12 Ιουνίου 2021

Η αυλαία του EURO 2020 άνοιξε το 2021 στο Ολύμπικο της Ρώμης

Στη σκιά της πανδημίας και με καθυστέρηση ενός χρόνου, Ιταλία και Τουρκία (3-0) άνοιξαν την αυλαία του EURO 2020 το βράδυ της Παρασκευής στο Ολύμπικο της Ρώμης. Μια αυλαία πλούσια σε χρώματα και μουσικές, με εντυπωσιακά εφέ, γιγάντια μπαλόνια στα χρώματα των 24 ομάδων και πολύχρωμα βεγγαλικά, ενώ την παράσταση έκλεψαν ο διάσημος τενόρος Αντρέα Μποτσέλι και ο Bono των U2, οι οποίοι έδωσαν μια ακόμη πιο ξεχωριστή πινελιά στην τελετή έναρξης.

Έναν χρόνο μετά, τίποτα δεν θα μπορούσε να ακυρώσει και πάλι το ραντεβού των Ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι, το βράδυ της Παρασκευής 11 Ιουνίου 2021, τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων της Ευρώπης στράφηκαν στο «Ολύμπικο» της Ρώμης, στην πρεμιέρα του Euro 2020 μεταξύ της Τουρκίας και της Ιταλίας. Εξάλλου, η φετινή διοργάνωση είναι επετειακή, κανονικά θα γινόταν πέρυσι, 60 χρόνια ακριβώς μετά το πρώτο Ευρωπαϊκό του 1960, αλλά οι οι σχεδιασμοί αυτοί ανατράπηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η γιορτή όμως τώρα ξεκίνησε. Στη διοργάνωση συμπράττουν έντεκα μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, εντός και εκτός ΕΕ: Ρώμη, Σεβίλλη, Λονδίνο, Γλασκώβη, Άμστερνταμ, Μόναχο, Κοπεγχάγη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Αγία Πετρούπολη, αλλά και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.


Tη φαντασμαγορική τελετή έναρξης, που έλαβε χώρα στο «Ολύμπικο» της Ρώμης πριν από το Τουρκία-Ιταλία, «έντυσαν» μουσικά o διάσημος τενόρος Αντρέα Μποτσέλι (ερμήνευσε το Nessun dorma, την άρια που έχει συνδεθεί με το ποδόσφαιρο από το Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία) και ο Bono με τον Edge των «U2» (στους οποίους ανήκει το soundtrack της διοργάνωσης «We are the people»).


Να σημειώσουμε εδώ ότι από το 1960 μέχρι σήμερα, έχουν διεξαχθεί συνολικά 15 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου: Γερμανία και Ισπανία έχουν από 3 κατακτήσεις Euro, η Γαλλία 2 και από 1 έχουν Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία, Σοβιετική Ένωση και Τσεχοσλοβακία.

Ιταλία - Τουρκία 3-0

Στα αγωνιστικά της πρεμιέρας, το πρώτο ημίχρονο του ματς κύλησε με απόλυτη υπεροχή της Ιταλίας, με πολλές τελικές και τέσσερις ευκαιρίες. Μόλις στο 3′ ο Μπεράρντι γύρισε στον Ιμόμπιλε, ο τελευταίος σούταρε, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Στο 22′ ο Κιελίνι πήρε μια κεφαλιά, αλλά ο Τσακίρ απέκρουσε θεαματικά. Στο 32΄ η ο Ιμόμπιλε απείλησε ξανά, αυτή τη φορά με κεφαλιά, η οποία έφυγε λίγο άουτ, ενώ ο ίδιος παίκτης σούταρε στο 43′ με τον Τσακίρ να μπλοκάρει.


Με την έναρξη του β’ μέρους η Τουρκία πάτησε την περιοχή της Ιταλίας και στο 52΄ το σουτ του νεοεισελθόντα Ουντέρ, μπλόκαρε ο Ντοναρούμα. Η Ιταλία όμως απάντησε άμεσα ένα λεπτό μετά. Ο Μπεράρντι έκανε σέντρα και ο Ντεμιράλ την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του (αυτογκόλ) για να γράψει το 1-0 των Ιταλών. Στη συνέχεια, το ματς κύλησε με επαναφορά της… κανονικότητας και την Ιταλία να έχει την κατοχή και να ψάχνει το γκολ που θα κλείδωνε τη νίκη. Και το βρήκε στο 66′ με τον Ιμόμπιλε. Ο Σπινατσόλα σούταρε, ο Τσακίρ απέκρουσε, ο Ιμόμπιλε πήρε το ριμπάουντ και έκανε το 2-0. Το… κερασάκι στην τούρτα θα μπει από τον Ινσίνιε στο 79′ με πλασέ 
(φωτογραφία επάνω), ύστερα από κλέψιμο της μπάλας έξω από την περιοχή των Τούρκων και το τελικό 3-0.

Σήμερα Σάββατο, ολοκληρώνεται η πρώτη αγωνιστική στον 1ο όμιλο με την αναμέτρηση της Ουαλίας με την Ελβετία (16.00). Επίσης θα διεξαχθούν και τα ματς του 2ου ομίλου, καθώς παίζουν Δανία – Φινλανδία (19.00) και Βέλγιο – Ρωσία (22.00).


Οι 8 όμιλοι και τα φαβορί

1ος ομιλος: Το ξεκάθαρο φαβορί του 1ου ομίλου είναι η Ιταλία, ενώ για τη δεύτερη θέση θα παλέψουν Τουρκία και Ελβετία. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τη μαχητική Ουαλία.

2ος όμιλος: Με ξεκάθαρο φαβορί το Βέλγιο, η Ρωσία και Δανία αναμένεται να δώσουν μάχη για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Στον όμιλο βρίσκεται και η Φινλανδία, η οποία χαρακτηρίζεται ως «σταχτοπούτα».

3ος όμιλος: Ο τρίτος όμιλος έχει ξεκάθαρο φαβορί για την πρώτη θέση την Ολλανδία, με τη «μάχη» Αυστρίας και Ουκρανίας για τη δεύτερη θέση να συγκεντρώνη το ενδιαφέρον. Παρθενική συμμετοχή στη διοργάνωση για τη Βόρεια Μακεδονία.

4ος όμιλος: Στον τέταρτο όμιλο η Αγγλία θα φιλοξενήσει στο Wembley την Κροατία, την Τσεχία και τη Σκωτία, με τους οικοδεσπότες και τους Βαλκάνιους (Κροατία) να θεωρούνται φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση.

5ος όμιλος: Στον πέμπτο όμιλο το αβαντάζ έδρας έχει η Ισπανία. Φαβορί για την πρώτη θέση είναι οι Ίβηρες, ενώ θα παλέψουν για την πρόκριση η Σουηδία και η Πολωνία. Αουτσάιντερ του ομίλου είναι η Σλοβακία.

6ος όμιλος: Έχει χαρακτηριστεί όμιλος «φωτιά» και όχι άδικα. Στον 6ο όμιλο θα τεθούν αντιμέτωπες η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία και η Γερμανία, που δεν απουσιάζει ποτέ από τις μεγάλες διοργανώσεις. Η Ουγγαρία έχει πολύ δύσκολο έργο μπροστά της.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση: EURO 2021: μία διοργάνωση διαφορετική από τις άλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου