1 Δεκεμβρίου 2020

Πανδημία, η «λέξη της χρονιάς» για το 2020

«Λέξη της χρονιάς» από το αμερικανικό λεξικό Merriam-Webster αναδείχθηκε η λέξη «πανδημία», γεγονός που ασφαλώς δεν αποτελεί έκπληξη. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν όρο που όχι μόνο χρησιμοποιήθηκε εκτενώς, αλλά καθορίζει την ιδιαίτερα δύσκολη φετινή χρονιά. «Μερικές φορές, μια λέξη ορίζει μια εποχή και είναι ταιριαστό ότι αυτή την εξαιρετική -και εξαιρετικά δύσκολη- χρονιά, μία και μόνη λέξη ήρθε πολύ γρήγορα στο προσκήνιο», σημειώνεται στο κείμενο.

«Πανδημία», σημαίνει «εκδήλωση ασθένειας σε ευρεία γεωγραφική περιοχή (όπως πολλές χώρες ή ήπειροι) που συνήθως προσβάλλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού», θυμίζει η συντακτική ομάδα του λεξικού, επισημαίνοντας τις ελληνικές ρίζες της λέξης, από το παν και την κατάληξη -δημία από τον όρο επιδημία (https://www.merriam-webster.com/words-at-play/word-of-the-year/pandemic).

Οι αναζητήσεις για τη συγκεκριμένη λέξη απογειώθηκαν την 11η Μαρτίου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε πανδημία την επιδημία του νέου κορωνοϊού. Εκείνη την ημέρα, οι αναζητήσεις «αυξήθηκαν κατά 115.806% σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα του 2019», εξηγεί η συντακτική ομάδα του Merriam-Webster, λεξικού που τυπώνει η εκδοτική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 1831.

Είναι μια από τις ελάχιστες φορές που ένας όρος, ο οποίος ανήκει αμιγώς στην ιατρική ορολογία, εντάσσεται στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον όρο «κορωνοϊός», που από τη σχετική αφάνεια εντάχθηκε στο καθημερινό λεξιλόγιο όλων.

Το Merriam-Webster τον Μάρτιο επικαιροποίησε τον ιστότοπό του με λέξεις που σχετίζονται με την πανδημία. Ενώ ο «κορωνοϊός» ήταν στο λεξικό για δεκαετίες, ο όρος «COVID-19» δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο. Επίσης, δημοφιλής λέξη, αλλά αρκετά πιο κάτω από την «πανδημία», αναδεικνύεται και η «καραντίνα».

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες νωρίτερα από το αγγλικό λεξικό Collins ψηφίστηκε ως λέξη της χρονιάς το «Lockdown»*, αποτέλεσμα και αυτό της πανδημίας 
στις μέρες μας.

Πηγές: kathimerini.gr, naftemporiki.gr
*Σχετική ανάρτηση: Lockdown: Η λέξη της χρονιάς για το 2020
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου