15 Ιουνίου 2021

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Βήμα για ήρεμο καλοκαίρι το 2021

Σημάδι για ένα «ήρεμο καλοκαίρι» στα ελληνοτουρκικά αποτέλεσε η χθεσινή συνάντηση, διάρκειας 50 λεπτών, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε «θετικό κλίμα» και, όπως ανέφερε ελληνική διπλωματική πηγή, «έσπασε ο πάγος» που υπήρχε μεταξύ τους.

Έτσι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις σημαντικές διμερείς διαφορές. Υπήρξε αμοιβαία κατανόηση για την ανάγκη να μην επαναληφθεί η ένταση του 2020 και να αποφεύγονται προκλήσεις που οδηγούν σε καταστάσεις που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες.

Η ελληνική πηγή τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε μια σειρά από θέματα, με πρώτο αυτό της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Στο προσφυγικό μπορούμε να συνεργαστούμε, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, τόνισε, προσθέτοντας ότι θα αποτελούσε κίνηση καλής θέλησης να πάρει πίσω η Τουρκία τους 1.450 μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.

«Συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ σήμερα. Αν και παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μας, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός», έγραψε στο Twitter μετά τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Meeting with President Erdogan at today's #NATOSummit. Though differences between our two countries remain, Greece and Turkey are neighbors and cooperation on issues of common interest is to the benefit of all. Dialogue therefore is always important.


Για το καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είχε προϊδεάσει νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος μιλώντας σε γερμανικό ινστιτούτο δήλωσε ότι «η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου με τη γείτονά μας, Ελλάδα, συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και την περιφερειακή σταθερότητα».

Έπειτα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το βράδυ, σημείωσε πως «το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας της Τουρκίας με την Ελλάδα και τόνισε πως οι δύο χώρες δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές για να επικοινωνήσουν. «Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη του (Κυριάκου Μητσοτάκη) ότι θα πρέπει στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές να κυριαρχήσει η ειρήνη και να αποφευχθεί κάθε ένταση και βεβαίως του είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας», είπε χαρακτηριστικά. 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Την θετική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά προβάλλουν, σύμφωνα με την "Deutsche Welle", τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ακολουθώντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες και από την τουρκική πλευρά, που επιβεβαιώθηκαν δια στόματος Ερντογάν, παραπέμπουν σε ένα ήρεμο καλοκαίρι κι ας μην έχει επιλυθεί κανένα θέμα. 

Στην συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε και το προσφυγικό και την ανατολική Μεσόγειο, όπως και όλη την ατζέντα. Όπως είπε και στις δηλώσεις του συμφωνήθηκε απ' ευθείας γραμμή επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών και προσδοκία να δίνουν οι δύο ηγέτες χωρίς παρεμβολή τρίτων, την τελευταία πινελιά και πολιτική απόφαση για όποια θέματα θα ωριμάζουν μετά από διαβουλεύσεις των αξιωματούχων.

Ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται μόνο για ένδειξη καλής θέλησης εν όψει μιας αποκατάστασης των σχέσεων με την Δύση και ειδικότερα την νέα διοίκηση Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγές: naftemporiki.gr, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου