10 Ιουνίου 2021

Θάλασσα Μαρμαρά: Μελετώντας από κοντά τη «θαλάσσια βλέννα»

Η «θαλάσσια βλέννα», όπως αποκαλείται το φαίνομενο μόλυνσης των υδάτων στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις του κόσμου στην περιοχή, συνιστώντας σαφώς αρνητική δημοσιότητα για τη γειτονική χώρα και την πάλαι ποτέ Βασιλίδα των Πόλεων. Είναι όμως φαινόμενο που απαιτεί προσοχή και σοβαρή αντιμετώπιση.

Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος κινηματογραφιστής και δύτης Ταχσίν Τσεϊλάν βούτηξε στα νερά εκεί ώστε για να καταγράψει από κοντά την κατάσταση.

«Η συμφορά της Θάλασσας του Μαρμαρά είναι αντίκτυπος των πράξεων του ανθρώπου. Είναι οι συνέπειες των οικιακών λυμάτων και της ρύπανσης», είπε στο πρακτορείο Reuters ο Τούρκος κινηματογραφιστής που ετοιμάζει ντοκιμαντέρ σχετικά με τα αποτελέσματα της θαλάσσιας βλέννας.


Με πλήρη εξάρτυση και αψηφώντας τους κινδύνους που έχει τυχόν επαφή των συγκεντρωμένων μικροοργανισμών με την ανθρώπινη επιδερμίδα, ο κ. Τσεϊλάν τόλμησε να πάει στην περιοχή ώστε να κατανοήσει και να εντοπίσει το μέγεθος του φαινομένου, που προς το παρόν φαίνεται να περιορίζεται από τις τουρκικές αρχές με τοπικό φράγμα.


Μετά την έξοδό του από τα νερά, κάποιος φαίνεται να ρίχνει νερό με τη μάνικα πάνω στη στολή του κ. Τσεϊλάν για να τον καθαρίσει.

«Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να μη ρίχνουμε τα σκουπίδια μας στη θάλασσα, νομίζω ότι η φύση δεν αξίζει να της κάνουμε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο έμπειρος δύτης και κινηματογραφιστής.


Από την άλλη βέβαια κάποιοι βλέπουν στην περιβαλλοντική αυτή καταστροφή μια… ευκαιρία για αυτοπροβολή, σαν να μην πρόκειται για μια τραγωδία. Ευτυχώς (;) το κανό δεν τούμπαρε…

Πηγές: Reuters, kathimerini.gr

Δείτε και αυτό: Γλάροι στο Βόσπορο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου