12 Ιουνίου 2021

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό Ρολάν Γκαρός

Ιστορία έγραψε το απόγευμα της Παρασκευής ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος ύστερα από τέσσερις συνεχόμενες παρουσίες σε ημιτελικούς γκραν σλαμ, έγινε ο πρώτος Ελληνας τενίστας που προκρίνεται για πρώτη φορά σε τελικό, αυτόν του Ρολάν Γκαρός. Ο 22χρονος πρωταθλητής μας, σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό που διήρκεσε 3 ώρες και 40 λεπτά, επικράτησε του Γερμανού Αλεξάντερ Σβέρεφ με 3-2 σετ (6-3, 6-3, 4-6, 4-6, 6-3) και αύριο (16.00) θα διεκδικήσει τον τίτλο του γαλλικού open αντιμετωπίζοντας τον θρύλο του τένις, Νόβακ Τζόκοβιτς.


Παράλληλα, ο Τσιτσιπάς με αυτή τη νίκη του ανέβηκε στο Νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ αν κατακτήσει τον τίτλο θα ανέβει στο Νο 3.

Ο Τσιτσιπάς, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε με 2-0 σετ δεν κατάφερε να τελειώσει το ματς, με τον Γερμανό να ισοφαρίζει και όλα να κρίνονται στο πέμπτο και τελευταίο δραματικό σετ, όπου βρήκε τα αποθέματα και βγάζοντας άσο κατέκτησε το κρίσιμο γκέιμ.

Στο πρώτο σετ έκανε λιγότερα λάθη από τον αντίπαλό του και έχοντας τον έλεγχο του αγώνα κατάφερε να αντέξει στα δυνατά σερβίς του Γερμανού. Στο δεύτερο, με εξαιρετική εμφάνιση, ολοκλήρωσε μία τεράστια ανατροπή, «τρέχοντας» ένα σερί 6-0 στα γκέιμ, γυρίζοντας το εις βάρος του 0-3.

Στο τρίτο σετ ο Σβέρεφ, παρά τα έντονα παράπονά του προς τον διαιτητή και με όπλο του τα σερβίς και την κούραση που άρχισε να καταβάλει τον Τσιτσιπά, άντεξε και μείωσε σε 2-1. Στο τέταρτο, παρά το ότι ο 22χρονος άσος βρήκε τους καλούς πόντους, δεν τα κατάφερε απέναντι στον Γερμανό που ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του, στέλνοντας το παιχνίδι σε αυτό το χιτσκοκικό φινάλε.

«Ποτέ δεν το φανταζόμουν πως μπορώ να φτάσω σε τελικό ενός τόσο μεγάλου τουρνουά. Είναι η πιο σημαντική νίκη στην καριέρα μου. Εγώ και η Μαρία κάναμε σκληρή δουλειά για να ανεβάσουμε το επίπεδο του τένις στην Ελλάδα…» τόνισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς συγκινημένος μετά το τέλος του αγώνα, με το κοινό να τον αποθεώνει.

Η Μαρία Σάκκαρη έφτασε μόλις έναν πόντο μακριά από τον τελικό, αλλά δεν τα κατάφερε. Τα 18 κερδισμένα γκέιμ της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, στο συγκλονιστικό της παιχνίδι με την Κρεϊτσίκοβα δεν ήταν αρκετά, γνωρίζοντας την ήττα (2-1 σετ, 7-5, 4-6, 9-7). «Πρέπει να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Αγχώθηκα αρχίζοντας να σκέφτομαι ότι βρίσκομαι μόλις έναν πόντο από τον τελικό. Το καλό είναι ότι όταν δώσω ξανά στον εαυτό μου την ευκαιρία να είμαι σε αυτή τη θέση, τότε ξέρω ότι δεν χρειάζεται να το ξανακάνω», είπε η ίδια που δεν θα αλλάξει θέση στην παγκόσμια κατάταξη, παραμένοντας στο Νο18. Στον σημερινό τελικό γυναικών, η Τσέχα Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα θα αντιμετωπίσει την Αναστασία Παβλιουτσένκοβα.

Γερμανικός Τύπος: «Ο Τσιτσιπάς στον τελικό»

H ιστοσελίδα Spiegel Online σημειώνει: «Ο Ζβέρεφ έκανε μικρά λάθη, διαφώνησε με το διαιτητή, επέστρεψε δυνατά και παρόλα αυτά ηττήθηκε. Για δεύτερη φορά ο Ζβέρεφ αποτυγχάνει να φθάσει στο τελικό ενός Grand Slam. Στον τελικό πέρασε ο Στέφανος Τσιτσιπάς».

Η tagesschau.de, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD παρατηρεί: «Ο Έλληνας Στέφανος Τσιτσιπάς νίκησε στον ημιτελικό μετά από σκληρή μάχη καθ΄ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης... Με τον ήλιο να καίει καθ΄ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, το καθοριστικό, πέμπτο σετ κρίθηκε στο πεδίο της αντοχής. Και ήταν ο Έλληνας Στέφανος Τσιτσιπάς ο οποίος κατάφερε να κινητοποιήσει τις δυνάμεις του. Τέσσερα ματς πόιντ κατάφερε να αποκρούσει ο Ζβέρεφ. Το πέμπτο ωστόσο έδωσε εντυπωσιακά τη νίκη στον Στέφανο Τσιτσιπά».

Η διαδικτυακή Bild γράφει: «Σκληρή μάχη, πικρή ήττα. Παρά τρίχα ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ να περνούσε στον τελικό του Roland Garros. Ηττήθηκε ωστόσο από τον Στέφανο Τσιτσιπά σε μια μεγαλειώδη αναμέτρηση με πέντε σετ.

Το περιοδικό Focus στην ιστοσελίδα του, με τίτλο «Δραματική αποτυχία -Ήττα Ζβέρεφ από τον Τσιτσιπά», δημοσιεύει δηλώσεις του 24χρονου Αλεξάντερ Ζβέρεφ: «Δεν αρκεί μόνο να παίξεις καλά. Ήταν ένας καλός αγώνας; Ναι, αλλά αύριο επιστρέφω στο σπίτι μου. Σήμερα δεν υπάρχει για μένα τίποτα θετικό. Οι ημιτελικοί δεν με ενδιαφέρουν. Μοιάζει υπεροπτικό, αλλά δεν είναι. Το μόνο που μετρά είναι ότι δεν πήρα τη νίκη σε αυτή τη διοργάνωση» αναφέρει.

Τέλος το γερμανικό αθλητικό περιοδικό Kicker γράφει στην ιστοσελίδα του με τίτλο «Παρά τις προσπάθειες να ανακτήσει χαμένο έδαφος ο Ζβέρεφ δεν προκρίθηκε στον τελικό»: «Τέσσερα ματς πόιντ κατάφερε να αποκρούσει. Στη συνέχεια όμως αναγκάστηκε να συνειδητοποιήσει ότι δεν θα έφθανε μέχρι τον τελικό του Roland Garros. Η συνολική παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά ήταν πολύ ισχυρή. Μετά από 3 ώρες και 37 λεπτά ο έλληνας τενίστας βγήκε νικητής από την αναμέτρηση παρά το γεγονός ότι νωρίτερα ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ κατάφερα να αποσπάσει από τον Τσιτσιπά ισοπαλία με 2:2 σετ».

Πηγές: kathimerini.gr, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου