11 Ιουνίου 2021

Δημοσκόπηση ECFR: Ως αντίπαλο βλέπουν την Τουρκία οι Ευρωπαίοι

Την όλο και μεγαλύτερη απόσταση που χωρίζει την Τουρκία από την Ευρώπη έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα δημοσκόπησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR). Σύμφωνα με αυτά, η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η Τουρκία αποτελεί τον σημαντικότερο αντίπαλο της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή, περισσότερο μάλιστα απ’ ό,τι η Ρωσία ή η Κίνα. 

Ποσοστό 53% των ερωτηθέντων Γάλλων και 52% των Γερμανών χαρακτήρισαν την Τουρκία «αντίπαλο» ή «ανταγωνίστρια» της Ευρώπης των «27». Την ίδια άποψη εξέφρασε επίσης το 45% των Ολλανδών, το 42% των Δανών και το 40% των Σουηδών. Ποσοστό περίπου 40% των ερωτηθέντων σε Γερμανία, Δανία, Αυστρία και Γαλλία δήλωσε, πάντως, ότι η Κίνα είναι ανταγωνίστρια ή αντίπαλος της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την Τουρκία, το ecfr.eu
μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που βλέπουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ως αντίπαλο παρά ως ένα απαραίτητο εταίρο. Δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ - σε αντίθεση με την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και την Ιαπωνία, τις οποίες όλοι οι Ευρωπαίοι θεωρούν λιγότερο απειλητικές - αυτό το εύρημα είναι αρκετά ανησυχητικό. Μόνο το 25% των Ευρωπαίων βλέπει την Τουρκία ως απαραίτητο εταίρο και μόνο το 4% την βλέπει ως σύμμαχο με κοινές αξίες και ενδιαφέροντα. Στη Γερμανία, το 41% των ερωτηθέντων θεωρούν την Τουρκία αντίπαλο”.

“Turkey is the only country that more Europeans see as an adversary than a necessary partner. Given that Turkey is a NATO member – unlike China, Russia, India, and Japan, all of which Europeans consider less threatening – this finding is quite worrying. Only 25 per cent of Europeans see Turkey as a necessary partner, and only 4 per cent see it as an ally with shared values and interests. In Germany, 41 per cent of respondents consider Turkey an adversary”.

Επιπλέον, ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι θα επιθυμούσαν από την Ε.Ε. να ασκεί πιο αυστηρή κριτική στην Τουρκία και την Κίνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες ευθύνονται. Γάλλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί, Σουηδοί, Δανοί, Πορτογάλοι και Αυστριακοί θα ήθελαν οι Βρυξέλλες να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση απέναντι στο Πεκίνο. Αυτό δεν ισχύει, όμως, στην Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, όπου η πλειονότητα εξέφρασε επιθυμία σύσφιγξης των εμπορικών δεσμών με την Κίνα.

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες διαπιστώνουν δυσλειτουργίες στην Ε.Ε., εκτιμούν ωστόσο ότι η Ενωση αποτελεί το καταλληλότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και άλλων κρίσεων. Παρά την εμφανή κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς, η πλειονότητα μοιράζεται την πεποίθηση για την αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. Σε κάθε χώρα, εκτός Γαλλίας και Γερμανίας, οι περισσότεροι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η κρίση του κορωνοϊού απέδειξε την αξία της στενότερης ευρωπαϊκής συνεργασίας και την ανάγκη δημιουργίας ενιαίων μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων. Η πλειονότητα των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε. αποτελεί θετικό στοιχείο. Μόνη εξαίρεση οι Γάλλοι, καθώς οι περισσότεροι δήλωσαν «αδιάφοροι» για το γεγονός ότι η χώρα τους είναι μέλος της Ενωσης.

Πηγές: kathimerini.gr , 
ecfr.eu/publication

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου