30 Νοεμβρίου 2020

Νοέμβριος 2020: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα

Δέκα σκίτσα του μήνα Νοεμβρίου από την επικαιρότητα κυρίως στη χώρα μας, που ξεχωρίσαμε. Στα γεγονότα του μήνα δεσπόζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. 
Ακολουθούν τα σκίτσα με χρονολογική σειρά:

Επάνω αριστερά, στο σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην «Καθημερινή» (4.11.2020), «ο αριστεροφοβικός πρύτανης και οι δυο μαχητές της επανάστασης» με γραφή "τζιχαντιστών".. Με αφορμή τον άθλιο τραμπουκισμό όπου κρέμασαν ταμπέλα στον λαιμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, για αλληλεγγύη στις καταλήψεις, λίγες μέρες νωρίτερα.

Lockdown από τις 7.11.2020, για δεύτερη φορά, λόγω covid-19, σε ολόκληρη τη χώρα. Επιτρέπεται όμως η μετακίνηση για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου. Κωδικός 6 λοιπόν και θα ...μας βγάλει και πάλι ο σκύλος μας βόλτα! Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη: 

Σε lockdown η Ελλάδα, όμως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία παρέμειναν τις πρώτες ημέρες ανοιχτά. Έτσι ο παππούς, για να κάνει νόμιμα τη βόλτα του, αποφάσισε να πάει σχολείο και να πάρει επιτέλους το ...απόλυτήριο του δημοτικού! Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην «Καθημερινή» (8.11.2020):

Μια συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κορωνοϊού: Τι κατάφερε και τι τελικά είναι ο κάθε ένας τους, χάρις τον άλλον. Σε σκίτσο του Πέτρου Ζερβού στην «Εφ.Συν» (13.11.2020).

Φοράει μάσκα ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα μάσκα που έχει το πρόσωπο του Παύλου Πολάκη! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή» (14.11.2020), με αφορμή την επίσκεψη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στο «Σωτηρία» και το επικοινωνιακό του σόου έξω από τη ΜΕΘ χωρίς μάσκα!

Με φόντο την απαγόρευση συναθροίσεων (αντισυνταγματική είπαν κάποιοι) ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου (17/11), στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορωνοϊού, συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, όπως κάθε χρόνο συνηθίζεται, εφέτος δεν έγινε. Άοπλη η Δημοκρατία στο Πολυτεχνείο. Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων: Αντισυνταγματική η γενική απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει Πολυτεχνείου. Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού στο fragile.gr:

Μάχη για για την πρωτιά στα εμβόλια κατά Covid-19. Ήδη ανακοίνωσαν κατ’ αρχήν η Pfizer / Biontech και λίγες μερές μετά η Moderna εμβόλια με αποτελεσματικότητα 95%. Και οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξάνονται. Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή» (20.11.2020):

Μεγάλος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων καταγράφει νέα ρεκόρ, ενώ υψηλός παραμένει και ο αριθμός των θανάτων. Στο σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην «Καθημερινή» (23.11.2020), όλη η Ελλάδα διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας:

Έφυγε στις 25.11.2020 από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών απο καραδιακή ανακοπή ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα. Ήταν ο κορυφαίος, κατά πολλούς, ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Καλύτερη ομάδα πια στον ουρανό! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή: 

Ο καθηγητής γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης τάσσεται κατά καιρούς κατά του «κατακλυσμού τής γλώσσας μας από ξένες λέξεις». Τελευταία αναφέρθηκε στα εισαγόμενα «lock down, delivery, take away, click away, rapid test, Black Friday» προτείνοντας στη θέση τους ελληνικές. Έτσι, ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σε σκίτσο του στην «Καθημερινή» (29.11.2020) του προτείνει να αλλάξει και αυτός το ιταλογενές όνομά του από Μπαμπινιώτης (εκ του bambino) σε Μικρούτσικος ή Μωράκης! 

Σημείωση: Τα παραπάνω σκίτσα τα έχουμε παρουσιάσει και στην καθημερινή μας ανάρτηση με τίτλο "Η Γελοιογραφία (ή το Σκίτσο) της Ημέρας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου