4 Δεκεμβρίου 2020

Μια προτομή για τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν;

«Ανήκε σε αυτή τη γενιά των μορφωμένων Γάλλων που θαύμαζαν τον ελληνικό πολιτισμό. Ηταν φίλος με τον Καραμανλή και τίμησε τη φιλία του. Ας βρούμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά του στην εγκαθίδρυση και τη σταθερότητα της δημοκρατίας μας. Του αξίζει μια προτομή. Ετσι για την Ιστορία». Η πρόταση είναι του δημοσιογράφου Τάκη Θεοδωρόπουλου σε άρθρο του σήμερα στην Καθημερινη με αφορμή τον θάνατο την Τετάρτη του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

Και αναφέρει ο δημοσιογράφος το εξής επεισόδιο: «Φίλος, μακαρίτης πια, που υπηρετούσε ως έφεδρος αξιωματικός του πυροβολικού στη Χίο, μου αφηγήθηκε το επεισόδιο. Στη διάρκεια μιας νύχτας του Αυγούστου του 1974, ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού στόλου αναπτύσσεται μπροστά στον κόλπο της Σμύρνης. Από τον Βορρά, αν θυμάμαι καλά, έρχονται ελληνικά πλοία, σαφώς λιγότερα. Ο ίδιος προσπαθεί να έρθει σε επαφή με το επιτελείο χωρίς να τα καταφέρει. Εκτιμά πως ήρθε η ώρα της σύρραξης και οπλίζει τα πυροβόλα που είχαν στόχο τη Σμύρνη. Οι Τούρκοι έχουν καθαρή υπεροπλία. Το επεισόδιο λήγει όταν ένα αντιτορπιλικό με υψωμένη τη γαλλική σημαία παίρνει θέση ανάμεσα στους δύο στόλους ώσπου να αποχωρήσουν» (...) 

Και προσθέτει: «Ο Καραμανλής προσπαθεί να έρθει σε επαφή με την Ουάσιγκτον. Εκεί, όμως, έχει ξεσπάσει η θύελλα του Γουότεργκεϊτ και το Αιγαίο βρίσκεται στα χαμηλά της ημερήσιας διάταξης – ασχέτως αν πολλοί από εμάς πιστεύουν πως ο Κίσινγκερ κοιμόταν και ξυπνούσε σχεδιάζοντας την καταστροφή της Ελλάδας. Ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής της διαλυμένης τότε Ελλάδας ήταν η Γαλλία του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Του το χρωστάμε ίσως περισσότερο και από όσο του χρωστάμε τη βοήθεια που μας έδωσε για την ένταξη στην τότε ΕΟΚ» (...)

Την πρόταση του δημοσιογράφου της «Κ», Τάκη Θεοδωρόπουλου, για την ανέγερση προτομής του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, επικροτεί ο αν. υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, με ανάρτησή του στο Twitter, όπου σχολιάζει: 
Giorgos Koumoutsakos @GKoumoutsakos
Προσυπογράφω χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόταση του Τάκη Θεοδωρόπουλου στη σημερινή Καθημερινή: «Μια προτομή για τον Ζισκάρ ντ´Εστέν». Ας αναλάβει η
@Kathimerini_gr που σήμερα ουσιαστικά είναι αφιερωμένη στο μεγάλο Ευρωπαίο φίλο της Ελλάδας, την ωραία πρωτοβουλία. #GiscardDEstaing


Πηγές: kathimerini.gr , twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου