9 Ιουνίου 2021

Ο Bernhard Lang στρέφει φωτογραφίες οροσειρών και εμφανίζονται πρόσωπα

Ο φωτογράφος Bernhard Lang φωτογραφίζει οροσειρές. Στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και τη Σλοβενία. Στρέφει κατά 90 μοίρες τις φωτογραφίες του και βλέπουμε πρόσωπα. 

Φωτογραφία αριστερά: Ένας μεγάλος χορταριασμένος βράχος είναι ο «Ντόναλντ Τραμπ» (“Donald Trump” in Baden-Wuerttemberg, Germany)

Στη σειρά του «Pareidolia - Mountain Faces», καταγράφει με τον φακό του και πολύ γνωστά και σχεδόν άγνωστα φυσικά τοπία τα οποία μοιάζουν με ανθρώπινα πρόσωπα αν στραφούν οι φωτογραφίες.

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο με έδρα το Μόναχο φωτογράφος ονόμασε τη σειρά φωτογραφιών του «Pareidolia - Mountain Faces»: στο ψυχολογικό φαινόμενο της παρειδωλίας ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα εκλαμβάνεται εσ
φαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο. Συχνά αναγνωρίζουμε πρόσωπα στα σύννεφα ή στην επιφάνεια της Σελήνης.

“Golem” near the Vršič Pass in Slovenia

Στα «πρόσωπα» των βουνών που φωτογραφίζει, ο Lang δίνει ονόματα: στο Πέρασμα Vršič στη Σλοβενία έχει δώσει το όνομα «Γκόλεμ» (φωτογραφία επάνω), τη μυθική άβουλη, αλλά παντοδύναμη μορφή που αποφασίζει, στο μυθιστόρημα του Γούσταβ Μέιρινκ, να ζωντανέψει ο ραβίνος Λεβί καθώς προαισθάνεται ότι κάποιος κίνδυνος απειλεί το εβραϊκό γκέτο της Πράγας.

“Bavarian Chief” in the Berchtesgaden Alps in Bavaria

Ένα άλλο ακούει στο όνομα «Βαυαρός Αρχηγός»
(φωτογραφία επάνω), γιατί φέρνει στον νου Ινδιάνο αρχηγό.

“Sleeping Greek Woman” in the upper Austrian pre-alps.

Σε άλλο, ο Lang έχει δώσει το όνομα «Κοιμωμένη Ελληνίδα» 
(φωτογραφία επάνω).

Δείτε και άλλες φωτογραφίες στο: https://www.bernhardlang.de/mountainfaces
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , thisiscolossal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου