24 Ιουνίου 2021

Αποδοχή του ρόλου της Τουρκίας στη Λιβύη στη διάσκεψη του Βερολίνου

Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο. Άγκυρα και Μόσχα σε συνεννόηση για την αποχώρηση των δυνάμεών τους. Όμως, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται νόμιμα στη Λιβύη. Η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί.
Απόσπασμα από δυο δημοσιεύματα στη Deutsche Welle:

Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στο Βερολίνο η δεύτερη διάσκεψη για τη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το ζητούμενο ήταν, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, η αναζήτηση λύσεων για ένα «ειρηνικό και ασφαλές μέλλον σε μια σταθερή και ενωμένη Λιβύη». Στη διάσκεψη συμμετείχαν 16 χώρες και διεθνείς οργανώσεις που παραβρέθηκαν και στην πρώτη διάσκεψη τον Ιανουάριο 2020. Αυτή τη φορά συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι της Λιβύης, ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα αλ Μανγκούς.

Η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί. Όπως στην πρώτη διάσκεψη, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε σχετικό ελληνικό αίτημα. Αρχές Ιουνίου, εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών αιτιολόγησε αυτή τη στάση με το επιχείρημα ότι στη δεύτερη διάσκεψη θα συμμετέχουν όσοι παραβρίσκονταν στην πρώτη αλλά και όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία που ακολούθησε μετά. Κατά αυτό τον τρόπο αιτιολογείται η συμμετοχή της Τυνησίας η οποία δεν εκπροσωπούνταν στην πρώτη διάσκεψη, αλλά στη συνέχεια συμμετείχε στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη.

«Ξένοι μαχητές, στρατεύματα και μισθοφόροι» θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα, επειδή «με την παρουσία τους και μόνο επηρεάζουν την ειρηνευτική διαδικασία», είχε τονίσει στην εναρκτήρια ομιλία του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Όμως, ανέκαθεν η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται νόμιμα στη Λιβύη δεδομένου ότι έχει συναφθεί σχετική σύμβαση με τη λιβυκή κυβέρνηση και ότι η αποστολή τους περιορίζεται στη στρατιωτική εκπαίδευση. Αυτή η εκδοχή δεν συνάδει οπωσδήποτε με την πραγματικότητα. Η Άγκυρά έχει στείλει χιλιάδες Σύρους ισλαμιστές ως μισθοφόρους στη Λιβύη. 

Από τις γραμμές της συριακής ισλαμιστικής Ταξιαρχίας αλ Μουτασίμ η Τουρκία έχει προσλάβει μισθοφόρους για τη Λιβύη

Προς το παρόν πάντως η παραμονή τουρκικών δυνάμεων «δεν αποτελεί πρόβλημα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στη συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάαςοι δύο βασικοί στόχοι της διάσκεψης είναι η πραγματοποίηση των εθνικών βουλευτικών εκλογών στη Λιβύη που έχουν προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο και η αποχώρηση ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη χώρα. Ο αριθμός τους υπολογίζεται στα 20.000 άτομα. Από αυτούς το ένα μέρος στηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, το άλλο από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Ούτως ή άλλως η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων θα πρέπει να γίνει σταδιακά και «ισορροπημένα»: Θα πρέπει να αποφευχθεί η μια πλευρά να αποσύρει με γρήγορους ρυθμούς τις δικές της δυνάμεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί κατά αυτό τον τρόπο μια υπεροχή για την άλλη. Η αποχώρηση θα πρέπει να γίνει συντονισμένα ξεκινώντας με τους μισθοφόρους. Επ΄ αυτού έχουν γίνει, σύμφωνα με τον κ. Μάας, ήδη οι πρώτες επαφές ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα.

Σημαντικός παράγοντας για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη είναι κατά τον Χάικο Μάας η διεξαγωγή εθνικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου. Παρόμοια άποψη εξέφρασαν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όπως και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Πηγή: Deutsche Welle
https://p.dw.com/p/3vSOc και https://p.dw.com/p/3vPXf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου