29 Ιουνίου 2021

Η «κάρτα ελευθερίας» ως κίνητρο για τον εμβολιασμό των νέων και οι αντιδράσεις

Η «κάρτα ελευθερίας» (Freedom Pass) είναι μια προπληρωμένη κάρτα με ποσό ύψους 150 ευρώ, την οποία μπορεί να λαμβάνει κάθε νέος ηλικίας 18-25 ετών ως κίνητρο μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Η κάρτα θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να καλύπτει έξοδα σε τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δηλαδή σε ξενοδοχεία, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες και λοιπούς χώρους πολιτισμού.

Ο ενδιαφερόμενος νέος θα την αποκτά μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, μέσω αίτησης στην πλατφόρμα gov.gr. Ακολούθως θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του. Μετά την αίτηση ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει μέσω e-mail όλες τις σχετικές οδηγίες. Η κάρτα αναμένεται να είναι έτοιμη στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Η απόφαση ελήφθη καθώς το ποσοστό των νέων ηλικίας 18-25 που είχαν προσέλθει έως τώρα να εμβολιαστούν ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς παράλληλα έχει εμφανιστεί και ο κίνδυνος της μετάλλαξης «Δέλτα» που όλες οι έρευνες δείχνουν πως χτυπάει περισσότερο τις νεότερες ηλικίες και ειδικά τους ανεμβολίαστους.

Freedom pass: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη σχετικά με την «κάρτα ελευθερίας», ως κίνητρο για τον εμβολιασμό των νέων 18-25 ετών.

«Για πολύ φτηνό κόλπο Μητσοτάκη», κάνει λόγο ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης, και καταγγέλλει «προσπάθεια εξαγοράς των νέων με πρόσχημα τον εμβολιασμό». Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «καλεί τη νεολαία να μπει μπροστά στον αγώνα για υγειονομική ασφάλεια. Να σπεύσει μαζικά στον εμβολιασμό με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια» και εκτιμά ότι «οι νέοι θα τσιμπηθούν αλλά δεν θα τσιμπήσουν».

Για ομολογία αποτυχίας κάνει λόγο από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου αναφέρει πώς στη κυβέρνηση «δεν έπεισαν για τον εμβολιασμό και τώρα καταφεύγουν στους λαϊκισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, με επιδόματα για τους μισούς νέους». Επίσης γίνεται λόγος για « Γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ που είναι εδώ».

«Τα ζητήματα του εμβολιασμού και γενικότερα της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι πάρα πολύ σοβαρά, για να επιλυθούν με όρους ανταπόδοσης και με «δωράκια» στη νεολαία, τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του. Τα παραπάνω συνιστούν την πιο εκφυλισμένη εκδοχή «της ατομικής ευθύνης» και δείχνουν την επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνησης» προσθέτει.

Freedom pass: Η ανταπόκριση των νέων

Θετική ήταν η ανταπόκριση των νέων ηλικίας 18-25 ετών στην «Κάρτα Ελευθερίας», που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, χθες κλείστηκαν 18.000 ραντεβού για εμβολιασμό από νέους της ηλικιακής αυτής κατηγορίας ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κλειστεί 8.000-9.000 ραντεβού, οπότε μιλάμε για διπλασιασμό. 

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως χθες ήταν η πρώτη ημέρα και είναι νωρίς για μια σαφή εικόνα, ωστόσο, δεν παύει να είναι μια θετική ανταπόκριση.

Πηγές: Πληροφορίες από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου