5 Αυγούστου 2019

Με μεγάλη πτώση -3,83% έκλεισε το Χρηματιστήριο σήμερα 5.8.2019

Η σταθερά επιδεινούμενη εικόνα των Διεθνών Αγορών, σε συνδυασμό με την διάψευση των προσδοκιών για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, είχαν σαν αποτέλεσμα την σημαντική πτώση σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Ειδικότερα, σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,83%, στις 851,20 μονάδες, ενώ κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό έδαφος. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες 8,15%, στις 723,40 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 87,1 εκατ. ευρώ. 

Η σημερινή ήταν η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), με αθροιστικές απώλειες το τριήμερο 5,41% για τον Γενικό Δείκτη και 12,66% για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών.

Τι όμως συνέβη αυτό το τριήμερο; Το ΧΑ υπέκυψε στις αναταράξεις των διεθνών αγορών. Μετά τις μεγάλες χθεσινές απώλειες και σήμερα οι δείκτες κατέγραψαν σημαντικές ζημιές (DAX -1,80%, CAC -2,16%, Nikkei -1,74% και Dow Jones τις πρώτες ώρες με απώλειες άνω του 2,00%). Οι νέοι δασμοί Τραμπ προς την Κίνα, σε συνδυασμό με την απογοήτευση από τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια, προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου στροφή των κεφαλαίων παγκοσμίως προς περισσότερο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, προκαλώντας με το risk off αναταράξεις σε ευάλωτες αγορές, όπως είναι η ελληνική, και όχι μόνο. 

Μέσα σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον, ο οίκος αξιολόγησης Fitch διέψευσε το βράδυ της Παρακευής τις προσδοκίες περί αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Επιβεβαίωσε απλά την αξιολόγηση "ΒΒ-" διατηρώντας σταθερό το outlook, ενώ επισήμανε τις αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα “κόκκινων” δανείων στον τραπεζικό κλάδο, καθώς και τα υψηλά επίπεδα του κρατικού χρέους. Και όλα αυτά τη στιγμή που η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών περίμενε αναβάθμιση τουλάχιστον κατά μία μονάδα.

Η αγορά λοιπόν σήμερα διόρθωσε (πτωτικά) στηριζόμενη σε γεγονότα και όχι σε προσδοκιες. Όπως είναι γνωστό τους τελευταίους μήνες το ΧΑ κινήθηκε με βάση τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τόσο λόγω της πολιτικής αλλαγής (στο πρώτο εξάμηνο του έτους), όσο και των πρώτων δειγμάτων της νέας κυβέρνησης (Ιούλιος). Και αυτές οι προσδοκίες παραμένουν ακόμη ανεκπλήρωτες, με την Fitch να το υπενθυμίζει εμφατικά.

Υπάρχει ασφαλώς και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία "η Εγχώρια Αγορά δεν είναι φθηνή", υπό την έννοια ότι οι αποτιμήσεις αρκετών εισηγμένων εταιρειών βρίσκονται κοντά σε πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά.

Στο ταμπλό του ΧΑ τώρα, η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 10,24%, με την Εθνική και την Alpha Bank να ακολουθούν με -8,22% και -8,06% αντίστοιχα. Στο -7,33% η Eurobank, στο -6,60% η ΕΧΑΕ, με τις ΑΔΜΗΕ και Σαράντη να κλείνουν με πτώση 5,23% και 5%. Άνω του -4% έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Βιοχαλκο, Λάμδα και ΟΛΠ και άνω του -3% οι Cenergy, Jumbo, Motor Oil, Coca Cola, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

Takis Ant για το afirimeno.com

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου