26 Ιουνίου 2021

Η Nokia υιοθετεί την πλήρη υβριδική μορφή εργασίας

O χρόνος και ιδιαίτερα ο ελεύθερος είναι ο πιο πολύτιμος πόρος για τους ανθρώπους και η απομακρυσμένη εργασία έδωσε στους ανθρώπους χρόνο


Την υιοθέτηση της πλήρους υβριδικής μορφής εργασίας ανακοίνωσε επίσημα η Nokia, διά στόματος τους διευθύνοντος συμβούλου της.

Με βίντεο στο μέσο κοινωνικό δικτύωσης LinkedIn, ο Πέκα Λούντμαρκ αναφέρει ότι η κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού θέλοντας να προσφέρει στους εργαζόμενούς της μεγαλύτερη επιλογή και ευελιξία, επιταχύνει τη μετάβασή της προκειμένου να κατασθεί ένας πλήρως υβριδικός χώρος εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Μερικοί άνθρωποι θα επιλέξουν να εργαστούν κυρίως από το σπίτι, άλλοι θα επιλέξουν να εργάζονται κυρίως από τα γραφεία τα οποία έχουν επανασχεδιαστεί για να προσφέρουν χώρους που θα ευνοούν τη συνεργασία, ενώ και σε άλλα μέρη θα εξασφαλίσουμε τις σωστές εγκαταστάσεις όπως και όταν απαιτείται. Αυτή θα είναι μια διαδικασία ξεχωριστή για κάθε χώρα και θα μαθαίνουμε και θα την τελειοποιούμε στην πορεία».

Σύμφωνα με τη Nokia ο χρόνος είναι ο πιο πολύτιμος πόρος για τους ανθρώπους και ιδιαίτερα ο ελεύθερος χρόνος ακόμη περισσότερο. Η τεχνολογία επέτρεψε στους ανθρώπους να εργάζονται εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια πανδημίας. Και η απομακρυσμένη εργασία έδωσε στους ανθρώπους χρόνο να παίρνουν πρωινό με τις οικογένειές τους και να μπορούν να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Όπως τονίζει ο Πέκα Λούντμαρκ, καθώς πολλές εταιρείες προγραμματίζουν την επιστροφή των εργαζομένων (ή όχι) στο γραφείο, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η απομακρυσμένη εργασία δεν αφορά μόνο την αξιοποίηση των κερδών από την παραγωγικότητα ή την εξοικονόμηση της απόδοσης, αλλά και την παροχή στους εργαζόμενους του δώρο του χρόνου και της ελευθερίας να επιλέξουν πώς θέλουν να εργάζονται.

«Εμπιστευόμαστε τους υπαλλήλους μας να συμφωνήσουν με τους συναδέλφους και τους διευθυντές τους σε έναν τρόπο εργασίας που θα τους επιτρέπει να εκπληρώσουν όλες τις προσδοκίες των μεμονωμένων ρόλων τους, ενώ θα ικανοποιούν τις επιχειρηματικές ανάγκες του οργανισμού μας. Όμως με αυτή την εμπιστοσύνη έρχονται επίσης νέες ευθύνες. Οι ηγέτες θα πρέπει να ηγηθούν διαφορετικά. Οι διευθυντές θα πρέπει να λειτουργούν περισσότερο σαν μέντορες για να παρακινούν τις ομάδες που εργάζονται εξ αποστάσεως. Και κάθε υπάλληλος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των αποφάσεών του και να αντιμετωπίζει τη διαρκή βελτίωση της Nokia ως μέρος της δουλειάς του», καταλήγει ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας.

Nokia: Τηλεργασία έως και τρεις φορές την εβδομάδα

Η Nokia ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοί της μπορούν να επιλέξουν την τηλεργασία έως και τρεις ημέρες την εβδομάδα, προσφέροντας περισσότερη στήριξη για ευέλικτες ώρες εργασίας από τον Ιανουάριο αφού το ισχύον σύστημα της κατ’ οίκον εργασίας λήγει τον Δεκέμβριο.

Η φινλανδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού διενήργησε έρευνα μεταξύ των εργαζομένων της στα τέλη του περασμένου έτους και η πλειονότητα εξ αυτών δήλωσε ότι προτιμά την τηλεργασία για δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, συγκριτικά με μέσο όρο δύο περίπου ημερών πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η εταιρεία, που στα τέλη του 2020 απασχολούσε περίπου 92.000 υπαλλήλους σε 130 χώρες, ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι σχεδιάζει την περικοπή έως 10.000 θέσεων εργασίας εντός δύο ετών προκειμένου να περιορίσει το κόστος και να επενδύσει περισσότερα στην έρευνα.

Σημειώνεται ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες Renault και Stellantis, που κατασκευάζει τα οχήματα Peugeot και Citroen, έχουν συνάψει συμφωνίες με εργαζομένους που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι τους για έως και τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου