14 Ιουνίου 2021

G7: Η “μικρή ομάδα” 7 χωρών κατά της “μεγάλης” Κίνας

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με τις διαβουλεύσεις για την κλιματική αλλαγή, η σύνοδος κορυφής των επτά ισχυρότερων χωρών της Δύσης στην ηλιόλουστη Κορνουάλη.

Ως "συνάντηση κορυφής της αρμονίας" χαρακτηρίζει ο γερμανικός τύπος τη συνάντηση της ομάδας των G7 στην Κορνουάλη, μεθερμηνεύοντας προφανώς την ανακούφιση πολλών παρισταμένων για το ότι τις ΗΠΑ εκπροσωπεί φέτος ο Τζο Μπάιντεν και όχι ο προκάτοχός του. Μεταξύ άλλων στόχος των 7 στο τριήμερο των εργασιών ήταν να καταστήσουν σαφές ότι σκοπεύουν να περιορίσουν δραστικά την επιρροή της Κίνας τόσο στο θέμα καταπολέμησης της πανδημίας σε φτωχές χώρες, όσο και στην ενίσχυση των υποδομών, κυρίως σε υπό ανάπτυξη χώρες της Ασίας μέσω ενός δυτικού σχεδίου, ανάλογου του λεγόμενου δρόμου του μεταξιού, αστρονομικού ύψους 40 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακτιβιστές της Oxfam δίνουν τη δική τους εκδοχή για τη σύνοδο των G7: Οι 7 παίζουν με τα κουβαδάκια τους!

Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται από κοινού να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων κατά 50% μέχρι το 2030 σε σχέση με το 2010. Παράλληλα το Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί ένα ταμείο για την προστασία των ωκεανών και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας (Blue Planet Fund), βάζοντας μάλιστα τις πρώτες 500 εκατομμύρια λίρες. Στο πλάνο τους υπάρχει και η δημιουργία κοινοπραξίας (Build Back Better World – B3W) που εμπνεύστηκε η αμερικανική πλευρά για να επενδύει σε έργα υποδομών σε αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να της ωθήσει σε μια πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη. Η κοινοπραξία έρχεται και ως απάντηση στο αντίστοιχο πρόγραμμα που αναπτύσσει η Κίνα (One Belt - One Road).

“Στα αξιοπρόσεκτα μηνύματα της Συνόδου Κορυφής των 7 ανήκε ότι οι Βρετανοί οικοδεσπότες έκοψαν όλες τις συνδέσεις διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας στην αίθουσα διασκέψεων, όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 7 συζητούσαν για την Κίνα” επισημαίνει αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung: "Αυτό τα λέει όλα. Η Κίνα προσλαμβάνεται ως μια τόσο μεγάλη απειλή, που ότι λεγόταν εντός γι αυτήν δεν θα έπρεπε να φτάσει ποτέ στα αυτιά της. Την κινεζική απάντηση έδωσε ένας χαμηλόβαθμος διπλωμάτης από την πρεσβεία της χώρας, επισημαίνοντας ότι έχει περάσει η εποχή που μια μικρή ομάδα χωρών καθορίζει την τύχη του κόσμου. Που σημαίνει κατά την άποψη του Πεκίνου ότι αντιμέτωποι βρίσκονται μια μικρή ομάδα κρατών και η ´μεγάλη´ Κίνα”.

Μια άλλη εκδοχή της συνόδου των G7

Περνώντας τώρα στη ουσία της συνάντησης ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) θεωρεί ότι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα είναι η “επίθεση επενδύσεων” σε φτωχές χώρες όπως ανακοίνωσε ο Μπάιντεν και που σηματοδοτεί την άρνηση των ανεπτυγμένων χωρών να βλέπουν παθητικά την Κίνα να εξαπλώνει την επιρροή της σε όλο και περισσότερες χώρες. “Αλλά εναλλακτικό σχέδιο στον λεγόμενο κινεζικό δρόμο του μεταξιού, δεν μπορεί κανείς να το αποκαλέσει” σημειώνει ο αρθρογράφος. “Το σχέδιο παραμένει νεφελώδες και χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία έκαναν σαφές ότι δεν το αντιλαμβάνονται ως μια αντιπαράθεση με την Κίνα, αλλά ως απεικόνιση μιας πολιτικής πρωτοβουλίας με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά”.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι καταγράφηκε διαφορά προσέγγισης σε σχέση με την Κίνα όχι μόνο από τη Γερμανία αλλά και από την Γαλλία. “Παρόλα αυτά ο Μπάιντεν προχώρησε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο του ενίσχυσης της συνεργασίας δημοκρατικών χωρών θέτοντας όρια στην Κίνα (…) Τώρα εάν επέστρεψε ο κόσμος σε μια πολυμερή τάξη πραγμάτων βασισμένη σε κανόνες, είναι ένα άλλο θέμα. Ο διάδοχος του Τραμπ ενίσχυσε το αίσθημα ενότητας του δημοκρατικού κόσμου. Αλλά για μεγάλη επιτυχία δεν μπορεί να γίνει λόγος (…) Ο δρόμος προς μια ακτινοβολούσα παγκοσμίως συνοχή του δημοκρατικού κόσμου είναι ακόμη μακρύς”, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: Στοιχεία από δυο δημοσιεύματα στη Deutsche Welle
(https://p.dw.com/p/3ur3q και https://p.dw.com/p/3upNU)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου