5 Οκτωβρίου 2016

Νομπέλ Χημείας στους σχεδιαστές μοριακών μηχανών

από τη Deutsche Welle
Σε τρεις πρωτοπόρους μηχανολόγους και όχι χημικούς, τον Ζαν- Πιερ Σοβάζ από τη Γαλλία, τον Σερ Φρέιζερ Στόνταρτ από τη Μ. Βρετανία και τον Μπερνάρ Φερινγκά από την Ολλανδία απονέμεται φέτος το Νομπέλ Χημείας, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών.

Οι τρεις νικητές του φετινού Νομπέλ σχεδίασαν και κατασκεύασαν σε μοριακή κλίμακα μηχανές, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας, ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.

Πρόκειται πράγματι για ένα πρωτοποριακό επίτευγμα, το οποίο συνδυάζει τη Χημεία με τη Μηχανολογία και το οποίο ανοίγει παράλληλα νέους ορίζοντες για μια νέα τεχνολογική επανάσταση.

Νέα υλικά, αισθητήρες, μοριακά ενεργειακά συστήματα κ.ά

Οι τρεις επιστήμονες κατάφεραν να προσομοιώσουν σε επίπεδο μορίων υποτυπώδεις μηχανές που είναι σε θέση να εκτελέσουν βασικές εντολές όταν τους παρασχεθεί ενέργεια. Όπως επισημαίνει η Σουηδική Ακαδημία στην ανακοίνωσή της, όπου και αιτιολογεί τη συγκεκριμένη επιλογή, «τα μοριακά μηχανήματα θα μπορούν στο μέλλον πιθανότατα να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων υλικών, αισθητήρων καθώς και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας».

Ειδικότερα o Στόνταρτ άρχισε να εργάζεται στον τομέα αυτό ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, παρουσιάζοντας σημαντικά επιστημονικά αποτελέσματα στη διεθνή κοινότητα. Ο Φερινγκά από την πλευρά του το 2012 κατάφερε να κατασκευάσει με επιτυχία ένα πειραματικό τετράτροχο «νανο-αυτοκίνητο», ενώ ο Ζαν- Πιερ Σοβάζ κατάφερε με τη χρήση ιόντων χαλκού να συνδέσει μεταξύ τους μόρια, δημιουργώντας νέους μηχανικούς δεσμούς.

Το Νομπέλ Χημείας περιλαμβάνει χρηματικό βραβείο ύψους 8 εκατομ. σουηδικών κορόνων, δηλαδή περίπου 855.000 ευρώ. Η επίσημη τελετή απονομής θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία συμπληρώνονται 120 χρόνια από τον θάνατο του Άλφρεντ Νoμπέλ.

DW, dpa / Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: http://dw.com/p/2QtEa

Σχετικές αναρτήσεις:
Σε τρεις Βρετανούς το Νομπέλ Φυσικής
Στον Ιάπωνα Οσούμι το Νομπέλ Ιατρικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου