23 Ιουνίου 2021

Τα «Ωραία» της Ημέρας 23.6.2021

Το National Geographic ανατρέπει όσα μάθαμε στο σχολείο. Aνακήρυξε επίσημα την ύπαρξη και ενός πέμπτου ωκεανού, που περικλείει την Ανταρκτική και τον ονόμασε "Νότιο Ωκεανό".

Το ακριβότερο λάδι στον κόσμο, το "αργκάν", που παράγεται στο Μαρόκο και η τιμή του μπορεί να φτάσει έως και 250 δολάρια το λίτρο! 

Ο Νότιος Ωκεανός

Το National Geographic, ένας από τους διασημότερους και σημαντικότερους «παίκτες» στη χαρτογραφία, ανακήρυξε επίσημα την ύπαρξη και ενός πέμπτου ωκεανού. Ο όγκος νερού που περικλείει την Ανταρκτική ονομάστηκε Νότιος Ωκεανός (φωτογραφία επάνω αριστερά).

Όπως εξηγούν οι γεωγράφοι του National Geographic, ο Νότιος Ωκεανός είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Ο Ατλαντικός, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός έχουν πιο ζεστά νερά, αλλά γύρω από την Ανταρκτική τα νερά είναι πολύ κρύα. Και η αλμυρότητα του νερού επίσης μειώνεται. Και βέβαια, ο ωκεανός αυτός έχει τη δική του χαρακτηριστική πανίδα, με ρυγχοφάλαινες, κάποια είδη φώκιας, πιγκουίνους και είδη ψαριών και πουλιών που συναντώνται συχνά εκεί.

Βέβαια, ένας από τους λόγους για τους οποίους το National Geographic αποφάσισε να ανακηρύξει την ύπαρξη πέμπτου ωκεανού είναι γιατί δίνοντάς του όνομα, του δίνει υπόσταση και βαρύτητα. Είναι πιο εύκολο να πείσει τον κόσμο να νοιαστεί για τον Νότιο Ωκεανό από ό,τι για «εκείνο τον όγκο νερού». 

Πηγή: moneyreview.gr

Το ακριβότερο λάδι του κόσμου

Στα άνυδρα βουνά του νότιου Μαρόκου, οι γυναίκες μαζεύουν αργανέλαιο, ένα φυσικό προϊόν που χρησιμοποιούν στη μαγειρική, αλλά είναι ιδιαίτερα πολύτιμο στην παγκόσμια βιομηχανία ομορφιάς ως συστατικό αντιγήρανσης και για την αποκατάσταση των ταλαιπωρημένων μαλλιών.

Για αιώνες, το συγκερκιμένο λάδι αργκάν, ένα από τα πιο ακριβά στον κόσμο, έβγαινε με αποξήρανση των καρπών αργκάν (μικροί πράσινοι καρποί που μοιάζουν με την ελιά) στον ήλιο, ξεφλούδισμα και τρίψιμο του καρπού, πριν από τη σύνθλιψη και το άλεσμα του πυρήνα με πέτρες.


Το λάδι κοστίζει περίπου 30-50 δολάρια το λίτρο στη χώρα, αλλά μπορεί να πουληθεί στη διεθνή αγορά σε μικρότερα μπουκάλια για έως και 250 δολάρια το λίτρο. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου