22 Ιουνίου 2021

Bill Gates: 5 ιδέες για καλοκαιρινή ανάγνωση

Τη δική του λίστα με αναγνωστικές προτάσεις για το καλοκαίρι κοινοποίησε ο Μπιλ Γκέιτς στο προσωπικό του blog (gatesnotes.com), με τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος να βρίσκεται στην καρδιά των πέντε βιβλίων που μας προτρέπει να βάλουμε στα μπαγκάζια των φετινών μας καλοκαιρινών διακοπών.

Όπως αναφέρει στη δημοσίευση του προσωπικού του ιστολόγιου, οι αναγνωστικές του προτιμήσεις το τελευταίο διάστημα κλίνουν προς τη «σύνθετη σχέση μεταξύ της ανθρωπότητας και της φύσης», ερμηνεύοντας την κλίση του προς βιβλία τέτοιου περιεχομένου εν μέρει υπό το πρίσμα των νέων και πρωτοφανών δεδομένων που έφερε στη ζωή μας η πανδημία. «Ή ίσως είναι επειδή ξόδεψα τόσο πολύ χρόνο αυτή τη χρονιά, για να μιλάω για το τι χρειάζεται να κάνουμε για να αποφύγουμε μία κλιματική καταστροφή», συμπληρώνει.

«Όποιος κι αν είναι ο λόγος, τα περισσότερα βιβλία στη φετινή μου καλοκαιρινή λίστα ανάγνωσης ακουμπάνε πάνω στο τι συμβαίνει όταν ο άνθρωπος έρχεται σε σύγκρουση με τον κόσμο γύρω του», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της Microsoft, προτού απαριθμήσει τις πέντε καλοκαιρινές βιβλιοπροτάσεις του, οι οποίες είναι:


Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric, by Thomas Gryta and Ted Mann.
Πως μία τόσο μεγάλη και επιτυχημένη εταιρεία, όπως η General Electric, μπορεί να αποτύχει; Μία διεισδυτική ματιά στα σφάλματα και τις λάθος κινήσεις της ηγεσίας του ιστορικού αμερικανικού κολοσσού. Αν έχετε οποιοδήποτε είδος ηγετικού ρόλου -είτε σε εταιρεία, είτε σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό ή κάπου αλλού- υπάρχουν πολλά που μπορείτε να μάθετε εδώ, αναφέρει.

Under a White Sky: The Nature of the Future, by Elizabeth Kolbert.
Η πιο «καθαρόαιμη» εξέταση του ζητήματος «ανθρωπότητα εναντίον φύσης» σε αυτή τη λίστα, όπως αναφέρει ο Μπιλ Γκέιτς. Το περιγράφει ως «βιβλίο για ανθρώπους που προσπαθούν να λύσουν προβλήματα που προκαλούνται από ανθρώπους που προσπαθούν να λύσουν προβλήματα». Το βιβλίο αυτό καταπιάνεται με την πληθώρα τρόπων που ο άνθρωπος παρεμβαίνει στο φυσικό περιβάλλον, συμπεριλαμβάνοντας και πιο εξειδικευμένες πλευρές αυτής της σύνθετης και δύσκολης σχέσης (άνθρωπος – φύση), όπως η γενετική και η γεωμηχανική.

A Promised Land, by Barack Obama.
Το λιγότερο «περιβαλλοντικό» βιβλίο της λίστας, τα απομνημονεύματα του 44ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών καταπιάνονται με όλες τις όψεις και πλευρές της προεδρίας του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού τον Απρίλιο του 2010.

The Overstory, by Richard Powers.
Ένα «οικολογικό» μυθιστόρημα για τη σύνδεση των ανθρώπων με τα δέντρα. «Παρότι το βιβλίο παίρνει μία πολύ ακραία θέση αναφορικά με την αναγκαιότητα προστασίας των δασών, με άγγιξε το πάθος του κάθε χαρακτήρα για τον σκοπό του και τελείωσα το βιβλίο όντας πρόθυμος να μάθω περισσότερα για τα δέντρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκέιτς.

An Elegant Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System: A Tale in Four Lives, by Matt Richtel.
Παρότι γραμμένο πριν την έλευση του κορωνοϊού, σημειώνει ο Γκέιτς, η εξερεύνηση που πραγματοποιεί ο συγγραφέας στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για να κατανοήσουμε τι χρειάζεται για να σταματήσεις την τρέχουσα (και όποια άλλη) πανδημία.

Πηγές: gatesnotes.com , kathimerini.gr
Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=y741OmjCV10&t=8s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου