18 Ιουνίου 2021

Welt: Άψογη η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης από την Αθήνα

Εύσημα στον γερμανικό τύπο για την ελληνική κυβέρνηση και το εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης (Ελλάδα 2. 0), το οποίο ήταν ανάμεσα στα πρώτα που κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως είναι ολόκληρη η ονομασία του. 
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκε χθες στην Αθήνα, μία από τις πρώτες πρωτεύουσες της περιοδείας της στην ΕΕ, για να δώσει με την παρουσία της μεγαλύτερη προβολή και έμφαση στην  έγκριση του ελληνικού σχεδίου των 2.000 σελίδων από την Κομισιόν.

Welt: "Υποδειγματική η εκπόνηση του σχεδίου"

"Το ό,τι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους επικεφαλής κυβερνήσεων, που επισκέπτεται η φον ντερ Λάιεν, δεν εκπλήττει" επισημαίνει η die Welt. „Το ελληνικό σχέδιο δεν ήταν μόνο γρήγορα έτοιμο, αλλά επεφύλαξε και εκδηλώσεις ενθουσιασμού στις Βρυξέλλες, σε αντίθεση με το γερμανικό σχέδιο (…) Αλλά ήδη η εκπόνηση του σχεδίου ήταν παραδειγματική. Ενώ σε άλλες χώρες τα υπουργεία κατέθεσαν απλά καταλόγους με επιθυμίες για σχέδια ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας και σε άλλες ξέσπασαν πολιτικές έριδες για την χρήση των πόρων, οδήγησαν κυβερνήσεις στο κατώφλι της κατάρρευσης, και μάλιστα στην Ιταλία στη διάλυση της κυβέρνησης, η Αθήνα ανέθεσε εξ αρχής το έργο σε εμπειρογνώμονες. Ο Ελληνοκύπριος καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, κάτοχος του Βραβείου Νoμπέλ Οικονομικών Επιστημών που θεωρείται κορυφή στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης, κλήθηκε, ως εξωτερικός σύμβουλος, να δώσει την επιστημοσύνη του. Ο Πισσαρίδης με ομάδα οικονομολόγων δεν έδωσαν μόνο οδηγίες για σχέδια επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, αλλά έκαναν χωρίς εξωραϊσμούς μια βαθιά ανάλυση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα και περιέγραψαν μια μακρόπνοη στρατηγική ανάπτυξης".

Ο Γερμανός αρθρογράφος περιγράφει τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών για το γερμανικό σχέδιο επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο αγνόησε τις συστάσεις για μεταρρυθμίσεις της Κομισιόν. Αλλά και τα γερμανικά επενδυτικά σχέδια δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες. "Η γερμανική κυβέρνηση" παρατηρεί η εφημερίδα "θέλει να επενδύσει ένα μεγάλο τμήμα των πόρων σε ήδη υπάρχοντα σχέδια. Με αυτόν τον τρόπο η Γερμανία δεν παραβιάζει μόνο τους κανόνες του Ταμείου Ανάκαμψης για επενδύσεις των χρημάτων μόνο σε σχέδια που αποφασίστηκαν χρονικά με το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά παραβιάζει και το πνεύμα του Ταμείου".

SZ: "Ευρωπαϊκή περιοδεία με καρνέ επιταγών"

Η Süddeutsche Zeitung στο άρθρο της με τίτλο "Ευρωπαϊκή περιοδεία με καρνέ επιταγών" περιγράφει τον τρόπο που επέλεξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα στο Ταμείο. "Την Τετάρτη στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα η φον ντερ Λάιεν έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα ότι η Κομισιόν ενέκρινε τα σχέδια για τον τρόπο που οι δύο κυβερνήσεις θα επενδύσουν τους πόρους για την οικονομική διαχείριση της πανδημίας" σημειώνει ο αρθρογράφος. "Την Πέμπτη στην Ελλάδα και τη Δανία κομίζει το ίδιο μήνυμα, την Παρασκευή συνεχίζει στο Λουξεμβούργο. Φυσικά δεν ήταν απαραίτητο να παίξει η επικεφαλής της Κομισιόν ρόλο ταχυδρόμου. Αλλά οι ενισχύσεις κατά της πανδημίας είναι το πιο σημαντικό πρόγραμμα της θητείας της και φυσικά της αρέσει να μπαίνει στο προσκήνιο".


Handelsblatt: "Με φόντο την Αρχαία Αγορά"

Στα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου που αφορούν στην Ελλάδα ξεχωρίζουμε την εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα που φιλοξενεί στη διαδικτυακή της έκδοση η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Πρόκειται για τη χθεσινή επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα με αφορμή το πράσινο φως των Βρυξελλών στο ελληνικό σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

"Με φόντο την Αρχαία Αγορά, στους πρόποδες της Ακρόπολης, εκεί όπου οι Αθηναίοι την αρχαιότητα έκαναν εμπόριο, αλλά βρισκόταν και το Βουλευτήριο και η Βασίλειος Στοά, όπου συνεδρίαζαν τα δικαστήρια, η πρόεδρος της Κομισιόν και ο έλληνας πρωθυπουργός έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξης και ανάπτυξης στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και της ΕΕ", περιγράφει ο αρθρογράφος χαρακτηριστικά την εορταστική ατμόσφαιρα. 

"Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που κατέθεσε το εθνικό της πρόγραμμα στην Κομισιόν για να εγκριθεί. Περιλαμβάνει πάνω από 2.000 σελίδες με 175 μεμονωμένα πρότζεκτ. Το σχέδιο προσέλκυσε επαινετικά σχόλια από τις Βρυξέλλες. Μετά το πράσινο φως από την Κομισιόν, τώρα απομένει η έγκριση και από το Συμβούλιο Κορυφής, που θεωρείται όμως τυπική υπόθεση. Τα πρώτα εμβάσματα στην Ελλάδα αναμένονται τον Ιούλιο".

Πηγή: 
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου