27 Ιουνίου 2021

Takis: Κόσμος σε Κίνηση, 46 γλυπτά στο ΚΠΙΣΝ

Από τις 23 Ιουνίου έως τις 07 Νοεμβρίου 2021 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε συνεργασία με το
Ίδρυμα Takis - Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (ΚΕΤΕ) παρουσιάζει μια μεγάλης έκτασης έκθεση με εμβληματικά γλυπτά του διεθνώς καταξιωμένου εικαστικού Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, 1925-2019).

Η έκθεση με τίτλο "Τakis: Κόσμος σε Κίνηση", που πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), παρουσιάζει 46 αντιπροσωπευτικά έργα του κορυφαίου Έλληνα καλλιτέχνη στον δημόσιο χώρο του ΚΠΙΣΝ, συστήνοντας, έτσι, μια συνολική παρουσίαση των γλυπτών του για τη νέα γενιά, αλλά και μια καινούργια θεώρηση της σημασίας του έργου του για εκείνους που ήδη το γνωρίζουν.

Πάγια πρόθεση των εκθέσεων του ΚΠΙΣΝ, που από την αρχή της λειτουργίας του έθεσε ως στόχο τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του κοινού με τον δημόσιο χώρο, είναι η ανάδειξη της σημασίας της Τέχνης σε αυτόν. Επιστρέφοντας, λοιπόν, και πάλι μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη δια ζώσης διάσταση της εικαστικής εμπειρίας, τα γλυπτά του Takis έρχονται να συνομιλήσουν με τους επισκέπτες, αλλά και με το κτήριο του Renzo Piano, σε ένα χώρο διάδρασης και συνάντησης ανθρώπων κάθε ηλικίας.


Στα έργα της έκθεσης περιλαμβάνονται τα εμβληματικά Αιολικά του Takis, Σινιάλα με Φως και Βίδες του Αρχιμήδη, τα Πυροτεχνήματα, αλλά και αντιπροσωπευτικά έργα του από τις ενότητες των Μουσικών Γλυπτών, των Μαγνητικών Τοίχων-Τέταρτη Διάσταση, των Σπειρών, των Ηλεκτρικών Βαρελιών, των Λουλουδιών και των Σφαιρών.

Τα έργα μαζί, και το καθένα χωριστά, συγκροτούν έναν «κόσμο σε κίνηση», έναν κόσμο τον οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να εξερευνήσουν και να συνδεθούν μαζί του, σε μια έκθεση που θέτει στο κέντρο της, μεταξύ άλλων, την ενασχόληση του καλλιτέχνη με τους φυσικούς νόμους, με τις κοσμικές δυνάμεις του σύμπαντος, στην προσπάθειά του να ορίσει με υλικό τρόπο τις αόρατες δυνάμεις. Η δουλειά του Takis προκύπτει από τη σύνθεση ενός μεγάλου φάσματος ιδεών και εμπειριών - από την εντατική επιστημονική έρευνα έως την αρχαία φιλοσοφία και την πνευματικότητα - και σφυρηλατεί ένα μοναδικό όραμα που συνεχίζει να εξελίσσεται ακόμα και σήμερα μέσα από τη συναναστροφή μας με το έργο του.


Ειδικότερα από το 1955 και μέχρι το τέλος του 1965 ο Takis, ως καλλιτεχνική διάνοια ήδη από τότε, πειραματίζεται με όλα τα στοιχεία του περιβάλλοντος και της φύσης τα οποία μας περιβάλλουν, αλλά αδυνατούμε να εντοπίσουμε με γυμνό μάτι. Αυτά τα στοιχεία θα αποτελέσουν τη βάση της καλλιτεχνικής του πορείας και εξερεύνησης καθώς χάρη σε αυτά διακρίνεται, ξεχωρίζει και καινοτομεί. Εξερευνά τις μαγνητικές δυνάμεις και την ενέργεια των μαγνητικών πεδίων τα οποία αποτελούν ένα από τα θεμέλια του έργου του στην καλλιτεχνική του έρευνα. Πειραματίζεται με τον ηλεκτρισμό, τον ήχο και το φως όπως και άλλοι καλλιτέχνες της γενιάς των Νεο-Ρεαλιστών της δεκαετίας του 1960 στο Παρίσι. Έτσι, μέσω της τέχνης του καθιστά ορατά όλα αυτά τα αόρατα στοιχεία. Επηρεασμένος από όλα αυτά, αλλά και από τις κοσμικές δυνάμεις και την επικοινωνία με το υπερπέραν, δημιουργεί Τηλεγλυπτά και Τηλεπίνακες, Τηλεφώτα, Καντράν, Μουσικά.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά και σχολικά προγράμματα, καθώς και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με αφετηρία τα γλυπτά του Takis.

Πηγές: snfcc.org και takisfoundation.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου