28 Ιουνίου 2021

Ι. Πρασσάς: Αξιοποιήστε το κενό του καλοκαιριού και εμβολιαστείτε

«Γρηγορείτε!». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η επιστημονική κοινότητα εν μέσω θέρους, κατά το οποίο καλούμαστε να πάρουμε «βαθιές ανάσες», χωρίς ωστόσο να ξεχάσουμε τον κορωνοϊό…

«Είναι σημαντικό να αξιοποιήσει κάποιος το κενό του καλοκαιριού, που προβλέπεται ο ιός να έχει πολύ ηπιότερη μετάδοση, για να εμβολιαστεί και ουσιαστικά να αλλάξει “βάρκα”, προστατεύοντας έτσι τον εαυτό του και συμβάλλοντας στη συλλογική ανοσία», λέει στην «Καθημερινή» από το Οντάριο του Καναδά ο δρ Μοριακής Βιολογίας και ερευνητής στο Mount Sinai Hospital, Ιωάννης Πρασσάς. «Απαιτείται μια σχετική οργάνωση, δεδομένου ότι μετά το πέρας ενάμιση μήνα αποκτά ανοσία ο εμβολιασμένος», συμπληρώνει.

Κάνοντας μια προβολή στο άμεσο μέλλον, ο Ελληνας ερευνητής εκτιμά για την εξέλιξη της πανδημίας: «Ο προηγούμενος χειμώνας ήταν εφιαλτικός: δεν ξέραμε αν θα αποδειχθούν αποτελεσματικά και ασφαλή τα νέα εμβόλια και πότε θα είναι διαθέσιμα για μαζικό εμβολιασμό, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να διαχειριστούμε όλη αυτή την αβεβαιότητα με τα συστήματα υγείας, που κατά τόπους απειλούνταν με συνολική κατάρρευση», υπενθυμίζει.

«Ολα αυτά τα έχουμε, ευτυχώς, αφήσει εν πολλοίς πίσω μας», σημειώνει ο δρ Πρασσάς με συγκρατημένη αισιοδοξία. «Γνωρίζουμε πλέον ότι οι τεχνολογίες μας λειτουργούν και τα νέα εμβόλια αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά και συνολικά πολύ ασφαλή, ενώ διαθέτουν και τους μηχανισμούς για να παρακολουθούμε τα “κόλπα” του ιού και έτσι, αν χρειαστεί, να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε ανάλογα τις άμυνές μας».

Συνεπώς, τα πολύ δύσκολα έχουν περάσει. «Τους επόμενους χειμώνες, ειδικά έναν-δύο ακόμα, θα βιώσουμε και πάλι εποχική έξαρση του ιού – που θα αφορά ως επί το πλείστον τους μη εμβολιασμένους και ορισμένους πολύ ευπαθείς εμβολιασμένους». Αυτές οι εξάρσεις θα ασκήσουν πίεση στα συστήματα υγείας, αλλά ο κίνδυνος συστημικής κατάρρευσης θα είναι πολύ μικρότερος. «Αυτός είναι και ο θρίαμβος των εμβολίων, η μετατροπή ενός συστημικού κινδύνου δημόσιας υγείας σε ένα ελεγχόμενο εποχιακό πρόβλημα, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες», υπογραμμίζει ο δρ Πρασσάς.

Οπως συμβαίνει με όλες τις ιογενείς λοιμώξεις, αναμένονται λοιπόν νέα κύματα. «Ακόμα και αν ένα ποσοστό 60%-65% έχει εμβολιαστεί στην Ελλάδα έως τον Σεπτέμβριο, κάτι που αποτελεί ένα αισιόδοξο σενάριο, ο ιός θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών –αρνητών, παιδιών, φοιτητών κ.ά.– δεν θα έχει εμβολιαστεί», εξηγεί ο δρ Πρασσάς, που ζει και εργάζεται εδώ και δεκαέξι χρόνια στον Καναδά…

Παρά τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ο δρ Πρασσάς προβλέπει ότι η μάσκα θα συνεχίσει να αποτελεί απαραίτητο αξεσουάρ. «Ανεξάρτητα από τις συστάσεις, θα συνεχίσουμε να τη χρησιμοποιούμε εποχιακά και σε εσωτερικούς χώρους, έως ότου νιώσουμε ασφαλείς», σχολιάζει. «Προσωπικά, όταν θα μπαίνω στο μετρό θα φοράω και πάλι τη μάσκα μου» προσθέτει...

(απόσπασμα από δημοσιεύμα στην Καθημερινή)
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου