10 Ιουνίου 2021

EURO 2021: μία διοργάνωση διαφορετική από τις άλλες

51 παιχνίδια σε 11 χώρες στη σκιά της πανδημίας και με καθυστέρηση ενός χρόνου- αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου είναι διαφορετικό από τα άλλα... 
Από τη Deutsche Welle:

Η γερμανική εφημερίδα DIE WELT κάνει λόγο για την «πιο παράλογη ποδοσφαιρική διοργάνωση της ιστορίας», που όμως δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο, διασκεδαστικό πάρτι. Για πρώτη φορά δεν υπάρχει διοργανωτής ή μάλλον δεν υπάρχει ένας και μοναδικός οικοδεσπότης ή έστω δύο χώρες που συνεργάζονται για να φιλοξενήσουν τους αγώνες. Στη φετινή διοργάνωση συμπράττουν έντεκα μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, εντός και εκτός ΕΕ: Ρώμη, Σεβίλλη, Λονδίνο, Γλασκώβη, Άμστερνταμ, Μόναχο, Κοπεγχάγη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Αγία Πετρούπολη, αλλά και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Για όλα αυτά η WELT δίνει την εξής εξήγηση: Το 2007 είχε εκλεγεί πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (ΟΥΕΦΑ) ο Γάλλος Μισέλ Πλατινί, υποσχόμενος μεγαλύτερο «κομμάτι από την πίτα» στις μικρές εθνικές ομοσπονδίες, οι οποίες είχαν πολλαπλασιαστεί μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Γι αυτό συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια περισσότερες εθνικές ομάδες στην τελική φάση μεγάλων διοργανώσεων. Αλλά όταν έφτασε η στιγμή της ανάθεσης του EURO 2020 ο Πλατινί βρέθηκε χωρίς σοβαρούς υποψηφίους, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν παρασυρθεί στη δίνη της οικονομικής κρίσης, ενώ και η Τουρκία απέσυρε την υποψηφιότητά της. Έτσι ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ εποίησε την ανάγκη φιλοτιμία και μοίρασε το EURO 2020 σε 11 χώρες, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για λύση ανάγκης, αλλά για φόρο τιμής στην ευρωπαϊκή ιδέα, με τη συμπλήρωση μάλιστα 60 ετών από το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Ο Μισέλ Πλατινί με τη φανέλα της Εθνικής Γαλλίας σε αγώνα απέναντι στο Βέλγιο το 1984

Brexit και άλλα απρόοπτα

Ιδιαίτερος φόρος τιμής αξίζει ασφαλώς στην πατρίδα του ποδοσφαίρου κι έτσι η Μ. Βρετανία πήρε τη «μερίδα του λέοντος» στο EURO 2020. Συνολικά έντεκα παιχνίδια γίνονται σε Αγγλία και Σκωτία, ενώ και ο τελικός της διοργάνωσης φιλοξενείται στο θρυλικό στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου στις 11 Ιουλίου. Όταν οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν τον Μισέλ Πλατινί για το πώς θα μετακινούνται οι φίλαθλοι, εκείνος απαντούσε πολύ φυσιολογικά: «Υπάρχουν και πτήσεις χαμηλού κόστους». Όλα αυτά στο μακρινό 2012. Έκτοτε έχουν συμβεί πολλά, τα οποία ακόμη και ένας Πλατινί δεν μπορούσε να προβλέψει. Το κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής στιγματίζει τις αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους που εκπέμπουν διoξείδιο του άνθρακα. Η Μ.Βρετανία όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να αποτίσει φόρο τιμής στην ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά και πανηγυρίζει την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Επιπλέον η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει τα πάνω-κάτω στις αγωνιστικές υποχρεώσεις συλλόγων και εθνικών ομάδων και ήδη ανάγκασε την ΟΥΕΦΑ να αναβάλει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για έναν χρόνο, δηλαδή από το 2020 για το 2021, όπως συνέβη και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι σχεδόν συμπίπτουν τόσο σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, EURO, Κόπα Αμέρικα) ίσως μειώσει τα τηλεοπτικά ή διαφημιστικά έσοδα για τους ενδιαφερόμενους. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Από τις μεγάλες στιγμές του Γουέμπλεϊ : ο Τζακ Τσάρλτον και οι συμπαίκτες του πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966

Γήπεδα χωρίς θεατές και ...χωρίς ποδοσφαιριστές

Όλοι συμφωνούν ότι τα παιχνίδια του EURO 2021 πρέπει να γίνουν με την παρουσία θεατών. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης την Παρασκευή, στη Ρώμη, η Ιταλία περιμένει στο πλευρό της τουλάχιστον 10.000 θεατές στο κρίσιμο παιχνίδι με την Τουρκία. Σχεδόν 14.000 θεατές αναμένονται στο Μόναχο για τον αγώνα της Γερμανίας με τη Γαλλία την Τρίτη. Ο προπονητής της Γερμανίας Γιόγκι Λεβ λέει ότι σε εποχές προ πανδημίας οι ποδοσφαιριστές θα είχαν απογοητευθεί στη σκέψη ότι να παίξουν μπροστά σε 14.000 θεατές, αλλά τώρα ανυπομονούν να έρθει αυτή η στιγμή... Το Γουέμπλεϊ διαθέτει 90.000 θέσεις, αλλά θα γεμίσει μόνο κατά 25%. 

Το πρόβλημα είναι ότι κάθε μία από τις 11 χώρες που εμπλέκονται στο EURO 2021 έχει δική της νομοθεσία περί πανδημίας και επιμένει σε αυτή. Στο Λονδίνο ο ποδοσφαιρόφιλος θα περάσει από υποχρεωτική καραντίνα, στο Μπακού δεν επιτρέπεται καν να ταξιδέψει εκτός αν αγωνίζεται η ομάδα του, ενώ από την άλλη πλευρά η Ουγγαρία καταργεί όλους τους περιορισμούς και θα είναι η μόνη χώρα που θα γεμίσει ασφυκτικά το στάδιο με 61.000 θεατές.

Νίκη για τη Γερμανία απέναντι στην Πορτογαλία στο EURO 2008

Για την ΟΥΕΦΑ πάντως το σενάριο τρόμου δεν είναι τόσο η απουσία θεατών, όσο η απουσία ...ποδοσφαιριστών. Ήδη στη Γερμανία αγωνιούν ενόψει του αγώνα με την Πορτογαλία στις 19 Ιουνίου, καθώς ο Ισπανός Μπουσκέτς είχε διαγνωστεί θετικός μετά από φιλικό παιχνίδι με την Πορτογαλία. Θέλοντας να δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια χειρισμών στους προπονητές η ΟΥΕΦΑ άλλαξε τους κανονισμούς. Για παράδειγμα επιτρέπει πλέον 26 παίκτες σε κάθε αποστολή αντί για 23 και πέντε αλλαγές παικτών στη διάρκεια του αγώνα, αντί για τρεις. Θεωρητικά οι κανονισμοί προβλέπουν ότι αν μία ομάδα δεν καταφέρει να συμπληρώσει εντεκάδα (συν δύο αναπληρωματικούς) λόγω καραντίνας, το παιχνίδι αναβάλλεται για 48 ώρες. Αν δεν βρεθεί λύση ούτε σε 48 ώρες, τότε η ομάδα που επλήγη από την πανδημία χάνει το παιχνίδι στα χαρτιά.

Πόσο γρήγορα μπορούν να ανατραπούν οι σχεδιασμοί λόγω κορωνοϊού, διαπίστωσαν οι ποδοσφαιριστές της Κιργισίας στο κρίσιμο παιχνίδι με τη Μογγολία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου: Αρχικά προσβλήθηκε από τον ιό ένας βασικός παίκτης της Κιργισίας, στη συνέχεια διαγνώστηκαν θετικοί και οι τρεις τερματοφύλακες! Ελλείψει εναλλακτικής λύσης φόρεσε τη φανέλα και τα γάντια του τερματοφύλακα ο αμυντικός Αιζάρ Ακμάτοφ, ο οποίος έπεσε ηρωϊκά στο πεδίο της ποδοσφαιρικής μάχης και η ουραγός Μογγολία κέρδισε το παιχνίδι με 1-0, παίρνοντας τους πολύτιμους βαθμούς της νίκης.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, Kicker, Die Welt)
Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου