσαν καλή υπόσχεση απόψε. Φωνάζοντας "Γεια σου, χο Χο, αυτός ο ρατσιστικός τύπος πρέπει να πάει" τράβηξαν το άγαλμα του Κολόμβου της Βαλτιμόρης και το πέταξαν στο νερό.

Το άγαλμα του Κολόμβου εντασσόταν στην «επαναξιολόγηση που γίνεται πανεθνικά και παγκόσμια για κάποια από αυτά τα μνημεία και τα αγάλματα που ίσως αντιπροσωπεύουν διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο», δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ο Λέστερ Ντέιβις, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού δημάρχου Μπέρναρντ Γιανγκ.

Ο Κολόμβος ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους στον Νέο Κόσμο και συχνά αναφέρεται ως αυτός που ανακάλυψε την Αμερική. Ωστόσο, ιστορικοί και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον επικρίνουν ότι υποδούλωσε τους αυτόχθονες.

Σε ομιλία του αργά χθες στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα παλέψει για να προστατεύσει τον αμερικανικό «τρόπο ζωής» που ξεκίνησε όταν ο Κολόμβος «ανακάλυψε την Αμερική». «Μαζί θα πολεμήσουμε για το αμερικανικό όνειρο και θα υπερασπιστούμε, θα προστατεύσουμε και θα διατηρήσουμε τον αμερικανικό τρόπο ζωής, που ξεκίνησε το 1492 όταν ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική», είπε ο Τραμπ.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε ένα θυμωμένο όχλο να γκρεμίσει τα αγάλματά μας, να διαγράψει την Ιστορία μας, να κάνει κατήχηση στα παιδιά μας ή να ποδοπατήσει τις ελευθερίες μας», πρόσθεσε ο Τραμπ. Διαδηλωτές σε όλες τις ΗΠΑ, εδώ και ημέρες, αποκαθηλώνουν αγάλματα του Κολόμβου και άλλων ιστορικών προσωπικοτήτων που συνδέονται με τη δουλεία ή την αποικιοποίηση.

Δείτε το σχετικό βίντεο στο twitter: 
Louis Krauss @louiskraussnews
Protesters just took down the Christopher Columbus statue in Baltimore’s Little Italy.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου